Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Na prednasce Vs jsme se ucili ze u rodicek starsiho veku se skutecne skokove zvetsuje riziko vyskytu jakychkoliv vad. Ale na druhou stranu pricina autismu je neznama.
Mně bylo u první PAS dítěte 26 let, u druhého 32
manžel je skoro stejně starý, jako já.
Ovlivňuje to hlavně věk otce. Hodně starých matek má mladší partnery, což je důvod proč ty děti mají, protože partner ještě děti nemá
Jakože mladší partner a starší žena je větší pravděpodobnost? Já jsem nedávno četla, že na věku otce nezáleží vůbec nikdy.. i když je pravda že dřív se zase věk sčítal a neměl prekročit 70let
Ano, vždycky se mluví jen o starších matkách, ale i u starších otců jsou vyšší rizika.
@Neznámá 19 píše: Více
Kde jsi to četla?
Samozřejmě že ovlivňuje. Celkem mě i štve, že se pořád „nadává“ na „staré“ matky, ale že někteří chlapi vesele plodí do 60 nebo dokonce i víc to nikomu nevadí. (To nemyslím na tebe, samozřejmě, jen se s tím setkávám často
).
Příspěvek upraven 10.05.24 v 08:53
@Neznámá 19 píše: Více
Ne. Naopak. U starší matky je větší riziko genetických vad, u starších otců PAS.
Ten příklad mladší partner jsem uvedla, že je důležité znat i věk otce.
Tak to jste byli oba dva vlastně v „ideálním věku“, ach jo
…Tak moc držím palce, ať se vám vše daří zvládat, a dětičky dělají co největší pokroky…
@SF1217 píše: Více
Hlavně jsme byli na vyšetření i my a bez nálezu jak my (psychologické vyšetření), tak genetika. Tak jsme asi měli „kliku“…
Asi je ten autismus opravdu jedna velká neznámá…v případě výskytu u obou sourozenců, bych si myslela, že by přece měli „objevit“ nějakou genetickou příčinu, že už to nemůže být jen smutná „náhoda“…
@Marieke píše: Více
jsem se dočetla, že na chlapovo věku nezáleží, proto se prý ani neřeší na genetice i kdyby chlapovi bylo 50.. co jsem se dočetla, chlap i po 50 prý splodí zdravé dítě… žena se však s vajíčkama rodí, a ty stárnou.. proto s řeší jen žena asi…? Přitom v dalším článku jsem se dočetla že dřív se věk sčítal a jak dosáhl 70 tak už bylo riziko..
Příspěvek upraven 10.05.24 v 09:37
Vyšší věk hraje roli, je tam vyšší riziko. Mne bylo 29 a manžel je o rok mladší. Za dva roky se narodila zdravá dcera.
Dobrý den, určitě je tu spousta maminek, které mají děťátko s PAS. Já otěhotněla neplánovaně po 40 (3.dítě) a všude čtu, jaký vliv má věk rodičů na rozvoj této poruchy a hodně se jí bojím. Proto bych se vás ráda zeptala, snad nebude vadit, kolik vám bylo, když se vám dětičky narodily? Opravdu byla většina z vás „starší“ oproti "normě? Děkuji mockrát.