Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, nevím zda už toto téma padlo čo nikoliv, ale hodně uvažujeme o druhém mimčum možná až moc a dohadujeme se co je lepší. Máte nějaké zkušenosti s věkovými rozdíly svých dětí? Pokud budou od sebe o 3 nebo 4 roky, tak si spolu asi pohrajou, ale pokud počkáme a dáme se na miminko až půjde malá do první nebo druhé třídy, tak mi zase s miminkem pomůže a už bude samostatnější a já se můžu plně věnovat miminku tak, jako jsem se věnovala jí. Tak mi napiště jaké máte vy zkušenosti. Děkuji Petra ![]()
Ahoj Petro,
mám bráchu o 5 let mladšího, když byl malý, měla jsem ho velmi často „na krku“ a vztahy jsme až do dospělosti neměli kdovíjaké. Když jsem odešla z domova na kolej tak to odloučení nám prospělo, ale stejně jsme každý dost odlišný. To je ale věcí rodičů co si představují pod pojmem „pomáhat s mladším sourozencem“. Proto jsem chtěla, aby moje děti si byly věkově blíž, připadalo mi ideální 3 roky. Ale abych nepřišla o místo, musela bych nastoupit na další mateřskou před dovršením 3 let prvního dítěte. Snažit jsme se začali raději s předstihem, vyšlo to hned na poprvé takže děti budou od sebe 2 roky a 7 měsíců. Mám obavy jak to budu zvládat, ale zvládly to jiné tak to budu muset zvládnout i já
Navíc už mi dávno není 20 let takže nechci moc otálet.
Přeju co nejhodnější děti!
Katka a Klubíčko 10+4tt
Ahoj Petro,
taky jsem nad tím uvažovala, teprve čekám první dítě, ale časem chci i druhé. Mám hypotéku, musím se brzo (po čtyřech měsících) vrátit do práce, bude mi pomáhat celá rodina. Všichni jsme se shodli, že se dvěma malými dětmi bychom to nezvládli. Takže počítám, pokud se všechno vydaří, že mezi dětmi bude tak minimálně 6ti letý věkový rozdíl. Nechci mít ze staršího dítěte chůvu, ale potřebuji, aby bylo samostatnější a dokázalo se o sebe alespoň zčásti postarat.
Aneta
Ahoj Petro,
my jsme s bráchou od sebe 5 let. Jako děti jsme se mydlili, ale taky jsme si spolu hráli. Teď mám pěkný vztah, možná je hodně podpořený rozvodem rodičů. Manžel je od sestry 3 roky a nesnesou se ani teď v dospělosti.
My máme zatím jedno dítě a časem bychom chtěli ještě jedno. Dřív jsem zvažovala 3 roky, ale teď už uvažuji o více. Myslím, že čím je to první dítě starší, můžeš se víc věnovat miminku, jak píšeš. Ale každé dítě je jiné a tak nikdo nedokáže říct, zda se snesou líp s větším či menším věkovým rozdílem nebo jestli bude to starší víc nebo míň žárlit, když to bude 1 nebo 3 roky. Hodně záleží na jejich povaze. Takže u nás to budou asi 4 nebo více let, pokud budeme mít štěstí a vše se povede.
Ariana ![]()
Na tom, jak si budou sourozenci rozumet vubec nezalezi na jejich vekovem rozdilu ci pohlavi, ale na jejich povahach. To se mi potvrdilo jiz mnohokrat ze zkusenosti me i mych pratel a pribuznych. Urcite k dobrym vztahum mezi sourozenci muzes prispet svou vychovou, ale to hlavni zalezi opravdu na nich. Takze zadne pro ani proti v tomto pripade neni duvodem menit sve, at uz jakekoliv rozhodnuti ohledne vekoveho rozdilu tvych deti. Ja osobne ted cekam druhe dite, budou mit od sebe 3 roky a 2m, pro mne je to adekvatni odstup, urcite bych nechtela mit dite po roce… Ale na to ma kazdy jiny nazor a jine moznosti.
Hodne a spokojene deti
Andrea
Ahojky,
o toto téma jsem se zajímala hodně už dřív a došla jsem
k názoru, že ideální věkový rozdíl neexistuje. Jak tu již padlo,
zaleží hodně na povaze, ale asi i na rodinném prostředí.
