Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Urcite oba s partnerem noste respirator. Nebo psis rousku. Hodne si myjte ruce, partner at k malemu chodi co nejmene. Kojeni doda protilatky, ale uplne samospasne neni. Drzim palce!
Je teda fakt, ze kdyz jsem kdysi od 2,5lete dcery chytila pravou chripku, mela jsem horecky 39,8, tak 6mesicni kojena dcera ji nechytla. A to jsem myslim respirator nenosila, vedela jsem, jak se chovat, aby to ode me nikdo nechytil. A nechytil to ani manzel.
Ale ted se hrabeme z RS viru. Uplne prvni se nemoc projevila 22mesicni dceri. Takze to nechytla od nikoho z nas, naopak my vsichni od ni. Je jeste hodne kojena, mela horecky 39,5 a hrozny kasel.
Moje plně kojena dcera ode mě a manžela chytla v sedmi měsících covid, takže bohužel tady tohle riziko existuje. Nosila bych roušku a modlila se, aby to nechytl.
Ve chvíli kdy se u maličkého projeví příznaky tak okamžitě k doktoru..jinak moc držím palce ať to nechytne ![]()
@Anonymní píše:Říká se, že novorozené miminko má ještě protilátky od matky. Ty postupně ubývají až do půl roku kojence. Takže malý má určitě nějaké protilátky od Tebe.
Ahooj, ráda bych si přečetla vaše zkušenosti. Včera nás propustili z porodnice. Syn se narodil předčasně- 35+1. Je drobounký, 2100g. V porodnici jsme byli 14 dní, ale už sám dýchal když se narodil, a je zdravý. Jediné co, tak jsme čekali až trochu nabere. Po příjezdu domů jsem onemocněla já i partner. Asi ty RSV viry jak teď všude píšou.. Rýma, zvýšená teplota, zahleněnost, kašel.. Mám hrozný strach o maĺého, je maličký, bojím se, že by se s tím nemusel poprat.. Ale je plně kojený, myslíte že to chytne? Mám raději doma nosit respirátor? Děkuji za odpovědi..
Asi jen respirátory, dezinfekce rukou klidně i před manipulaci s čistým miminkovskym prádlem a věcmi a pravidelne větrání. Ale neprehnat, ať se nenachladi - odnesla bych ho, mistnost vyvetrala, zavřela okno a přinesla zpátky. To bych dělala já. Plus nesahat nedezinfikovanyma rukama na dvorec a bradavku. Držela bych v tomto směru co nejduslednejsi hygienu. Jako nejde to úplně stoprocentně, to je jasne, ale alespoň se snažit co nejvíce snížit množství potenciálně kontaminovaneho “materiálu” k přenosu je podle mě důležité
také bych často měnila naše ručníky na ruce.
U nás když byla dcera a manžel nemocní a já cítila, že na mě něco leze, tak mimino bylo výhradně se mnou a do místnosti nikdo další nechodil. Já se tedy nechránila ústa, ale dezinfikovala ruce před každou manipulaci s dítětem. ostatne na neonatologii jsem musela taky. Kluk do půl roku nic nechytil, byt dcera byla nemocná několikrát a já jednou, kluk byl plně kojeny a rozen 32+3 TT.
Moc vám všem děkuji za reakce. Přítel se už včera odstěhoval do vedlejšího pokoje. Já si dezinfikuji ruce, a přidala jsem i ten respirátor.. Malý zatím jen pšíká, ale to dělal už v porodnici, tak nevím, je to normální? Někde jsem četla, že si tak čistí nosánek od plodové vody. Jinak zatím nic jiného nepozoruji, teplotu má normální, tak snad nic nechytí ![]()
@Mika387 píše:
Moc vám všem děkuji za reakce. Přítel se už včera odstěhoval do vedlejšího pokoje. Já si dezinfikuji ruce, a přidala jsem i ten respirátor.. Malý zatím jen pšíká, ale to dělal už v porodnici, tak nevím, je to normální? Někde jsem četla, že si tak čistí nosánek od plodové vody. Jinak zatím nic jiného nepozoruji, teplotu má normální, tak snad nic nechytí
Psikani je u miminek běžné. Může to být reakce na prach apod. Jestli nemá rýmu, tak to neřeš.
@Mika387 píše:
Moc vám všem děkuji za reakce. Přítel se už včera odstěhoval do vedlejšího pokoje. Já si dezinfikuji ruce, a přidala jsem i ten respirátor.. Malý zatím jen pšíká, ale to dělal už v porodnici, tak nevím, je to normální? Někde jsem četla, že si tak čistí nosánek od plodové vody. Jinak zatím nic jiného nepozoruji, teplotu má normální, tak snad nic nechytí
Miminka psikaji běžně, neboj, muj třeba i když se mu dostane mliko do nosu, tak pak psika a to mliko z něho strika
ale teda stejně taky vždycky trnu, zda to není nějaká nemoc ![]()
Moc všem děkuju. Jsem z toho vynervená celý den.. Mám ke všemu ještě pořád splašený hormony, úzkosti, hrůza.. A hlavně hrozný strach o malého už co se narodil, takže se opravdu bojím..
Ahooj, ráda bych si přečetla vaše zkušenosti. Včera nás propustili z porodnice. Syn se narodil předčasně- 35+1. Je drobounký, 2100g. V porodnici jsme byli 14 dní, ale už sám dýchal když se narodil, a je zdravý. Jediné co, tak jsme čekali až trochu nabere. Po příjezdu domů jsem onemocněla já i partner. Asi ty RSV viry jak teď všude píšou.. Rýma, zvýšená teplota, zahleněnost, kašel.. Mám hrozný strach o maĺého, je maličký, bojím se, že by se s tím nemusel poprat.. Ale je plně kojený, myslíte že to chytne? Mám raději doma nosit respirátor? Děkuji za odpovědi..