Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím!
Od loňského února jsme se s přítelem snažili o miminko a nedařilo se.
Věděla jsem, že pro mě nebude jednoduché otěhotnět, jelikož mám od malá zdravotní problémy, jako lehká neuropatie a další. Vždy jsem měla polycystické vaječníky.
Od letošního února jsem neměla menstruaci, přitom doteď byla pravidelná +-. Jezdila jsem tedy za poslední 3 měsíce pořád na gynekologii. Přítel dostal žádanku na spermiogram.
A abych se dostala k věci. Ty necelé 3 týdny zpět jsem dostala vyvolávačku a byl mi diagnostikován PCOS čistě na základě velkého množství vajíček. Teď v pondělí 6.5. byl přítel na vyšetření, vše v pořádku z jeho strany, ale ms u mě stále nepřišla. Tak jsem si udělala den na to ráno test a byly ||. Pro jistotu jsem udělala test dnes znovu a opět pozitivní.
Moje otázka zní: máte tu někdo obdobnou zkušenost? Máte tu někdo zkušenost s těhotenstvím s PCOS? Nějaká doporučení?
Předem díky za jakoukoliv radu! ![]()
Ahoj, jako bys popsala můj příběh… snažili jsme se rok a čtvrt, nakonec jsem měla nejake problémy- snad 3 tydeni MS, takže jsem se s tím dostala do nemocnice na vyšetření. Tam mi řekli, stejně jako tobě, jen na základě více vajíček, ze to vypadá na PCOS a dostala jsem zadanku do CARu na vyšetření hormonalniho profilu a AMH, ale s tím, ze se to dá vyšetřovat jen při MS, takže mám počkat do další a objednat se. No a další už nepřišla ![]()
Přitom ten cyklus bych prisahala, ze jsem ani neovulovala, nebo absolutně netuším kdy a styky jsme za cely měsíc měli asi dva, protože jsme už nepocitali s tím, ze to muže jít prirozene.
Držím pěsti, at miminko roste ![]()
@Annanobody taky tomu s přítelem ani věřit nechceme! Jak píšeš, taky mi přišlo jako kdyby ovu ani neproběhla a jestli jsme měli styky 2 nebo 3? …
A jak na tom jsi? Daří se?
A moc díky! ![]()
@Tali28 už pomalu začínám šestý měsíc, nejake drobnější problémy byly, ale zda se, ze miminko bude v poradku. ![]()
Doktoři občas hazou takové diagnózy a příroda si potom stejně udela, co chce.
Hlavně na sebe dávej pozor a šetři se, ať ten váš zázrak může prospivat, jak má. ![]()
Pokud máte diagnostikované PCOS, tak vám zřejmě byl i naměřen vysoký testosteron a ten může zastavit ovulaci a roházet MS. Buďto to řešte se svým lékařem a pomocí CAR. Druhou možností, ovšem vyžadující změny v životě a v návycích, je navštívit stránky a kontaktovat paní Gabrielu Tuatti, kterou považuji za největší odbornici na ženské problémy, především endometriozu a má i velké zkušenosti s PCOS. Její cesta je alternativní a je to cesta k uzdravení.
Přes 5 let jsem nemohla otěhotnět. Měla jsem endometriózu, netvořil se mi progesteron, celých 5 let jsem krvácela 3 týdny v měsíci. Kvůli endometrióze jsem měla 4 laparoskopie, při poslední mi diagnostikovali i PCOS (ale neměla jsem žádné viditelné příznaky, byla jsem hubená, bez nadměrného ochlupení). No a půl roku po poslední laparoskopii jsem přirozeně otěhotněla díky Utrogestanu, který mi dodal ten můj nedostatkový progesteron. Další těhotenství už šla sama. Nakonec máme 4 děti během 6,5 roku. A kdybychom chtěli, nejspíš by byly i rychleji.
Při prvním těhotenství jsem neměla žádné potíže, při druhé docela dost, ale donosila jsem zdravou dceru do 39 + 0, třetí těhotenství bez potíží, čtvrté s občasným krvácením. Všechny porody v 37 + 0 - 40 + 0.
Držím palce!
@Annanobody to ráda čtu!
díky za podporu a přeji už jen radosti!
@LadaSva testosteron mám právě v normě, kromě polycystických vaječníků jiné příznaky nemám. Každopádně díky za doporučení! ![]()
@Janča6 no vy toho teda máte za sebou…
ráda čtu, že to nakonec dopadlo dobře! A moc díky!
Taky mám PCOS, snažili jsme se od loňského května, v průběhu roku jsem měla zdravotní problémy, pak jsem otěhotněla, ale bylo to krátce po hospitalizaci, kdy jsem byla na kortikoidech atd, takže to bohužel skončilo SP v 6 tt, ale to bych nepříčítala PCOS, prostě bylo tělo oslabené, nezvládlo to.
Po SP menstruace jednou za 3-4 měsíce, ovulace vypadalo, že žádná a ejhle, v lednu, kdy jsem byla 42 den cyklu se objevila ovulace a podařilo se. Nyní jsem v 18 tt, celé těhotenství zatím bez problému, miminko krásně roste ☺️ takže bych se nestresovala a gratuluji ☺️
A taky jsem případ jak Ty, že testosteron v normě, jen na utz to poznali + občas nepravidelnost
@TUK0 SP se nejvíc bojím, ale snažím si tu možnost nepřipouštět a nestresovat předem, abych tu pravděpodobnost ještě nezvyšovala…
Moc díky i tobě! ![]()
@Tali28
Na to vubec nemysli, u mně to bylo vážně v čase takového masakru co se týkalo zdraví, že to vážně bylo tím ☺️ určitě bude vše v pořádku, těšte se doma, že se tak hezky povedlo a eventuálně pro klid duše pak doporučuju (ale to až od vyšších týdnu, nějak od 10-12) angel sounds, mužete si poslechnout srdíčko a vážně to člověka uklidní
Třeba tu je nebo bude někdo, koho bych mohla uklidnit 😇
Za 4 dny jsem ve 12tt a dosud žádný problém. Čeká mě první screening, tak ještě uvidím co se dozvim tam. Ale musím říct, že vidět srdíčko a jak se ta kreveta ve mě už hýbe opravdu uklidní.
@Tali28
Gratuluji ☺️
U nás taky vše v pořádku, dneska už máme za sebou i druhý screening a celé těhu bez obtíží, ležím momentálně na pláži v Chorvatsku a jsem na konci 24 tt. Doktor i říkal, že po těhotenství PCOS často vymizí, tak tiše doufám ☺️
@TUK0 no to by bylo ale vůbec báječné, že? 😇
Užívejte dovolenku, já teda teď nezvládám ani to vedro tady u nás 😁