Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Temaho píše:Zebra píše:No jasně, někde jsou, já měla na mysli spíš optiku, kde je jenom optik. To je celkem jedno, jestli k tomu doktorovi půjdou do ordinace nebo do optiky.Temaho píše:Nečetla jsem vše…jen že jsem nedávno byla v optice na vyšetření a pro nový brýle a astigmatismus mi odhalili
Já bych teda na oční zašla. Ona to nemusí bejt jenom obyčejná krátkozrakost, ale může mít i nějaký jiný vady, jako třeba astigmatismus, což je docela častý a to ti v optice neodhalej
Tio vyšetření není nic nepříjemnýho, myslim, že 12ti letá holčina to zvládne
A navíc dostanente slevu na sklaByl tam normální oční lékař
Pro mě to bylo jednodušší - rovnou jsem si vyřídila vše na místě a neběhala s dětma po městě ![]()
Ale je pravda, že s dítětem bych možná šla do ordinace ![]()
Nečetla jsem to celé, určitě bych na první vyšetření šla k očnímu dr., ale jak už někdo psal, mně odhalili astigmatismus zrovna v optice, dostala jsem cylindr, a hle, o kolik líp se mi začalo řídit v noci. Dr. pak hrozně prskal, že mi dali zbytečně moc dioptrií atd. U dr. jsem nebyla už asi tři roky, to zase bude držková ![]()
mag píše:
Nečetla jsem to celé, určitě bych na první vyšetření šla k očnímu dr., ale jak už někdo psal, mně odhalili astigmatismus zrovna v optice, dostala jsem cylindr, a hle, o kolik líp se mi začalo řídit v noci. Dr. pak hrozně prskal, že mi dali zbytečně moc dioptrií atd. U dr. jsem nebyla už asi tři roky, to zase bude držková
Fakt? Já mám totiž dioptrie půl a třičtvrtě (ale s těma cylindrama), tak jsem se na ty brýle nakonec vyprdla, že jako ještě vidím, ale právě se mi zdá, že v noci jedu tak nějak spíš po paměti
Přejíždím odbočky a tak… Jestli bych si pro ně neměla teda radši fakt zajít…?
Bude to těma cylindrama?
tak ja necetla vsechyn prispevky ale ja jsem chodial leta k ocni, dokonce rodinne zname porad mi pridavala jen malicko dioptrii a kdyz jsem si ztezovala ze vidim spatne na dalku, kdyz jedu autem tak mi rekla no je to OK kdyztaj rpiste pridam ctvrtku, sla jsem k optikovi a ten mi rekl ze mam o 3/4 dioptrie min nez mam mit a ze mam i cylindry a rekl jak s timhle muzu jezdit… v ptice im vysetruji oci vzdy 45 minut a u optika asi 10, ale asi zalezi co doktor to jiny prsitup…
ale asi bych s malou k optikovi zasla a pokud si pak nebude ztezivat kdyz ji da bryle tak bych to nechala a jinak k optikovi muzes zajit potom…
treba to ani dioptriema nebude a bude to necim jinym tak jsitota je jistota u Dr
Příspěvek upraven 08.10.11 v 22:17
Nečetla jsem, ale hlasuju rozhodně pro očního. Optik ani optometrista nemá lékařské vzdělání a to bych neriskovala, i kdyby šlo „jen“ o krátkozrakost.
mmch, mně nikdy oči nerozkápaval, ale např. mi dělal testy na barvoslepost, slzný test, důkladné měření diopzrií apod. Ale záleží dr. od dr.a
Příspěvek upraven 08.10.11 v 22:19
mag píše:
Nečetla jsem to celé, určitě bych na první vyšetření šla k očnímu dr., ale jak už někdo psal, mně odhalili astigmatismus zrovna v optice, dostala jsem cylindr, a hle, o kolik líp se mi začalo řídit v noci. Dr. pak hrozně prskal, že mi dali zbytečně moc dioptrií atd. U dr. jsem nebyla už asi tři roky, to zase bude držková
tak jsem na tom uplne stejne po vysetreni a udelani bryli v optice jsem vylezla ven a rekla jsem tyyy jo tak takovou krajinu sjem dlouho nevidela a u optika jse enbyla faaakt dlouho a kdyz jsem mela zanet v oku tak jsem tam sla anstesti nic nerikala ![]()
v utery jedu do Prahy na laser tak uz se jich zbavim hura, jen doufam ze pak nebudu muset na pravidelny kontroly k moji dr tosi radsi zas zajedu do prahy
Angua píše:mag píše:Fakt? Já mám totiž dioptrie půl a třičtvrtě (ale s těma cylindrama), tak jsem se na ty brýle nakonec vyprdla, že jako ještě vidím, ale právě se mi zdá, že v noci jedu tak nějak spíš po paměti
Nečetla jsem to celé, určitě bych na první vyšetření šla k očnímu dr., ale jak už někdo psal, mně odhalili astigmatismus zrovna v optice, dostala jsem cylindr, a hle, o kolik líp se mi začalo řídit v noci. Dr. pak hrozně prskal, že mi dali zbytečně moc dioptrií atd. U dr. jsem nebyla už asi tři roky, to zase bude držková![]()
Přejíždím odbočky a tak… Jestli bych si pro ně neměla teda radši fakt zajít…?
Bude to těma cylindrama?
