Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@griet01 Dvouleté vydrží bez jídla dlouho. Syn měl na roce aftozní stomatitidu a šestou nemoc zároveň. Tři dny měl skoro čtyřicýtky horečky, pak už jen zvýšenou teplotu. Klasika se osypal, ale měl pusu plnou velikých aftů, takže za 6 dní jsem do něj nic než čistou vodu nedostala. Sem tam zkusil lžičku něčeho, nebo si olíznul naškrabaný banán, ale i přes mazání a pravidelné dávky analgetik nebyl schopný skrz tu bolavou pusinku cokoliv dostat. Vzhledem k tomu, že pil, jsme neskončili ve špitále. Zhubl skoro dvě kila, ale do měsíce pak byli zpátky. Moc dobře si pamatuju tu bezmoc, doma jsem měla natřískanou ledničku vším, co mi dalo jen zrnko naděje, že by to aspoň zkusil. Takže 6 dní v podstatě nic a pak ještě týden měl dost velký blok jíst, protože měl pořád strach, že to bude bolet. Začínali jsme právě kuřecím vývarem…vlažným. Dr. radila ho lehounce přesolit, protože právě sůl po takovém hladovění tělu chybí nejvíc. Neboj, dá se zase brzy do kupy, to nejhorší už máte jistě za sebou ![]()
A nemiluje kase? ja malemu pri te salmonele koupula detskou nemlecnou kasi kterou jsem mu udelala z vody coz jsem dodrzela dietni opatreni.
jo a kdyz se mu udelalo lepe tak opravdu pak vyjedl lednici ![]()
Tak si jdu opět pro radu maminky
Děti už mi nezvrací, jsou veselé, už začali trochu jíst, ale zas nás zlobí průjem, starší ho má už od úterý, sice jen 1-2× za den, ale podle mě je to i tím, že toho moc nesní a má pořád takovou kašovitou konzistenci (jsou jí 3), ten mladší už vypadal, že z toho bude úplně venku, stolici neměl úplně průjmovou, jen řidší a jen jednou denně, ale dnes ho to prohnalo už dvakrát…já už nevím co s nimi.
Doktorka radí jen dietu, ale to už přeci není možné ne? Nebo to běžně trvá viroza takhle dlouho? Děti pijí dost, takže s hydratací problém není a neprohání je to moc, ale jde mi o tu konzistenci stolice, a ta starší si občas stěžuje na bolení bříška
Projela jsem tady diskuze a koukala jsem, že dáváte dětem smectu, enterol… tak nevím jestli jim to taky nekoupit…zkazit se tím asi nic nedá
za jak dlouho jim to může ulevit? A ještě máte některá zkušenost s bezláktózovm mlékem při průjmu? Obě děti jsou zvyklé usínat s mlékem, mladší s um a starší pije večer kakao, tak jsem myslela, že bych mohla mladšímu koupit Nestlé AL110 a té starší nějaké bezlaktozové mléko, jestli se mi ho podaří sehnat…pláčou bez toho, tak jsem po pár dnech zkusila dát s rýžovým odvarem a slabší, ale nevím, jestli je to i tak nedráždí…
A ještě jedna věc, nenašla by se tu nějaká dobrá duše, která by mi pomohla s jídelníčkem pro ně? Po týdnu na sucharech, rýži, mrkvi a pod. už jsou vyhládlé a to podle mě není dobré a tuhle už odmítají jíst úplně, tak nějaké běžné jídlo, co by jim ale obtíže nezhoršovalo
Děkuji moc.
@griet01 já bych jim koupila nějaká probiotika na doplnění střevní mikroflory. Myslím, že z toho průjmu tam mají vymeteno a aby se hodili dřív dokupy, pomohlo by znova osídlit. S dietou ti bohužel neporadím, možná tak, že bych zařadila banány. Ty staví, dodají energii ![]()
Dala bych suchý brambory a maso (kuřecí vařený), banány, těstoviny.