Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebovala bych poradit od zkušenějších maminek. Moje děti mají nějakou střevní virozu…zvracení/průjem. Teplota jen zvýšená. Začalo to tou starší. Byla jsem s ní u dr ale nechala jí jen na dietě a hodně pít. Ten večer to chytlo i toho menšího - 2 roky. Celou noc prozvracel. Ráno se zdál lepší. Byl veselejší, malá krom průjmu je už ok. Myslela jsem, že i malý bude dobrý, když včera zvracel naposledy ráno a večer snědl asi dvě nebo tři lžičky večeře. V noci taky dobrý, ale ráno se rozkašlal a začal znovu zvracet. Jde mi o to, jak velký je problém, že mi už skoro třetí den v podstatě nic nejí. Dnes nesnědl vůbec nic. Nic nechce. Pít pije vodu, nic jiného taky nechce. a je takový hodně spavý, pořád tak bezvládně leží, nepovídá si s námi
Věřím, že mu asi není dobře a je slabý, ale takového ho vůbec neznám ![]()
Já bych do něj narvala sladký čaj, klidně stříkačkou.. Malá mi taky jen bezvládně ležela, já už skoro chtěla volat sanitku, fakt jsem se bála dehydratace.. Pak jsem do ní dostala sladkej čaj a opravdu ožila, pak se naštěstí chytla na prso, takže už to bylo mnohem lepší. No ale chvíli mi bylo fakt úzko, ležela jak placka, víčka nemohla udržet otevřené, je to hrozná bezmoc. Voda jsou jen tekutiny, zkus něco sladkýho, po cukru snad trochu ožije ![]()
@griet01 lepší než klasický cukr, je Glukopur. Cukr ve střevech kvasí a může podporovat ty střevní potíže. Je to trápení, s těma trpalzlíkama
na blindění je dobrá vychlazená, vybublaná cola po lžičkách.
Prvně bych asi zkusila po lžičkách coca colu. Jen pár lžiček, uklidní žaludek. Pak něco dietnějšího…piškot, rohlík, slazený čaj… Mám pocit, že existuje nějaký nápoj Kulíšek určený k rehydrataci organismu a dodání důležitých prvků. Ten bych asi koupila jako první, když bych měla strach o vysílení a dehydrataci ![]()
edit: kulíšek zde … tak jsou to rozustné sáčky ![]()
@Kakika píše:
Prvně bych asi zkusila po lžičkách coca colu. Jen pár lžiček, uklidní žaludek. Pak něco dietnějšího…piškot, rohlík, slazený čaj… Mám pocit, že existuje nějaký nápoj Kulíšek určený k rehydrataci organismu a dodání důležitých prvků. Ten bych asi koupila jako první, když bych měla strach o vysílení a dehydrataciedit: kulíšek zde … tak jsou to rozustné sáčky
Kulíšek doma máme, ale ani náhodou do něj nedostanu ani trošku, žaludek už má asi klidnější, pár hodin už nezvracel a pít mi pije, jen mi vůbec nechce jíst, včera v podstatě nic nesnědl, předevčírem taky moc ne a dnes nechce vůbec nic…nechci ho do jídla nutit nějak násilím, asi ho bříško ještě bolí, ale dělá mi starosti, že je tak dlouho bez jídla a je najednou tak unavený, jen leží, celý bleďoučký…Já tohle vůbec neznám, když už na děti něco skočí, tak jim je den dva blbě, ale pak jsou normálně veselé, hravé…tak jsem z toho taková špatná. ![]()
Jo a když nechce jíst, zkusila bych naředěnou přesnídávku, to taky občas zabralo ![]()
@Jasněnkaa píše:
@griet01 lepší než klasický cukr, je Glukopur. Cukr ve střevech kvasí a může podporovat ty střevní potíže. Je to trápení, s těma trpalzlíkamana blindění je dobrá vychlazená, vybublaná cola po lžičkách.
colu má malý rád, ale když zvrací tak mu teda vůbec nepomáhá…vyzvrací i jí ![]()
@griet01 píše:
colu má malý rád, ale když zvrací tak mu teda vůbec nepomáhá…vyzvrací i jí
však ji nemůže pít, musí fakt po lžičkách, jsou to starý rady ale fungují. Dát jednu, dvě lžičky za 5 minut znova a tak to opakovat.
@griet01 a co třeba mu udělat kuřecí polívku a dát mu vypít jen vývar? Nám to hrozně pomáhalo, když jsme potřebovali dodat energii.
Zkus kulíšek. Pak bych začala tím, že bych mu dala silný vývar (slaný), ten mu dodá potřebné živiny a nabudí ho.
Starší syn měl ve 2,5 letech strašnou střevní chřipku, chtěli mu dát dokonce infuzi (on měl k tomu horečky), strašně zvracel, jen spal, ani sedět nemohl, hned padal, tři dny nic nejedel. Řídila jsem se podle dr., postup byl následující. První den kulíšek a černý čaj, druhý den vývar, třetí den taky vývar, čtvrtý den banán a nastrouhaný jablko. Pak brambory. Lepek - tzn. rohlíky až po týdnu.
@Jasněnkaa to já vím, dávala jsem jí jen po malých lžičkách.
To ze je bledy a unaveny je z vycerpani orfanozmu a z toho ze neji. nebojte se. pokud pije a neni vylozene nereagujici nechala bych ho odpocivat. sice trosku pohubne ale pak to bude ok. dukezitaje dieta. nic mlecneho a tucneho. hlavne at pije. malej ve dvou. letech mel. salmonelu. byl to same. nejedl vypil jen caj kuliska ani nahodou. nekdy se mi povedlo do nej dostat smectu. za dva dny se to zaclo zlepsovat. ar je prdola brzo fit.
Vývar mu teda zkusím udělat, třeba si dá ten, jinak já zkoušela snad všechno možný, jablíčkovou přesnídávku, namačkaný banán, rýži s mrkví…nic
Kulíšek nepije. Máme ho doma, máme i enhydrol ten je banánový, ale vždy si dá jen jednu lžičku a pak už ví co to je a odmítá. Mě teď spíš trápilo to jídlo. Nevím jak dlouho může být dvouleté dítě bez jídla… Já to od dětí chytla taky a taky teda nemám na jídlo ani pomyšlení, ale tak u mě se nic hrozného nestane, když pár dní budu držet hladovku, ale u malého nevím…hnát se k doktorce se mi nechce, po telefonu mi stejně pořád říká to samé, dieta, hodně pít, ale nějak se mi nedaří jí vysvětlit, že jíst nechce vůbec a nic…
@marieondatra děkuji za uklidnění, dělalo mi to starosti, snad bude brzo zas fit ![]()
Neboj, se až získá trochu energie, tak uvidíš že vám vyjí lednici! Rozhodně se mu nic nestane, když to bude pár dní.