Jsem podruhé těhotná. Rozdíl mezi dětmi bude přesně 2 roky
(možná i na den
). Sama mám sestru, která je o 11 měsíců
mladší. Jsme každá jiná a chodili jsme spolu do jedné třídy
od základky až po třeťák na střední. Asi to bylo tím, že náš vztah
byl doslova nenávist. Byli jsme spolu asi až moc. Teď se skoro
nevidíme a chybí mi. Manžel má bratra o 3 roky mladšího. Vztah mají
nádherný. Nikdy jsem takový neviděla. Ale prý když byli děti
byl rozdíl dost velký. Bratr si chtěl moc s ním hrát, ale ještě na to
nestačil.
Zvolili jsme tento věkový rozdíl hlavně kvůli dětem. Pro mě to bude
asi první rok dost krušné a náročné, ale myslím, že pro ně to bude
lepší. Navíc jsem nechtěla jít jen na chvíli do práce a znovu otěhotnět.
Přeju vám hlavně zdravé dětičky.
Ajka + Lenička 18,5 měs + Krtčátko 17tt
Děkuji holky za odpovědi. Probírali jsme to s manželem a on je toho názoru, že by ještě počkal, takže budeme mít děti (jestli se zadaří) s věkovým rozdílem takových 6 až 7 let. Manžel by chtěl zajet na dovolenou, dodělat nějaké úpravy v bytě a našetřit nějaké penízky. Ve mě to hodně hlodalo, ale nechci se dát na druhé mimčo jenom proto, že to chci já, ale chci aby jsme to chtěli oba dva. Manžel je hodně pracovně vytížený a nechci být pořád s dětmi sama doma. Tak uvidíme. Jo a víte co je nejhorší? Bechtající babičky a tetičky, kteří pořád malou navádějí ať si řekne o sestřičku nebo bratříčka.
Ahojky,
urcite je pravda z zalezi na povaze deti a asi i na vychove a vubec cele rodine. Ja mama sestru, ktera je o sedm let starsi nez ja a myslim ze nas vztah byl vzdycky v pohode. Je sice asi pravda ze kdyz bylo me sestre sedmnact a smela se divat na televizi do osmi jako ja tak se ji to asi moc nelibilo. Ale jinak me vzdycky s sebou vsude brala a myslim ze to bylo v pohode a ted take. Ona ma naopak dve holky ktere jsou od sebe 15 mesicu a vzdycky si vystacili sami vzdycky si spolu hrali samozrejme ze si nekdy vjeli do vlasu ale jinak by to nebylo ani normalni. Hrali si spolu ucili a tak ted ta starsi odesla na stredni skolu a bydli na intru. Ze zacatku bylo videt ze ta mladsi je z toho hrozne smutna. Bohuzel si vyhovali zase az moc takze ani prilis nevyhledavali spolecnost jinych svych vrstevniku. Takze si mysli ze je jedno jestli je maly nebo velky vykovy rozdil zalezi treba i na tom jake budou mit konicky a tak. Ja bych chtela dve deti a to co mozna nejdrive po some mam pocit ze sice ze zacatku je to pekna honicka, ale pak kdyz si deticku uz spolu zacinaji hrat je to lepsi, ale treba az budu mimco mit zmenim nazor. Mejte se krasne Hanka
Tak zrovna ted v radiu rikali o nejvetsim vekovem rozdilu mezi sourozenci . Je to pouhych 41 let. No co je moc je podle me prilis. Hanka
Na rozdíl od Hanky, já mám sestru o 7 let mladší
. Celé dětství a dospívání jsem ji měla na krku, občas jsem ji za to až nenáviděla, ale jsou z nás nejlepší kamarádky. Čekám teď svoje druhé miminko, prvnímu synovi bude za měsíc pět let a myslím si, že těch 5 let rozdílu je hrozně špatně naplánováno. Mám strach, že syn bude žárlit a s miminkem si nevyhraje… . Jsem pro to, aby děti byly buď hodně rychle po sobě-tak do 2 let, nebo pak až těch 7-8, kdy ten starší už má svoje zájmy a přátele a nebude tolik pociťovat nejakou sourozeneckou rivalitu. Uznávám, že jsem už teď moc zvědavá jak to dopadne u nás…
No nic holky, teď už má malá skoro 4 roky a já se vrátila do práce, tak už to necháme na těch 6-7 let. Jen jsem chtěla říct k tomu žárlení atd., že se mé kamarádce narodilo miminko a ráda tam s malou chodíme se dívat, ale jakmile si malého vezmu na ruce nebo se s ním chci pomazlit okamžitě se na mě naše ratolest nalepí a chce se mazlit a nechce jíst sama, chce aby jsem ji krmila apod. Asi by si zvykla, kdyby jsme nějakého drobečka doma měli, ale asi by jí to trvalo.