Angu, já mám jedno oko se čtvrt dioptrií, druhé s půl dioptrií a právě astigmatismem. Tím, že ho mám jen na jednom oku, můžu porovnávat - a i když s půlkou dioptrie si myslím, že se dá normálně žít, ta křivá osa jde docela poznat, po nasazení brýlí fakt rozdíl.
Jsem si myslela, jak budu mít brýle jen na čtení a řízení a skoro je nesundávám
(navíc, jak mám každé oko jiné, tak po sundání brýlí mám pocit, že neudržím rovnováhu
)
Holky děkuji.
U nás je oční jen jeden, pokud vím ( ale moc jsem to nezkoumala) a tchýně se objednávala nedávno a opravdu čekala několik měsíců ( a to má začínající zákal
).
Zkusím tam zavolat a trochu to uspíšit. ![]()
No, sice všichni radíte na oční, jako asi bych tam s dítětem pro jistotu došla, aby zkontroloval zda tam nemůže být jiný problém.
Ale od změření dioptrií je optometrista nikoliv oční lékař. Takže za mě změření určitě v optice (pravda chce to vybírat, taky to neumí každý), mám poslední brýle z optiky, dioptrie jiné než určil lékař, a vyhovují mi rozhodně více než ty minulé.
Angu Cylindr se pozná, dokonce i čtvrtka je rozdíl. A při řízení v noci to určitě poznáš, dokonce pokud někdo jezdí pravidelně dlouhé vzdálenosti v noci, tak se dávají na tohle ježdění maličko silnější brýle.
Lizbeth, jen jeden oční
A nestálo by za to se objednat třeba do většího města poblíž ,aby to bylo dřív??
U nás na malém městě je očních hned několik, teď zrovna jsem přecházela k jiné doktorce, která otvírala novou ordinaci a objednávací lhůty jsou tam do měsíce…
Jinak na optiku bych nespoléhala, já mám brýle od deseti let a opravdu to chce vyšetření a každoroční kontroly, mě bohužel každý rok se zrak kazil a kazil a dioptrie se musely přidávat a zastavilo se to (naštěstí) až v dospělosti na čtyřech dioptriích
![]()
Díky za odpovědi, tak to možná po porodu pořeším… I když vypadám v brýlích, jak ichtyl
(a to si nemyslím, to mi každý zatím potvrdil
)
Pipet, to je teda drsné s tou rovnováhou ![]()
Angua píše:
Díky za odpovědi, tak to možná po porodu pořeším… I když vypadám v brýlích, jak ichtyl(a to si nemyslím, to mi každý zatím potvrdil
)Pipet, to je teda drsné s tou rovnováhou
Po porodu to ne MOŽNÁ POŘEŠ, ALE URČITĚ, protože můžeš mít problémy ještě větší, než-li máš nyní… kámošce se po porodu zhoršit zrak o jednu celou dioptrii. Se divím, že Tě ještě, pokud nosíš brýle, neposlal gynekolog na vyšetření očního pozadí a sítnice, jestli vůbec můžeš rodit normálně.
Ropuška_M píše:Angua píše:Po porodu to ne MOŽNÁ POŘEŠ, ALE URČITĚ, protože můžeš mít problémy ještě větší, než-li máš nyní… kámošce se po porodu zhoršit zrak o jednu celou dioptrii. Se divím, že Tě ještě, pokud nosíš brýle, neposlal gynekolog na vyšetření očního pozadí a sítnice, jestli vůbec můžeš rodit normálně.
Díky za odpovědi, tak to možná po porodu pořeším… I když vypadám v brýlích, jak ichtyl(a to si nemyslím, to mi každý zatím potvrdil
Tohle se řeší jen u více dioptrií nebo kombinovaných vad, běžné dioptrie vůbec nevadí. A změna o 1 dioptrii není zas tolik, to se může změnit i samovolně bez vlivu porodu. Mě se třeba oči po porodu nehly vůbec a to mi to dříve kolísalo.
Ropuška_M píše:
Se divím, že Tě ještě, pokud nosíš brýle, neposlal gynekolog na vyšetření očního pozadí a sítnice, jestli vůbec můžeš rodit normálně.
![]()
To se dělá ? Mě nikdo s mýma čtyřma dioptriema na žádné vyšetření před porodem neposlal ![]()
Ropuška_M píše:Angua píše:Po porodu to ne MOŽNÁ POŘEŠ, ALE URČITĚ, protože můžeš mít problémy ještě větší, než-li máš nyní… kámošce se po porodu zhoršit zrak o jednu celou dioptrii. Se divím, že Tě ještě, pokud nosíš brýle, neposlal gynekolog na vyšetření očního pozadí a sítnice, jestli vůbec můžeš rodit normálně.
Jenže já je nenosím, nevyzvedla jsem si je, protože jsem si nakonec řekla, že za to nebudu utrácet, když ještě docela vidím
(a navíc mi žádné neslušely - tedy v pro mě přijatelné cenové hladině, vzhledem k tomu, jak často je chci využivat). Teda obvoďačka se mě ptala, jeslti nosím brýle, když jsem se na těhu prohlídce předvedla jako slepoň (jedním okem jsem nepřečetla dobře jediné písmenko
), ale neřešila to a neříkala nic ![]()
Ale tak snad když už jsem porodila jednou a neoslepla z toho, tak neoslepnu ani podruhé, ne?
Navíc při mém počtu dioptrií… ![]()