Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, mám dotaz, zda je tu někdo v podobné situaci. Syn má 6,5 měsíce, má jeden příkrm denně (jednodruhová zelenina). Dlouhodobě kaká často, většinou tak 6× denně. Poslední dny i 12× denně.
S MUDr. jsme řešili, 2 měsíce jsem vysadila mléko (včetně stopového množství) a bez výsledku. Teď říkala, že mám omezit cukr, to taky nijak situaci nemění. Infekční to není, stolice nijak nezapáchá, synovi jinak nic není. Zuby ho zlobí, ale ne stále. Stolici má takovou de facto od narození.
Po prvních příkrmech se ucpal (dýně, cuketa…), s prdy bojujeme doteď. Prostě má střeva na dvě věci. Spíš mě láme okolí, že to není normální, že tak často kaká, mně už to taky komplikuje život, ale nehrotila jsem to.
Měl to někdo tak a zjistil, kde je problém? Díky!
@Mari.G jaká je konzistence stolice? Syn mel takto take od narození často. Největší komplikací pro mě bylo noční kakani, nejdřív se chtěl vždycky vykakat a až pak mliko. Nakonec se z rozboru stolice v nemocnici zjistili rotaviry. V ty poslední fázi už kakal 165 krat denně a měl ve stolici hleny. Musel držet 14 dní přísnou dietu jen rýže, mrkev, rýžové odvary a od té doby má stolici krásnou tak 2-3 denně.
@Anonymní píše:
@Mari.G jaká je konzistence stolice? Syn mel takto take od narození často. Největší komplikací pro mě bylo noční kakani, nejdřív se chtěl vždycky vykakat a až pak mliko. Nakonec se z rozboru stolice v nemocnici zjistili rotaviry. V ty poslední fázi už kakal 165 krat denně a měl ve stolici hleny. Musel držet 14 dní přísnou dietu jen rýže, mrkev, rýžové odvary a od té doby má stolici krásnou tak 2-3 denně.
Jaj, neděste mě…paní doktorku máme dobrou. Řešila to se mnou, vyptávala se a říkala, že to vidí spíš na to, že mu něco vadí v mojí/jeho stravě. Rotaviry může zjistit jen z rozboru, nebo to má nějaké další průvodní příznaky?
@Mari.G píši pouze svoji zkušenost. Já to předtím řešila se svojí doktorkou taky xkrat. Myslela jsem si pořád, že je to taky jen z jídla, mlika, alergie. Dělala mu výtěr z konečníku, ale z toho se to nezjistí. Zjisti se to jen odběrem stolice v nemocnici. Nakonec kakal 15 krat denně. Předchozí příspěvek byl překlep. Kde to mohl chytit dodnes nechápu.
@Mari.G žádné další příznaky syn kromě časté stolice neměl. Pak ke konci občas nechutenství.
@Mari.G Asi by mě trochu znejistěla ta rostoucí frekvence kakání, ale jinak nějaké rovnoměrně časté kakání může být úplně normální. První syn celého prvního půl roku (kojený) měl pokakanou úplně každou plínku. Od čtvrtého měsíce se sem tam objevila jen počuraná, ale opravdu jen výjimečně. První měsíce byl schopný se vykakat i 4× za sebou během přebalování. Pak ta frekvence s příkrmy klesla, ale pamatuju si, že ještě v devíti, deseti měsících kakal 4× - 5× denně. To už naštěstí uměl na nočník, jinak by mě odvezli
. Pak se to nějak ustálilo na jednom kakání denně, což trvá doteď. Je zdravý jak řípa. Jestli jste nenechávali dělat rozbor stolice a stěry, nechala bych udělat, tím nic nezkazíte. Ale jestli je jinak v pohodě, tak bych to ještě nechala být, jak se to bude vyvíjet.