Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím poraďte co dělat.
Můj syn má od čtvrtka horečky (nejdou pod 38,6) v pátek jsem s nim byla u Dr kde dělali CRP (bylo nízké).. Horečky jsem srážela paralenem (nepomáhálo) nasadila jsem i nurofen (konečně aspoň chvíli na 37,…) Horečky hrozně lítají… Do toho se mu spustila šílená rýma (smrkat neumí) takže odsáváme (mám mořskou vodu a Olynth HA) chudáčkovi každé 2 minuty ve dne v noci utírám nudle. Celý víkend jsem váhala zda nejet ještě na pohotovost… ale nejeli jsme, protože se to vždy aspoň nachvili povedlo srazit. Dnes v pondělí jsme jeli hned brzy ráno k doktorce, samozřejmě kluk zase v horečkách.. CRP ještě nižší než v pátek, všechno ok, poslala nás na rentgen plic- taky ok. Udělala mu výtěr z krku, výsledek bude zítra. Ještě k tomu se mu udělala vyrážka přes celé bříško, to doktorka nazvala jako asi alergickou reakci a že mám dát fenistil.. Když se mi nebude líbit a třeba se mu to rozleze nebo nesleze dala nám žádanku na vyšetření v nemocnici (hospitalizace)
Vyrážka lepší, teploty lítají stále nahoru dolu.. A já už vůbec nevím co mám dělat. Malej je šíleně vyřízenej, nikdy takhle netrpěl. Nedostal žádné prášky nic.. Jen Kalobu na kašel a fenistil na tu vyrážku. Poraďte co dělat s tou šílenou nezastavitelnou tekutou rýmou😩 Nemám jet raději ráno do tý nemocnice? Já jsem ještě k tomu těhotná a taky mi není už zrovna nejlépe, je to náročné koukat tak dlouho jak trpí 😭
Tipuji šestou nemoc
„Onemocnění začíná většinou vysokou horečkou (někdy i kolem 40 °C), která trvá tři až pět dnů. U některých dětí se mohou přidat příznaky podobné nachlazení, bolest v krku, rýma, kašel, zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin. Po několika dnech se objeví na těle drobně skvrnitá vyrážka, která se šíří na krk, trup, břicho a končetiny. Bývá růžová až červená, vypadá jako drobné či větší neostře ohraničené skvrny, které mohou být vystouplé, ale nemusí. Někdy trvá jenom pár hodin a zmizí do dvou až tří dnů bez následků.“
Citace odtud
https://www.mojezdravi.cz/…oc-2498.html
takže bude snad brzy klid
Taky bych tipovala šestou, ale tam po 3 dnech horečka sleze a až pak se osype
Tohle teda nevím
Ty máš zas čupr doktorku, co nedá ani blbej pamycon
na pohotovost bych nejela. Spíš bych šla na orl dětské skrz tu rýmu a horečku.
@Bubla Bůčková píše:
Ty máš zas čupr doktorku, co nedá ani blbej pamyconna pohotovost bych nejela. Spíš bych šla na orl dětské skrz tu rýmu a horečku.
Pamycon na tekutou rýmu?
@mackA159 píše:
Jaky horecky? Myslis 38.6? Zvysena teplota. Bezna viroza.
Horečka je nad 38, zvýšená teplota mezi 37 a 38. Zakladatelky dítě má teplotu, která je rovna nebo vyšší než 38,6, takže klidně 40,3, a ano splňuje to definici horečky. A horečka, která trvá pátý den, tedy běžná viróza není.
@mackA159 no lezlo mu to až nad 39 právě. Ale drží se to spis na těch 38,6 - 38,9 😏
@Hibou píše:
Horečka je nad 38, zvýšená teplota mezi 37 a 38. Zakladatelky dítě má teplotu, která je rovna nebo vyšší než 38,6, takže klidně 40,3, a ano splňuje to definici horečky. A horečka, která trvá pátý den, tedy běžná viróza není.
no třeba u chřipky může horečka trvat klidně týden. A chřipka už se vyskytuje.
@Bubla Bůčková píše:
Ty máš zas čupr doktorku, co nedá ani blbej pamyconna pohotovost bych nejela. Spíš bych šla na orl dětské skrz tu rýmu a horečku.
a k čemu Pamycon? CRP je nízké, rýma je v naprosté většině případů virová.
@Hibou občas tam má kus žluté rýmy ale spíš mu fakt od rána do rána teče jen voda z nosu😩
@Lucka1111 píše:
no třeba u chřipky může horečka trvat klidně týden. A chřipka už se vyskytuje.
Chřipka je běžná viróza?
@Hibou píše:
Chřipka je běžná viróza?
tak běžná viroza to není, ale viroza to je. A nijak specificky se neléčí. Sezona chřipky již začala, takže by to mohla být chřipka. CRP je nízké, takže je málo pravděpodobná bakteriální infekce.
A pokud se nedělal test na covid, tak klidně to může být i covid. Tam jsem také viděla týden trvající horečky.
U šesté je vyrážka takové drobné pupínky. Tady to vypadá slité. A když se dítě osype, už by neměla být teplota.
Pokud by měl. rano stále teplotu, asi bych do té nemocnice jela. A opravdu může mít covid. Mě taky u Covidu tekla z nosu voda.