Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj devcata,
mame doma zdravou holcicku ted jsou ji tri tydny. dva tydny byla uplne v pohode, ale ted uz tyden nekadi, cele dny se krouti a prdi a breci- uz jsme z toho na nervy. nakonec na vykadeni zabrala rektalni rourka, ale na prdiky a plac nezabira nic. krome toho si rikam, ze rourka je sikovna, ale mela by umet kadit sama, kdyz ji to driv slo pekne a najednou to nejde ani trochu. uz jsme zkusily laktacni poradkyni, sad simplex, biopron, laktobacily a lefax, cviceni, masaze, teple koupele i klystyrek a rourku- ty dve posledni veci zpusobi, ze se vykadi, ale jinak neulevi od prdiku. tak uz nevim, holcicka se u kojeni vrti a odpojuje- protoze tlaci a prubezne pobrekava, obcas se i zakucka. pridrzim-li ji v tu chvili u prsu, zacne brecet
jak tygr. Tak uz nevim, doktorka rikala, at se stavime, kdyz se do tydne nevykadi. sice se vykadila, ale jen s pomoci. za tyden tam stejne jdem. mate nekdo dobry tip? holcicka je uz i dost nevyspala. diky
dryada píše:
ahoj devcata,
mame doma zdravou holcicku ted jsou ji tri tydny. dva tydny byla uplne v pohode, ale ted uz tyden nekadi, cele dny se krouti a prdi a breci- uz jsme z toho na nervy. nakonec na vykadeni zabrala rektalni rourka, ale na prdiky a plac nezabira nic. krome toho si rikam, ze rourka je sikovna, ale mela by umet kadit sama, kdyz ji to driv slo pekne a najednou to nejde ani trochu. uz jsme zkusily laktacni poradkyni, sad simplex, biopron, laktobacily a lefax, cviceni, masaze, teple koupele i klystyrek a rourku- ty dve posledni veci zpusobi, ze se vykadi, ale jinak neulevi od prdiku. tak uz nevim, holcicka se u kojeni vrti a odpojuje- protoze tlaci a prubezne pobrekava, obcas se i zakucka. pridrzim-li ji v tu chvili u prsu, zacne brecetjak tygr. Tak uz nevim, doktorka rikala, at se stavime, kdyz se do tydne nevykadi. sice se vykadila, ale jen s pomoci. za tyden tam stejne jdem. mate nekdo dobry tip? holcicka je uz i dost nevyspala. diky
ahojky když to čtu úplně vidím nás, když se nám nrodila Zoují, 14 dní to bylo super a pak buch a hrůza a děs, nevěděla jsme jak jí pomoci, zkoušeli jsme vše možné a nemožné. nic nepomáhalo, já jsem nejedla nic nadýmavého, aby to nešlo do mlíčka…
Jediné co nám zabralo na vykakání byla rektální rourka, hodně lidí ji odsuzuje, že je návyková… ale já za ni byla vděčná, všichni mě uklidňovali, že ve 3 měsících to přejde,nebo až se začne víc hýbyt že prohýbe bříško a bude klid, ale kdepak naše malá měla tyhle urputné problémy až do 9. měsíce. Teď jí jsou dva roky a také na bříško trpí, ale pravidelně jí dávám laktulosu a biopron junior a kaká mi tak obden. Nadýmavého nesmíme nic a nesmí ani rýži, vařenou mrkev a nebo banán, jinak máme o problém postaráno.
Jediné co malou jako miminko zklidnilo bylo natření bříška masážním olejíčkem Větřík, ale bylo to jen na chvilku. Žádné drahé kapičky probiotické nám nepomohli. měli jsme opravdu vyzkoušené vše. Já dokonce pila čaj z kmínu, anýzu a fenyklu, ani to nezabralo. Celé noci jsme prochodili a chovali ji, nebo vozili v kočárku, aby aspoň chvilku neplakala. Byla z toho už vyčerpaná ona i my. co ještě na chvilku pomáhala byla poloha tygříka a jednou rukou jsme jí v té poloze masírovali bříško a to se vždycky vyprdínkovala. a ještě položit ji bříškem na gymna ,míč, na ktrém jsme měla plenku, aby ji nestudil a jemně s ní houpat, ale to se naší malé moc dlouiho nelíbilo.Zkus to také.
Vím jak ti je a je mi to moc líto ![]()
Nám zabraly až probiotický kapky ![]()
Zkus Bifiform, nebo Bio Gaia a uvidíš
![]()
bifiform a trubicku, trubickovala jsem vsechny deti, dvojcata do 4 mes, posledniho do 3 mes, pak se to srovnalo. jinak kdyz jsou vetsi tak staci dat lzicku svestkove stavy, davala jsem od 3 mes a byo to jedine co opravdu pomohlo a vykajdili se
Nám pomohla lactulosa - jmenuje se to Duphalac, dávala jsem vždy trošku po 3 dnech nekadění a do tří týdnů se prckovi stolička srovnala. Taky pomáhalo natřít bříško pupíkem (masážní emulze na bříško) a na to dát nahřátý polštářek s višňovýma pecičkama (mají v DM a byl k nezaplacení).
