Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se zeptat. Syn 3 roky dostal na zkoušku ventolin dychak. Má 3 krát denně dýchat přes masku. Vždy střik, 5 nádechu, střik a zase 5 nádechu. Dnes má 4 dávku a přijde málo, že kašle více než dřív. Má dlouhodobě suchý kašel. Reflux a mandle vyloučena. Alergii má na plísně. Jde mi o to jestli je normální, že ze začátku, může kašlat víc než to začne působit? Za týden, má volat doktorka, jak to snáší. Také mě zarazilo, že mi řekla, že mu to můžeme dát i když začne kašlat, ale v lékárně nám zdůraznila, že dřív jak 6 hodin po dávce mu to dát nemůžeme. Tak jsem z toho zmatená, že každý říká něco jiného.
Precti si pribalak, Ventolin to paradoxne nekomu muze zhorsit.
My měli ventolin vždy jen přes akutní fázi a v době „klidu“ něco jinýho, nebylo to na kašel ale na roztažení průdušek a ventolin vždy působil během pár minut, pokud mu to nedělá dobře, zavolejte doktorce hned, zrovna tenhle lék může docela uškodit, když se nepoužívá správně ![]()
@Nickjmeno takže správně by měl fungovat tak, že když mu ho podám mělo by se to za okamžik zlepšit, že? Já mu to podám a on začne za chvilku kašlat např. hodinu. Ona tam teď právě není a měla by tam byt až zítra. Oni zatím netuší, z čeho ten kašel má a zkouší ![]()
@Lucie_Sx četla jsem a píšou ve vzácných případech kašel, náhle sípání, obtíže s dýcháním. On kašle víc než předtím mi přijde.
@Meggynka píše:
@Nickjmeno takže správně by měl fungovat tak, že když mu ho podám mělo by se to za okamžik zlepšit, že? Já mu to podám a on začne za chvilku kašlat např. hodinu. Ona tam teď právě není a měla by tam byt až zítra. Oni zatím netuší, z čeho ten kašel má a zkouší
Dcera ho měla při zánětu průdušek a vždycky se ji to během chvilky zlepšilo, je to už dávno, ale co si tak pamatuju, tak v tom nejhoršim to směla mít 2× za sebou, pak minimálně 4 hodiny pauza a pak zase 2×, po přechodu toho nejhoršího se interval prodlužoval a kladli nám na srdce že kdyby to nezabíralo, tak místo další dávky „navíc“ máme jet k lékaři, abysme ji tim nepředávkovali… pokud se potom rozkašle víc než před tim, tak bych to řešila co nejdřív
@Meggynka píše:
@Lucie_Sx četla jsem a píšou ve vzácných případech kašel, náhle sípání, obtíže s dýcháním. On kašle víc než předtím mi přijde.
Jestli kasle vic, uz bych mu dalsi davku nedala.
Nám doktorka říká, že po ventolinu se obvykle děti rozkašlou víc a že je to snad i žádoucí, tedy u vlhkého kašle, aby vše vykašlaly.
Já. jako. starej astmatik, kašlač, a tak
Tobě i komukoliv maximálně doporučuji koupit inhalátor v lékárně, např. https://www.proalergiky.cz/…-nbl-mn.html?… a do toho Vincentku. Věř, že to je fakt zázrak. I pro dospělé i pro děti.
Syn (necelé dva) to teď měl poprvé. Taky potom více kašlal, ale on byl zahleněný. Nejdřív mi to doktor na zástupu vysvětlil blbě (hodně spěchal) tak jsem to přestala dávat že z toho ještě víc kašle. Pak mi naše doktorka vysvětlila, že se topil v hlenech a nemohl je vykašlat, i když vypadal v pohodě, tak jsme mu ho začala dávat znovu 4× denně dva vstřiky po pěti, začal zase kašlat a během asi 5ti dnů vykašlal vše ven a už to bylo dobrý.
Ventolin je na roztažení průdušek, neudělá nic s kašlacím reflexem jako takovým.