Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se poradit. Mám dceru, které za měsíc bude 6. Řešíme vyšší váhu. Váží 26kg. Na svůj věk je vysoká normálně. Chtěla bych se zeptat na rady, pokud jste taky někdo řešil, jak s váhou dolů, aniž bych to dítě nějak pocítilo? Nezakazujeme jí jídlo, snažíme se to korigovat. Ale nechceme, aby byla nešťastná, až bude větší. Proto jsem se rozhodla, že to budu nějak řešit doma. Pediatr nic na dcery váhu něříká, žádné problémy nemá. Řešila jste to některá, nebo dcera z toho vyroste? Děkuji
Mě to nepřijde nějak zásadně moc… Já měla v tomto věku 19 kg a doktorka mě pomalu nechtěla pustit do první třídy kvůli nízké váze. Možná je malinko nad průměrem. Pokud je to pro tebe zásadní problém, přidejte víc společných sportovních aktivit a omezte sladké jídlo a nápoje. Ono dost hraje roli i kolik vážíte vy jako rodiče…
@Dylucie píše: Více
Ahoj,
začala bych asi to jídlo více řešit, váha (ne číslo, ale prostě hmotnost, procento tuku apod.) v tomto věku je opravdu o rodiči. Co vaříš, jaké návyky ji ted dávaš to bude vařit a jíst i v dospělosti a musím uznat, že mít nadváhu v děctví je fakt pruda.
Vař zdravě, nekupuj sladkosti domů - jakmile to tam není, neláká to, není to. Společně zapojte nějaké aktivity a popřemýšlej nad pohybovým kroužkem ![]()
Příspěvek upraven 30.08.25 v 10:59
Neřešila bych tak váhu (číslo), jako celkový vzhled. Ano, pokud je silná, pak je na místě to řešit. Málo které silné dítě z toho vyroste. To, že začnete řešit stravu samozřejmě dítě pocítí. Budete muset kalorické bomby odepřít úplně, sladkosti, chipsy, smažená jídla. Pečivo ubrat, začít dávat menší porce, více zeleniny. Na pití vodu, neslazený čaj.
Syn bude mít zanedlouho 7 a má asi 18kg, je naopak hubený, průměrně vysoký.
Ta váha mi nepřijde nějak moc, náš šestiletý má 21kg ale je na svuj věk hodně drobny
nicmene nepises jaky mate životní styl, co ji, pije, jestli ma dostatek pohybu? Můžete omezit sladkosti, sladké pití, zapsat na nejaky pohybový kroužek, chodit víc pěšky pokud treba jezdíte všude autem ![]()
Myslím, že s omezováním jídla je to hodně individuální - my dceři moc neomezujeme ale ona třeba na posezení sní maximálně 4 gumídky a má dost, nikdy se nestalo, že by snědla celý pytlík. Jsou ale děti (lidi obecně), co se musejí hlídat víc. Třeba můj muž vyluxuje celé balení všeho - klidně na posezení 300g oříšků. Nesmím toho doma moc mít; případně to musím schovat, pro jeho dobro ![]()
Tak ty musíš vědět jak to tvoje dcera má. Není asi dobré zakázat jídla celkově ale prostě pohlídat jí množství toho kalorického/nezdravého.
A pohyb! Váhu nemá takovou, že by jí to v pohybu omezovalo (tam se dostat nikdo nechce), tak pokud nemá, najít jí aktivity/kroužky kde se vyběhá a bude jí to bavit. Nemusí to být nutně kroužek, moje dcera ráda tančí, tak pouštíme doma písničky do repráku a ona jede a poskakuje. Když jsme venku na procházce, zahrajem si na honěnou, po školce když není kroužek jde ještě na hřiště… nemusí být všechno organizované (a stát peníze). Některé děti prostě ty sportovní kroužky nebaví, ale pohyb má různé podoby. Vyberte to, co bude bavit dceru a taky bude kompatibilní s vaším režimem, ať to nejsou hned velké změny.
Já upřímně nevím, jestli ta váha je “moc”, to asi na dceři vidíš sama. Moje má skoro 19kg a asi 115cm (čerstvě 5). Jen chci říct, že bych ty změny dělala opatrně, ať nemá pocit, že je s ní něco špatně ale zároveň pokud to udělá citlivě, myslím, že bude nakonec ráda, že se rodiče starali a ona se vyhnula problémům s váhou ve vyšším věku. Jak psaly holky přede mnou, v tomto věku to je hlavně na rodičích.
Neřešila bych číslo, ale celkově v grafu. Ono taky co to je normální výška? Syn má v necelých 5 letech 120 cm a 21 kg a tlustý nevypadá. Při tom je stále v průměru si myslím. Ale narodil se veliký, čili těžký bude mít 14 kg ( to jsme potkali nedávno chlapečka na hřišti s takovou váhou ve 4.5 letech ).
Jinak bych vysvětlila zdravé stravování. Netlačila bych, nemela poznámky a hlavně to nepřeháněla.
A tedy jela bych to celá rodina, aby nemela pocit, že chyba je v ní.
Můj syn, 5,5 roku je takový oplacanejsi ale i vysoký no. Má 130 cm a 31 kg. Ostatní děti jsou jak tyčky. S jídlem dost bojujeme… Nechce jist vůbec zeleninu, ovoce, maso…miluje guláš, svíčkovou, rajskou, koprovku… Teď konečně nastupuje do školky. Tak bude mít i více pohybu a změnu režimu, tak doufsm že i to trochu pomůže. Doma sice nesedí na zadek, na zahradě máme vše možné, ale i tak. Jinak já mu jídlo koriguju ale manžel
ne. Koupi mu bonbóny nebo cipsy, takže v tomto mě sejri. I když poslední dobou teda už taky neustupuje a nekoupí. Jen co se zajede ve školce, máme v plánu nějaký sport jako starší děti, tak uvidíme, co bude chtít.
@Dylucie Moje dcera je celé dětství taková akorát, takže to řeším a hlídám aby nebyla oplácaná, k jídlu má totiž velmi kladný vztah
Naštěstí je dobrá sportovkyně, závodně tancuje, ráda jezdí na kole, bruslí, plave. Jidlo hlídam v tom směru, ze omezuju sladkosti, nejíme zbytečně prasarny, koblihy apod. Nejíme treba večer u tv, pije jen vodu, jsou to maličkosti, ale ve výsledku je to znát. Proste jidlo a pohyb je zaklad. Nevim kolik vážila v 6,ted je ji 11 měří 145, váží 40, podle me akorát. Kdyby ale žila v rodine kde to neřeší, cpou se, jsou líny, vypadala by jinak.
Spoléhat, že z toho dítě samo vyroste, je cesta do pekel. Kolik takových znáš?
Z čeho ta kila má? Množství jídla? Skladba? Absence pohybu?
@Dylucie píše: Více
Nepises, kolik meri. Muze to byt dost a muze to byt akorat. Normalni vyska ma velky rozptyl.
Ja mam zas dceru 8 let a 21 kg, sportuje, je hubena, min ji, ale ma to i geneticky. Je takova tycka no. Od kamosky 6-leta ma take 21kg a postavu ma taky prumer. Asi bych opravdu pridala pohyb a omezila sladke.