Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Holky mám doma 14denniho chlapečka. Dr. nám předepsal vigantol, ale četla jsem a i od známých vím, že s ním měli občas velké problémy. Sama jsem si v lékárně koupila ještě jednu variantu d3 od Jamiesona. Ale dnes po konzultaci s naším doktorem (starší pán) mi řekl, že mám dávat určitě vigantol a až v případě že bude mít malý problémy, přejít na něco jiného.
Na jednu stranu chci pro malého to nejlepší a věřím že doktori vědí co dělají, za druhé si říkám, zda není lepší čistší forma d3 a dát na svůj pocit. Mimo jiné po 2 hodinách spánku v noci si nedovedu představit ještě koliky.
Je tu některá z Vas která i přes řadu doktora s vigantolem dala něco jiného, a jaký na to máte názor? Popřípadě je tu někdo kdo měl o vigantolu opravdu problémy?
Zrovna Jameson x Vigantol je téměř totéž.
Mám 3 děti a žádné potíže v souvislosti s D3 neměly. Radila jsem se s dětskou gastroenteroložkou a prý nezná způsob, jakým by ty koliky z Vigantolu mohly vznikat ![]()
@smvladenka dávala jsem u obou dětí vigantol a žádný problém nebyl. Jediný vigantol má garantovaný obsah vitamínu D, ostatní jsou doplňky stravy obsah vitamínu není garantovaný.
@Fiducia píše:
Zrovna Jameson x Vigantol je téměř totéž.
Mám 3 děti a žádné potíže v souvislosti s D3 neměly. Radila jsem se s dětskou gastroenteroložkou a prý nezná způsob, jakým by ty koliky z Vigantolu mohly vznikat
Tohle mi taky pediatr i alergolog řekli.
@janickaIII píše:
Tohle mi taky pediatr i alergolog řekli.
Tak bych tomu věřila. Vem si, že tři lékaři se shodnou málokdy ![]()
@smvladenka nedávám vigantol, je to blaf, dávám baby d a hotovo, dr jsem to řekla, problém s tím neměla. Prostřední měl po vigantolu šílené koliky, po vysazení byl klid
Jestli má mít tvoje dítě koliky, tak je mít bude, jestli ne, tak je mít nebude ani po vigantolu. Koliky jsou z nezralosti trávicí soustavy, z osídlování bakteriemi, nevěřím, že by vigantol byl oproti běžnému dozrávání trávení takový hráč. Na koliky zkus šátek, vaníčkování, kojení, masáž bříška, až na závěr vysaď vigantol. Mimochodem koliky začínají typicky druhý týden, kdy se vigantol nasazuje a můžou odejít kdykoli i bez vysazení vigantolu. Kolika rodičům odezněly koliky, i když vigantol dávali rok a půl… Osobně jsem koliku u dítěte nezažila ani přes vigantol.
Když jsem si šla pro vigantol, nebyl, měl výpadek. Dala jsem teda od Jamieson - alespoň něco, než nic. No pak Jamieson došel, přešla jsem na vigantol a neviděla jsem rozdíl. Žádné koliky, nic.
Vigantol je na předpis z dobrého důvodu - má garantovanou účinnost. Všechno ostatní jsou jenom doplňky stravy a nemusí mít vůbec žádnou účinnost.
Nedávno bylo halo, že třeba v Terezii není vůbec udávané množství vit. D a to je je jeden z nejčastěji prodávaných přípravků pro děti.
Nechápu jak by kapky mohly způsobovat koliky. Spíš se to sešlo v období, kdy dětem koliky začaly a taky si ty matky myslí, že za to může vigantol.