Vermikompostér - kolik žížal?

Anonymní
19.6.23 14:25

Vermikompostér - kolik žížal?

Dobrý den,

je tu někdo kdo má doma vermikompostér? Objednala jsem 30l vermikompostér a řeším násadu žížal. Kolik jich mám koupit? Pouze jednu násadu, nebo třeba rovnou kopit dvě násady, aby odpad likvidovaly rychleji? Jaké je ideální množství žížal ve vermikompostéru?
Co děláte když se přemnoží? Hodíte je prostě do přírody někam na zahradu?

Případně zda máte jakékoliv další poznatky, tipy ke kompostování, které byste začátečníkovi dali, budu ráda. :)

Děkuji! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
671
19.6.23 15:11

Ahoj, já mám doma vermikomposter urbalive.

Násadu jsem kupovala jednu, oni se rozmnoží když budou mít dostatek potravy. Nejvíce se množí v kávové sedlině a kvůli kofeinu pak zpracovávají odpad rychleji, mají ho rádi.

Ideální množství žížal ve vermikomposteru je tak akorát :P. Žertuji, je to svůj ekosystém, nijak do něj nezasahuju, jen stáčím čaj a přidávám odpad ( občas odeberu hnojivo pro kytky). Když se přemnoží nedělám nic. Pokud pro ně není dostatek potravy tak část uhyne a stane se kompostem. Případně kdyby se ti zdálo, že jich tam máš hodně tak je můžeš prodat jako násadu.

Žížaly jsou spešl žížaly tygří, ne hnojní. Ve volné přírodě nepřežijí. Nedokážou zpracovat zeminu (kde jsou kameny, jíl, hlína). Já je mám asi 5 rokem, kdy u nás ještě nebyl takový boom.

Začíná se tak, že se nadrobí kokosová drť, namočí se do vody smíchá s pylinama nebo kartonem od vajec co zas bude pohlcovat tu vlhkost a zasype se zeleninou. Zezačátku trvá asi 2-3 měsíce, než to začne mizet. Obvykle s násadou si doneseš domů i různé užitečné potvůrky jako jsou chvostoskoci, roztoče mikroby. Ti tam žijí v symbióze a pomáhají rychleji zpracovat odpad.

Dvakrát jsem musela začínat znovu. Poprvé uhynuli po šlupkách z brambor - nesnesou škrob, někdo prý dává ale mě to nevyšlo. Od té doby brambory nedávám.
Podruhé nezvládli balkón na východní stranu. (Moc vedro, asi se usmažili)

Co by se jim dávat nemělo jsou všechny citrusové plody (kyseliny) a aromatické věci jako je zázvor, česnek,
cibule atp.
Milujou kávovou sedlinu, sáčky od čaje, rajčata, papriky. Prý i exkrementy od zvířat, kdo je má venku v kompostu.

Příklad - dala jsem tam v celku celou starou cuketu. Cca po 2 týdnech zbyla jen šťopka.

Udržet vevnitř správnou vlhkost je pro někoho taky oříšek. Já s tím problém neměla. Může se tvořit plíseň - nevadí, je to ekosystém ten si poradí a žížaly to zpracují. Pokud je zas moc mokro tak se utopí a uhynou.

Pokud se chceš na něco zeptat, tak se ptej, ale v tomhle tématu nevidím vůbec důvod k anonymu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.23 18:40
@Anonymní píše:
Dobrý den,

je tu někdo kdo má doma vermikompostér? Objednala jsem 30l vermikompostér a řeším násadu žížal. Kolik jich mám koupit? Pouze jednu násadu, nebo třeba rovnou kopit dvě násady, aby odpad likvidovaly rychleji? Jaké je ideální množství žížal ve vermikompostéru?

Případně zda máte jakékoliv další poznatky, tipy ke kompostování, které byste začátečníkovi dali, budu ráda. :)

Kup jednu násadu a počet žížal se reguluje sám o sobě. A když je hodíš do přírody, tak je zabiješ.

• Citovat
  • Upravit
117
22.6.23 11:02

@sucuba to je super shrnutí! :) Koukám, že jsi vermikompostová odbornice :) Taky přemýšlím, že vermikompostér zakoupím, jen si teď nejsem jistá o prázdninách - jak dlouho vydrží žížaly bez jídla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
671
22.6.23 12:49

@Klaraclair13
Díky, už se tomu věnuji nějakou dobu :mrgreen: uplně v pohodé vydrží měsíc i déle. Nebo jim tam dáš více zeleniny v celku, pak jim to trvá déle zpracovat. Pokud chceš ať zpracovávají rychleji tak je lepší nakrájet na kostičky nebo rozemlít v mixeru. Někteří jako první zeleninu zmrazí, aby zabili vajíčka mušek (takové ty malé černé svinuchy :lol: ) to bych doma nesnesla. Jednou se mi tam dostali z květináče, s novou rostlinkou z hlíny, kterou jsem si donesla domů na okno. Neměla jsem na to nervy a pořídila parazitické hlístice. (Okolo 400kč) - zaleješ prášek vodou a tu vodu naleješ do kompostetu i do květináčů kde máš kytky a ty hlístice sežerou vajíčka od mušek a je klid. Lepící štítky na ty mušky vůbec nefungovaly, líhli se pořád nějaké. To jsem psychicky nezvládala :mrgreen: :mrgreen: vím, že to někteří mají ve školní třídě jako zajimavost pro děti aby je vedli enviromentálně. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16975
25.6.23 08:51
@Anonymní píše:
Dobrý den,

Ahoj,

mám vermikompostér už třetím rokem a za mě:

• koupit jen jednu přísadu, velmi dobře se množí
  • začínat pomalu, a třeba jim zbytky i nakrájet na malé kousky
  • když se přemnoží určitě nedávat volně do přírody. Jedná se o Kalifornské žížaly a ty nepřežijí venku (jsou teplomilné)
  • hlídat vlhkost, rozhrnout je a sem tam použít rozprašovač
  • když jsou přemokřené, tak zasypat natrhaným kartonem, nebo pilinama

Já letos poprvé musela začínat znovu, při stěhování mi umrzly. Začínala jsem s jogurtovým kelímkem od kamarády a po třech měsících jsem už přidávala druhé patro.

Návod dostanes s vermikompostérem, popř se dá sehnat online. Základ je, že dáš karton na dno (aby nepropadly) navlhčíš, dáš kuchynské zbytky (ideálně na drobno nakrájené) a na to hodíš žížaly. Hlídáš vlhkost a pečlivě je zavíráš - jednak v recenzích někdo psal, že jim utíkaly a jednak rychleji vysychají a to je může zabít.

Rády se množí v čajových sáčcích - to mám obrovské nárůsty v množství, také mají rády logr (čistý, mléko tam může dělat neplechu). Kalifornkám nevadí ani plísne - tak se jich nelekej, můžou ti tam růst i houby, vše je OK. Taky vermikompostér láká mušky, tak pozor kde ho budeš mít, aby jsi nebyla nepříjemně překvapená. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
756
2.7.23 14:21

Holky, také mám doma vermikompostér,, po domácku vyrobený z plastových kyblíků. Začala jsem koncem února.
Zajímalo by mě, jestli se má kompost jednou za čas promíchat, protože na dně je potom taková slepená vrstva, tak aby se neucpaly dírky na odtok.
A když dáváte žížalám zbytky, tak je dáváte na povrch kompostu nebo by se to správně mělo zahrabat a překrýt kompostem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný