Věkový rozdíl sourozenců

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4
13.3.04 22:09

Když jsem našla toto téma byla jsem nadšená , že se dozvím co je nejideálnějši ,protože se sama touto otázkou zabývám. 2 roky ,aby si mohli hrát nebo víc abych si obou užila ??Vím ,že chci dvě děti (pokud možno kluka a holčičku) a jediné co nevím je jaký bude ideální odstup. No přečetla jsem si vše a vidím ,že to asi nechám na přírodě ,protože ideální věkový rozdíl zřejmě neexistuje :-)) Každá má jinou zkušenost a já ted fakt nevím , kterou tu možnost si zvolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.3.04 23:13

Ahoj,
sama mam 3 deti - 18,14 a mimco 8 mesicu … :-). Starsi deti komunikuji bez problemu, spolu si i hraly. Nejmladsi je mimco nas vsech. Ale k diskuzi o idealnim rozdilu ve veku: kamaradi maji take 3 deti: 16, 7 a 1 rok. Je to dabelska kombinace. Nejstarsi se zajmy a problemy prislusnymi veku, prostredni v 1. tride a nejmladsi ve veku „devastuje na co prijde“. A navrch v 3-pokojovem byte. Zkuste si predstavit spolecnou dovolenou = sjednotit program, nebo odpoledne vsedniho dne - prvnak chce psat ukoly s mamou, mrnous nemuze zustat sam - trochu komplikovane, ze. K tomu prvnaka vozite na krouzky, vodite do skoly atd. Mrnouse samozrejme tahate vsude s sebou, na prolejzandy a piskoviste moc casu neni. Atd, atd. Urcite to zvladnout lze, ale je to opravdu dost narocne. Z tohoto pohledu bych doporucovala mensi rozdil ve veku… :-))). Lida

• Citovat
  • Upravit
338
14.3.04 05:34

Ahoj,
já jsem jedináček a bždycky jsem toužila po sourozenci, každý rok už asi od 5let psala ježíškovi, ale přání se mi nesplnilo a já tím trpěla-naši už nebyly nejmladší a když se snažili tak marně :(
Tak když se mi narodila dcerka, hned jsem věděla že nezůstane jedináček. Když jí bylo rok a půl začali jsme se snažit o druhé mimi ( manžela jsem dlouho přemlouvala, on je ze tří dětí, mladší segra je o 11 let mladší, a on ji míval na krku, dokonce přebaloval,koupal…a ted k ní žádný vztah absolutně nemá!) a když bylo Leničce přesně dva a půl tak jsme jí oznámili že budeme mít další mimčo. Chovala se k němu od narození úžasně, ted je Adovi 14 měsíců tak už spolu občas i hrají, samozřejmě že jí bere kreslení nebo její hračky a to jí vadí, tak ho bije po ručičkách a řve na něj, ale myslím si že ty tři roky byly akorát, že se mají rádi. Samozřejmě žárlení jsme si taky užili a užíváme-hodně taky ze strany mladšího když si hraji se starší, ale jsem štastná že je mám. Chtěla bych jěště aspon jedno :D
 Lola

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
14.3.04 11:16

Zrovna vcera jsem v maminkovskem casopise cetla, ze nejlepsi pro dite je, pokud rozdil mezi sourozenci je do jednoho roku anebo pak nad ctyri roky. Ovsem pokud zvolite ten vetsi vekovy rozdil, meli byste se vyhnout prilisnemu prenaseni zodpovednosti na starsiho sourozence. Tolik podle britskeho maminkovskeho casopisu.
Podle me idealni rozdil neexistuje, je to opravdu zavisle na povaze deti.

Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.13 16:54

Já můžu jen potvrdit, že pro děti je lepší když jsou od sebe ty cca 2 roky ale co je dobré pro rodiče? Já mám takhle 3 děti… kluka srpen 2010, holčičku listopad 2011 a neplánovaně kluka asi červenec 2013… na těch dvou vidím, jak si spolu rozumí, krásně si vyhrajou, mají k sobě jednoduše blízko a věřím, že i když na malýho budou žárlit a nebude to jednoduché tak se budou mít stejně rádi i ve třech a navíc po sobě dědí věci jako autosedačky atd… jen ty nervy okolo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2738
23.6.13 17:24

@petrasyk my jsme se segrou o 12 let. A jak je mamka rada, ze ikdyz jsem se uz odstehovala tak pomaham s hlidanim a se vsim:) :D a ver tomu ze si i pohrajem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
23.6.13 17:33

Neni dobre 2 roky, to ma dite prvni vzdor. Ja si myslim, ze cim mensi rozdil, tim lepe, mohou mit spolecne kamarady, je to podle me lepsi. Tak jsem to mela ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21979
23.6.13 17:48
@agora píše:
Neni dobre 2 roky, to ma dite prvni vzdor. Ja si myslim, ze cim mensi rozdil, tim lepe, mohou mit spolecne kamarady, je to podle me lepsi. Tak jsem to mela ja.

Žes to tak měla Ty, to ale neznamená, že to tak musí být u všech.

Já mám děti 2 roky od sebe a neměnila bych.