Měli jsme stejný problém, dáváme dětský fenyklový čaj a malej prdí a kaká bez obtíží.. ![]()
tak jak pises, vidim nas… sice nasi malou bolelo brisko snad vzdycky, ale nebylo to nikdy nic dramatickeho, tim, ze prdela, tak to celkem slo, plakala pokazde jen par minut, na ruce se uklidnila snad hned… ale… pak to prislo, mala prestala kakat, a kdyz nekakala uz paty den, sla jsem k nasi dr. a ta zjistila, ze mala ma zuzeny konecnik a tak se sama nevykaka… takze jsme byly poslany hned na chirurgii, kde stejnym vysetrenim (prstem do konecniku) dr. zjistil stejny verdikt… takze jsme nafasovaly takovou zeleznou tycku o prumeru 9,5 a musime ji pri kazdem prebalovani zavadet do zadecku cca 5× za sebou a tim rozsirovat ten otvor… budeme dostavat porad vetsi, pry skoncime nekde u prumeru 14… diky tomu kaka cca 1× denne… jsem rada, ze ted vime, cim to je a ze ji muzeme pomoci…
díky za tipy, tak holt budeme pokračovat v pokusech a skočíma k dr. kdyby vás ještě něco napadlo, písněte, snad to bude dočasný
![]()
I my měli stejný problém a trvalo to tak první měsíc až měsíc a půl, na zácpu jsme sice začali trpět až když jsme začali přikrmovat umělým mlíčkem (a v tomhle případě nám když už bylo nejhůř pomohl teploměr do zadečku a kroužit), na prďajze jsme ale vyzkoušeli naprosto všechno (béčela pořád) a jediné co nám pomáhalo bylo spát(s nožičkama skrčenýma pod bříškem) a co nejvíc ležet na bříšku. Trošku možná pomohl fenykl. čaj od Hammi. Jinak vydržet, časem se to zlepší…Pevné nervy
![]()
No nám jsou skoro tři měsíce a po fenyklovém čaji konečně Ema prdí o sto šest jen nechce sama kakat. Čekám 4 - 5 dnů a pokud se nevykaká sama pomůžu ji teploměrem a to se pak nestačím divit kolik toho z ní vyleze. Bojím se ale abych ji tím spíše neublížila než pomohla.Aby si na teploměr nezvykla a nečekala až ji pomůžu já do budoucna. Vidím že se snaží vždycky celá zrudne a tížený efekt stoličky většinou není.Jsme na Nutrilonu normálním a uvažuju že zkusíme comfort. Prý je pro snadnější vstřebávání.
Vím že plně kojené děti nemusí kadit i tři týdny že mat. mléko je bezezbytková strava ale co děti na UM?
Kočky teď máme najednou opačný problém. Po týdnu nekadění naše třítýdenní škvrně najednou kadí i víckrát denně, ale… Barva je furt míchaný vajíčka, za to hustota se změnila-před tím jak kaše a teď voda až to stříká i kam nemá, v tom tak na lžičku hustší kaše.Je to normální? Nebo je to už průjem? Kdyby někoho zajímalo po čem nastala ta změna-tak si nejsem jistá, dula nám doporučila přidat mezi krmením tak 30 až 40 ml převařený vody-já jí to přidala v mým mlíku ve flašce po kojení postupně v průběhu dne. Pak jsem ale taky sežrala švestkovej kompot a ještě jsem já zbaštila dost čerstvých vlašáků-který mě už jednou prohnaly. Vodu, vlašáky i švestky jsem měly dva dny po sobě, pak už ne a kadí furt. Kdyby to někdo s vodou zkoušel, má se prý dát ne denně, ale třeba když se nevykadí 48hod-teda u novorozence. Jinak ale prdíky zlobí dál- zkoušíme probiotika bjogaia-ale to je dlouhodobější věc. a moc díky za rady a držím palce nekadičům ![]()
dryada píše:
Kočky teď máme najednou opačný problém. Po týdnu nekadění naše třítýdenní škvrně najednou kadí i víckrát denně, ale… Barva je furt míchaný vajíčka, za to hustota se změnila-před tím jak kaše a teď voda až to stříká i kam nemá, v tom tak na lžičku hustší kaše.Je to normální? Nebo je to už průjem?
Je to normální
Kojený děti kakaj i několikrát za den a to, že to má všude je taky normálka. Malej byl taky vždycky pos… až na zádech ![]()
A ty probiotika vám taky určitě za chvilku zaberou ![]()
Holky, je možný, že když jím banány, tak malej přestává kakat? Možná jsem si to jen vsugerovala, ale přijde mi, že jakmile jím banány, promítne se i to do prcka… Dneska od 13.00 nespal a brečí poslední dvě hodky v kuse, ani mlíčko nechce, jak je v křeči. Papal cca 2krat od poledne, ale plínka je čistá…Je to možný? Děkuju za info, už mě nic jinyho nenapada ![]()
@klikařka píše:
Holky, je možný, že když jím banány, tak malej přestává kakat? Možná jsem si to jen vsugerovala, ale přijde mi, že jakmile jím banány, promítne se i to do prcka… Dneska od 13.00 nespal a brečí poslední dvě hodky v kuse, ani mlíčko nechce, jak je v křeči. Papal cca 2krat od poledne, ale plínka je čistá…Je to možný? Děkuju za info, už mě nic jinyho nenapada
No… mě doktor řekl, že když kojím, tak bych banány neměla jíst, tak asi natom něco bude ![]()
Aha… A co rýže, co myslíte? A co se tedy vlastně může, každej doktor říká něco jinyho… A fenyklový čaj se může pít pořád, já jako mamča? A když ho dávám ve stříkačce prckovi, tak jak často se musí ta stříkačka vyvařovat-co myslíte?