Ahoj chci jen k tomu dodat, že v psychologii se učí, že pokud jsou sourozenci o víc jak 5 let od sebe, tak jsou vychováváni jako jedináčci, se všemi nevýhodami i výhodami samozřejmě. Pro mě znamená jedináček spíš tu nevýhodu, protože to vidím u svého bratrance, který si nikdy neměl s kým hrát a měl pak potíže s navazováním kontaktů. Vytvořil si totiž svůj vlastní svět ve kterém žil a bavil se. Někdy mluvil víc jako dospělý než jako dítě. Ale jasně že to závisí na povaze. Ale teď když mu je 12 a má dvouletého brášku tak se hodně změnil - k lepšímu. Myslím si že žádný rodič nemá tolik energie, nápadů a fantazie i času, aby si mohl se svými dětmi stále hrát (i když to dělá často) A hra to je pro dítě to nejdůležitější do života. Proto jednou chci děti hodně rychle po sobě. Ale kdo ví jak to nakonec bude.
Míša
Ahoj holky,
já si myslím že je to jedno jak daleko jsou od sebe, to záleží na vás.
Každé dítě bude žárlit na nově příchozí miminko ať je malé nebo velké, ale každé žárlí po svém. Vidím to u sebe a v měm okolí.
Já mám děti od sebe 3 roky a 5 dní, staršího chlapce a mladší holčičku, té je teď 8 a půl měsíce a bráškovi o 3 více. ![]()
Otěhotněla jsem tedy když mu byly 2 r. a 3 měsíce a těhotensví jsem měla pohodové, byl samostatný a hodný a na miminko se těšil, dokonce se tvářil chápavě nad mým bříškem a mazlil se s ním, pusinkoval a byl nadšený z každého kopnutí. V porodnici si chtěl malou hned vzít domů a dnes jí naprosto zbožňuje. Říká každému:„To je moje holka!“ a nechce jí nikomu pujčit.
Zato žárlí jiným způsobem, víc zlobí aby upotal pozornost na sebe.
Jiné dítě mojí známé svému bratříčkovi brala dudlíka a lahev, bouchala ho kladívkem(dětským) do hlavičky. A např. 10 letý kluk řekl v porodnici, že sestru domů nechce, že jí nemá rád. To je různé, ale určitému druhu žárlivosti se asi stejně nevyhneme! ![]()
Tak to jsem vám asi moc neporadila co?
Každopádně, mějme děti vždyť je to ta nejkrásnější věc na světě.
Ahojky Nikol
Milá Petro a spol. jelikož moje sestra je o 11 roků starší, tak jsem už dávno byla rozhodnuta mít děti blízko sebe. Přišlo mi to nefér nemít kamaráda do nepohody. ha!
Po narození mé první dcery Ester jsem otěhotněla poměrně brzy, ale ve třetí měsíci jsem měla samovolný potrat. Jak moc jsem to probrečela! Lékař mě zakázal otěhotnět po dobu jednoho roku. A to bylo k nevydržení. Neuposlechla jsem a hned po té otěhotněla. Narodila se mi další holčička Nicole, věkový rozdíl rok a 9 měsíců. Momentálně je holčičkám 7 a 5 let a jsou skvělé kamarádky a krásně spolu vychází. Jsem ve třetím měsíci těhotenství a radost je trojnásobná, protože obě se nemohou dočkat sourozence.......opravdu věří, že to bude chlapeček. Ale to se dozvíme až za měsíc či dva. Věřím, že budou obě s mimčem pomáhat a narození dítěte bude úplně jiným zážitkem.
Ahoj holky!!!
Taky celou dobu co už máme kluka (1a půl roku )přemýšlím kdy mu pořídit sestřičku
…A tak mě vaše názory hodně zaujaly…Já jsem rozhudnuta začit pracovat na miminku o tomto čase za rok…Mám představu, že až budou Kubovi 3ročky já budu slavit s bříškem…Takže rozdíl mezi nima bude 3-4 roky…Tak uvidíme zda to klapne.Já mám bráchu o 5 let staršího a vztah NIC MOC.
Držím palečky všem co plánují i čekají.Mějte se krásně. Janous a Kuba 18měs.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.