Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravím všechny. Mám od tety autosedačku maxi-cosi rodi air protect 15-36 kg. Je starší, přesně jako tady na fotce co jsem našla na netu. Chci se zeptat jestli je normální že se horní část sedačky pohybuje dopředu a dozadu tak o tři cm? není tam žádná pojistka, prostě není pevná. Prý to tak má být kvůli pásu, ale mně se to fakt nezdá. Vždyť je to nebezpečný… Podle mě. Tak mi prosím napište jak to je. Snad jsem to psala srozumitelně. Díky za odpovědi
Jestli myslíš „pohyblivá záda“, tak to skutečně u této kategorie je. Máme Römer Kid a má to též. Je to kvůli napolohování na sedadlo auta. Každé auto má jiný tvar a sklon sedadla a přesně pro tyto účely to takhle je.
Jestli jsem to pochopila spravne, dela nam nase autosedacka to same - nova Cybexka. Takze asi v poho ![]()
My teď máme novou Romerku XP Sict a záda se jí hýbou přesně, jak popisuješ. Je to kvůli sklonu sedadel, jak tu už někdo psal ![]()
@Kšandys ty záda se musí hýbat, je to za 1. kvůli tomu, že v každém autě je jiný sklon opěradla, tak aby sedačka přesně dolehla a kopírovala opěradlo
a za 2.sedačka se polohuje na odpočinek tím, že se posune dopředu naklopí se zádová část.
proto ty záda jsou volné, ale jsou volné jen ve volném prostoru, v autě jsou vždy opřené o opěradlo.
No ale přece když auto cukne nebo se cokoliv stane tak opěradlo letí dopředu a dítě je tím pádem přiškrcené ne?
@Kšandys ale od toho mas dite zapnute pasem. Kdyz mas spravne nastavenou vysku vedeni pasu, tak dite priskrcene neni. A uprimne, vzdyt je jedno, jestli leti jen dite nebo dite se sedackou. Ta druha varianta je paradoxne lepsi, protoze klasicke pasy jsou delane na vyssi hmotnost.
@Kšandys ne, pokud máte správně nastavenou sedačku tak jde dítěti pás přes rameno a hrudník nikde ho neškrtí, a pokud vám fungujou pásy, tedy při nárazu se zaseknou, tak ten pás drží dítě i sedačku na místě, popojedou jen o pár cm.
Stejně mi to přijde nebezpečné. Auto cukne a opěradlo se skloní. Pás se zasekne a dítě bude pod opěradlem autosedačky stlačene
@Kšandys koukněte na nějaké testy sedaček, třeba zde: https://www.youtube.com/watch?… ono to opěradlo se posune, ale jen kousek, a pokud chcete mít jistotu že se nepohne, tak musíte pořídit isofixovou sedačku a ještě navíc fixační pás okolo hlavovky, pak bude ta zádová část držet a nepoletí dopředu s dítětem.
Jinak i nám dospělým letí hlavová opěrka dopředu( pokud v autě máte už ty lepší hlavovky) a je to proto že se tělo po zaseknutí v pásu vrací zpět tak aby neletělo tak velkou dráhu, stejný pohyb dělá ta sedačka, dopředu a dozadu.