Tohle se musí plánovat podle rodičů - nikdy se nedá předpovědět, jaký budou mít děti vztah, jaké budou povahy a co bude lepší. O tomto musejí rozhodnout rodiče, podle toho, na co se cítí a jaké mají možnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
23.6.13 17:58

@BohunkaP :palec:
Presne. Vic nedodavam-stejne pisu jednoprstne, uspavam si v náruci dceerku :* :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.13 18:53

Mám otázku trochu související s tématem. Mám 1 chlapečka, měla jsem po něm dlouho zdravotní problémy (lakt. psychóza, deprese…)… Už jsem se z nich z větší části dostala a teď začínáme s manželem uvažovat, že bychom mu pořídili sourozence. Plánujeme začít někdy v předjaří příštího roku a pokud se zadaří, byl by věkový rozdíl mezi sourozenci cca 7 až 7,5 roku. Co říkáte na takový věkový rozdíl?
Já vím, bude to mazec, syn půjde v necelých 7 letech poprvé do školy a do toho malé mimino… ale my jsme prostě ze zdravotních důvodů dřív nemohli… :(
Asi mi tedy nezbude než to nějak zvládnout. Nebo myslíte, že bych měla s 2. dítětem ještě pár měsíců počkat? (Synovi bude letos v září 6.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3831
23.6.13 19:04

@motyl-modrasek mám šestiletýho kluka a pořídili jsme mu sourozence až v loni v listopadu, jsou od sebe 6,5 let. Starší to bere v klidu, mrňouse miluje, pohlídá, pohraje si s ním, nemá s tím problém a mrňous staršího bráchu miluje. Dědit po sobě teda nebudou, protože někde na půdě shraňovat věci 6 let se mi nechce, ale jinak je to fajn. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21979
23.6.13 19:04

@farska, moc gratuluju k prckovi… Valentýnka, to je hezké jméno, to se mi vždycky líbilo (jak jí říkáte, Valinka? Kamarádka má taky jednu, říká jí Vája, to je taky takové měkkoučké) - pátá holčička, ty bláho, vy teda fakt jedete :mrgreen: :kytka: :potlesk: :potlesk:

@motyl-modrasek, to je přesně to, co jsem psala výše. Sama musíš vědět, jestli a kdy se na druhé dítě cítíš. Nikde nemáš psáno, že se miminko podaří na první pokus a že to tedy vyjde společně se synovým nástupem do školy. Může to být klidně o půl roku, o rok později. Pokud jsi měla psychické problémy po prvním porodu, musíš být stejně připravena na podobnou variantu - mít po ruce partnera, babičku, kamarádku na výpomoc, atd., to víš sama nejlíp. V tomto musíš řešit hlavně sama sebe a svůj zdravotní stav. Chlapeček půjde sice poprvé do školy, ale taky může překvapit a zvládnout to v pohodě… a přitom Ty si teď řekneš, počkáme ještě dva tři roky… a pak třeba za tři roky přijde krize, zdravotní problémy někoho z rodiny, problémy ve škole, prostě cokoli. Takto nemá smysl uvažovat, vždycky může být něco. Pokud druhé dítě chcete, teď jste všichni zdrávi a finančně jej uživíte, nemá smysl řešit nic dalšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
23.6.13 19:26
@BohunkaP píše: Žes to tak měla Ty, to ale neznamená, že to tak musí být u všech.

Já mám děti 2 roky od sebe a neměnila bych.

Tohle se musí plánovat podle rodičů - nikdy se nedá předpovědět, jaký budou mít děti vztah, jaké budou povahy a co bude lepší. O tomto musejí rozhodnout rodiče, podle toho, na co se cítí a jaké mají možnosti.

Krásně napsáno :potlesk: My máme od sebe 13 let a přijde nám to ideál :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1491
23.6.13 20:20

Ahoj,
mám 4 sourozence a je mezi námi velký věkový rozdíl. Nejstarší ségře je 38let, pak jsem já 29let a po mně jsou ségry 20let,4roky a rok a půl. Musím říct, že vztahy na 1! a jsem za to ráda :)
já mám devíti měsíční holčičku a za pět měsíců k ní přibude další mimčo, takže rozdíl bude rok a dva měsíce :) doufám, že to bude ok a že si budou hrát :)

Příspěvek upraven 26.06.13 v 16:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Evaa1974
24.6.13 00:27

Já mám 2 děti, kluka a teď malou holčičku. Věkový rozdíl 11 let a kupodivu, i když mi to ze začátku přišlo, že to bude těžké, aby si k sobě našli cestu, je to super. Ideální mi to přijde i proto, že ten starší nemá důvod žárlit na tu malou, má svoje zájmy a vlastně je rád, že teď se téměř vše točí kolem malé a jeho moc neprudím. Ve škole je bezproblémový jedničkáŕ a může se vénovat svým koníčkům, protože učit se nemusí, takže ani nemám důvod prudit :mrgreen: Ale zároveň malou sestřičku miluje, když má náladu i mi s ní pomůže, ale nenutím ho. Nechci, aby jeho povinnost byla starat se o malou, když se jeho máma na stará kolena zbláznila a pořídila si mimčo a o 15 let mladšího muže. To byl ten hlavní důvod, protože on si dítě moc přál :) A teď jsem po dlouhé době a životních ranách zase šťastná :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin