Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak mně doktorka řekla dvě kapky, takže už skoro 10měsíců dávám dvě kapky (resp. já to dávám jen 8měsíců, dva v nemocnici)…
My přes léto Vigatol klukovi (20 měs.) nedávali, doktor řekl, že stačí až zase na podzim. Tak to ted chci zase začít dávat.
Kanavit jsme kapali dokud jsem kojila… cca 8tt jakmile jsme resli na UM kanavit nam dr vysadila a vigantol kapeme stale jednu kapicku denne je nam 11t ![]()
Ano, Vigantol je vit.D a je kvůli tomu sluníčku, má se kapat hlavně v zimě. Naše mudra chce aspoň do 1,5 roku (si tak matně vybavuji, snad moc nekecám), takže u staršího to vyšlo na 2 zimy, u mladšího to odbudeme za jednu zimu. Nedostatek vit.D se může u dětí projevit křivicí, později třeba kazivostí zubů.
Kanavit je vit.K a ten jediný v MM není (nebo je ho tam nedostatečně málo) a proto ho musí kojené děti dostávat v kapičkách. Jeho nedostatek může vést až ke krvácení (zvyšuje srážlivost kve, když není, tato se sráží méně a může docházet ke krvácení).
My kapeme obojí. Že by malýmu dali inijekci nevím a ani nikdo neříkal.
Kanavit se má kapat 6m a Vigantol do roka a pak po poradě s lékařem…
Příspěvek upraven 10.10.11 v 22:14
Vigantol budu klukům kapat do roka.Kanavit u nás v nemocnici nedávají. ![]()
Kanavit nemáme, Vigantol máme kapat 1 kapku denně minimálně do 1,5 roku
Kanavit dostal malej jen v porodnici a pak jednou u naší doktorky, když se mu nehojil pupík, pak už ne. Vigantol jsme dávali 2 kapky denně do 8m, pak přes léto ne a teď začneme znovu dávat, doktorka řikala, že přes zimu je to lepší dávat ![]()
Ahoj, tak Kanavit se kape cca 3 měsíce a Vigantol do roka. Pokud není zarostlá fontanela, tak déle… Já občas ještě kapku dám
PetaP píše:
Kanavit se má kapat 6m a Vigantol do roka a pak po poradě s lékařem…
nám to dr. řekl stejně, Kanavit 1× měsíčně půl roku, Vigantol 1 kapka denně nejméně do roku.
Kanavit jsem nekapala vůbec, Vigantol jen asi 2m pak už ne… hodně lidí to odsuzuje, to vím, ale já zase nesouhlasím s tím dávat dětem (i dospělým) uměle vytvořené vitamíny… Domluvila jsem se s doktorkou a po těch 2 měsících jsem začla dávat obden kapku Omega3 mastných kyselin (rybí tuk)…
Aha, to je zajímavé - to se ten tuk kupuje v lékárně? A stačí to?
Aha, už si vzpomínám, tak to K dostal malej injekcí už v porodnici, já jen nevěděla, že se to jmenuje Kanavit ![]()
U nás kanavit 1 kapka týdně do jednoho měsíce věku a 1 kapka měsíčně do 6 měsíců, Vigantol 1 kapka denně do roka
Ehm, na druhou stranu je fakt, že já to trošku flákám. Kapu jen když si vzpomenu a to není moc často… ![]()