Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky.
Moje 12ti letá dcera hlásí problémy se zrakem.
Nedohlédne na tabuli ( sedí v první lavici
), zvláště ta leská bílá tabule, na kterou se píše fixem je pro ní hůře čitelná.
Když jsem jí doma vyzkoušela zrak, zjistila jsem, že opravdu od dost hůře vidí na dálku ( pokus s knihou).
Je jasné, že potřebuje brýle..
A nyní se ptám : je třeba se nechat vyšetřit u očního ( rozkapat oči, oční pozadí atd..), nebo stačí jít k optikovi, co měří zrak a koupit brýle??
U nás v rodině moc brýlatých není a ti co na stará kolena brýle potřebovali se spokojili s optikem..
Děkuji za rady. ![]()
Já bych teda na oční zašla. Ona to nemusí bejt jenom obyčejná krátkozrakost, ale může mít i nějaký jiný vady, jako třeba astigmatismus, což je docela častý a to ti v optice neodhalej ![]()
Tio vyšetření není nic nepříjemnýho, myslim, že 12ti letá holčina to zvládne ![]()
A navíc dostanente slevu na skla
![]()
S mojí zkušeností bych radši zašla,může to být cokoliv.Já měla problémy v pubertě,ale pak se to samo zpravilo.Radši zajdi,za to nic nedáš.Tam ti dceru vyšetří a potvrdí vadu nebo vyvrátí.Oči bych nepodcenovala.
Taky bych zašla k očnímu, alespoň bude pak mít slevu na brýle ![]()
Mi při obyč vyšetření (přišla jsem, že nevidím a chci brýle=)), oči nerozkapávali…
Ta sleva na skla je teda fakt terno=/, asi stovku na každé…
Pipet píše:Ta sleva na skla je teda fakt terno=/, asi stovku na každé…
To sice jo, ale když máš ty nejobyčejnější skla, tak je to pokreje celý. Ale je jasný, že nejdražší jsou obroučky
Rozhodně nejdříve k očaři. V optice sice dnes mají velmi dobré přístroje, ale doktora nenahradí (neprohlédnou třeba právě to oční pozadí, apod.).
Nemluvě o tom, že s receptem dostaneš část proplacenou pojišťovnou.
Sama jsem začala nosit brýle v podobném věku jako tvoje dcera, ale to bylo pár let po komančích. Tehdy mělo dítě do 15-ti let nárok na 1ks brýlových obrouček/rok s příspěvek několik stovek (nechci udávat číslo, přesně si již nepamatuju, ale nebylo to zanedbatelné).
Určitě jít na oční, může tam mít i jiné vady, které u optika nezjistíte. Mě teda oči nerozkapávali ani vyšetření nebylo nijak nepříjemné.
Pipet píše:
Mi při obyč vyšetření (přišla jsem, že nevidím a chci brýle=)), oči nerozkapávali…Ta sleva na skla je teda fakt terno=/, asi stovku na každé…
Pro někoho jsou i ty 2 stovky dost a za návštěvu lékaře mu stojí.
I když netrpíme nouzí a nemusíme počítat každou korunu, tak proč si nepumpnout ze zdravotního systému něco málo zpět a nechávat to papalášům na prémie a zlatý padáky (to je samozřejmě off topic, na jinou debatu…)
S dítětem rozhodně na oční.
Žádné rozkapávání nejspíš nebude potřeba, normálně jí zkontrolují zrak a prohlédnou oční pozadí - nic, co by dvanáctiletá slečna nezvládla. Mám diagnostikovanou krátkozrakost už od svých devíti let, vím, o čem mluvím.
Pominu-li hledisko odbornosti, tak karta založená u očního lékaře je i dlouhodobě jistější. Oční vada v tomto věku se nejspíš bude vyvíjet a je dobře ji sledovat u doktora, ne jen tak někde po optikách.
Děkuji za rady..Zkusíme se objednat..Bohužel jsem slyšela od tchýně, že se čeká půl roku
Ach jo.
Sama jsem brýlatá (resp. čočkatá
), taky se na to přišlo cca ve věku tvojí dcery. A jsem rozhodně pro oční. Já třeba svojí očařku našla shodou náhod v optice a je super, ale jinak optikám moc nevěřim, to byla taková šťastná náhoda. Podle mě by každej obrýlenej člověk měl mít svýho očaře, kterej ho už pak časem zná, aby moh taky posoudit, jestli a jak se ta vada případně vyvíjí… Zkrátka myslim, že nejde jenom o brejle a u dítěte bych to vůbec chtěla mít pod kontrolou ![]()
Lizbeth píše:
Děkuji za rady..Zkusíme se objednat..Bohužel jsem slyšela od tchýně, že se čeká půl rokuAch jo.
To je pitomost. Nebo, abych tedy nekecala, přinejmenším v Praze je to pitomost.
Kamarádka tam před dvěma měsíci byla s holčičkou, vzali je prakticky ze dne na den, bez problémů.
K vyšetření - mně nikdy oči nerozkapávali, vždyxcky klasika - čtení z tý osvětelní tabule, nejdřív jen tak, pak s „brýlema“, kde se postupně dolaďuje počet dioptrií. Teď už má moje dr. takovej přístroj, kam se stačí jenom kouknout a ono to nějaký orientační dioptrie vyhodí. Pak mi asi dvakrát dělala nějaký vyšetření, kdy se do toho oka nějakým přístrojem prudce foukne, ale to vůbec nebolí, snad to ani neni nepříjemný, jenom ta úleková trakce, jinak nic. Takže se kočka nemá čeho bát a s brýlema se jí pak dost uleví - to sama znám, když člověk furt mžourá na tabuli, oči už jak číňan, a prostě nepřečte ![]()
Ta čekací doba mě teda překvapuje - já se objednávám taky dopředu, ale tak měsíc? Možná kdybych šla poprvý, bylo by to jinak - nevim.
Lizbeth píše:
Děkuji za rady..Zkusíme se objednat..Bohužel jsem slyšela od tchýně, že se čeká půl rokuAch jo.
Tak to chce zkusit víc očních, nedávno jsem šla na polikliniku a tam to vzali bez problému hned.