Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zzuza píše:
OK, tak radsi pojedem autem a malou dame v na hranicich v korbicce od kocaru do kufru, tam ji nenajdou
@zzuza píše:
@suvik no slo mi, zda kontroly jsou a jak caste, to uz jsem se dozvedela
s tim ze se neco stane…driv taky OP a pas pro deti nebyl a slo to. Ma prukaz pojistence platny v EU
Ono je ti dneska celkem k nicemu, kdyz ti tady napisou, jestli je nekdo kontroloval nebo ne. Kontroly jsou nahodny. Nekdy jsou a nekdy ne. Mne ve vlaku kontrolovali tusim jednou, v buse dvakrat, auto staveli taky dvakrat a to jsme posledni dva roky jezdili jednou za 14 dni. Jestli ti to stoji za pripadny komplikace, tak jedte, co na to napsat jinyho.
@zzuza píše:
Uprimne, moc tomu neverim, ze by mi ji nekdo odebral… kdyby to tak bylo, nemyslite, ze by se v mediich uz neco takoveho objevilo? Urcite nekdo uz takto vezl sve dite bez pasu.
však se to taky objevuje a nevědět to ze zkušenosti, tak to sem nenapíšu.. nikdo se s ní nebavil, dítě sebrali, zavolali, za pár minut sociálka a nazdar.. tady máte seznam papírů k vyřízení, pak zavolejte na tohle číslo, 48 hodin nejdřív, musíte mít všechny doklady.. a nazdar.. nikdo se s ní nebavil.. ono to frajeření nemusí být na místě, ale jako Tvoje dítě, ![]()
@zzuza píše:
@suvik no slo mi, zda kontroly jsou a jak caste, to uz jsem se dozvedela
s tim ze se neco stane…driv taky OP a pas pro deti nebyl a slo to. Ma prukaz pojistence platny v EU
ne, ale dřív zase děti musely být zapsané v pase svých rodičů, protože to tak bylo dané… a když nejely s rodiči, stejně ten pas mít musely… dnes navíc do některých států stačí občanský průkaz… ale ten musí mít i ty malé děti, pokud nemají pas…
@zzuza píše:
Uprimne, moc tomu neverim, ze by mi ji nekdo odebral… kdyby to tak bylo, nemyslite, ze by se v mediich uz neco takoveho objevilo? Urcite nekdo uz takto vezl sve dite bez pasu.
Pokud jste svetlejsiho typu, mate sanci, ze po vas chtit pas nebudou, pokud pojedete autem. U nas stacilo stazeny okynko
Ale docela bych se i tak bala ject bez pasu a sazet na to.
@zzuza píše:
já zase neznám nikoho, kdo by jel s dítětem bez pasu nebo občanky… ale je to tvoje dítě, tvoje zodpovědnost… ![]()
@zzuza píše:
Ok. A OSOBNÍ zkušenost z VLAKU nikdo nemá?
Mám, v době migrační krize se v Břeclavi kontrolovalo
Pak to odvolali, ale oni můžou někde zjistiš podezdření, že někdo někde může být a prostě tam kontrolu zavedou.
A jako jet s miminem do jiný země, když pro něj nemáš žádný doklad? A pak řešit a dokazovat, že je vůbec tvoje.
A vůbec, jak to máš s jízdenkama? Není náhodou k nim třeba doklad?
Jako já to neřeším, OP mám u sebe furt a mezinárodní jízdenky jsou na jméno (aspoň ta, co jsem si ji koupila já byla).
Jinak jezdím budem (Student Agency) - při nástupu do autobusu kontrolují doklady a nemáš - nenastoupíš. Proč je na všech cestích s cestovkou do okolních zemí psano v pokynech na prvním řádku tučně „platný cestovní doklad“ - pro srandu králíků? ![]()
@zzuza píše:
@Apaji @bartsch A máte někdo OSOBNÍ zkušenost z vlaku. Víme, že je pas potřeba, jde o to, zda tam kontroly jsou a jak jsou časté. Autem jsme jezdili a nikdy nás nekontrolovali
Ano, když jsem jela do Německa vlakem, tak mě kontrolovali
Autem jezdím často do Rakouska a poslední dobou už mě několikrát zastavili, kontroly někdy jsou, někdy ne, někdy namátkou.
Ano, i ve vlacích jsou nárazové kontroly. Jezdíme pouze vlakem.
Před nedávnem jsme přijeli vlakem z AT, tak náš vlak nekontrolovali, ale k dalšímu šla skupina cca 10 celníků na kontrolu a procházela celý vlak osobně.
Nenapadlo by mne jezdit bez dokladů, pas pro dítě bylo to první, co jsme ještě v šestinedělí dělali po RL.
Kontrlovat můžou a nemusí…bála bych se, že dítě zabaví, a několik dní ho neuvidím. Jinak pas máš hotový ještě ten den, rychlopas. sice stojí 2000, pro dítě, ale je na počkání.
Bez pasu bych s ditetem nikam nejela.
Ted jsem s detmi jela na Slovensko - samozrejme s pasy - vlakem a nekontrolovali nas. Ale to neznamena, ze me nemohl zastavit policista na nadrazi a kontrolovat - pasy detem jsem tahla i na vylez na Tatry, protoze co kdyby chteji kontrolovat.
A paradoxne mam i potvrzeni od „stalejeste manzela“ ze s cestou do zahranici souhlasi, ze jsem deti neunesla.
Ted jedu do Nemecka a bude to stejne -ja OP, deti pas + souhlas „stalejeste manzela“
Mezi staty EU staci detska obcanka, jinak pas. My mame jen pas, bez nej teda ani ranu - dite mi vezmou a co pak? Kontroly jsou. Jak na hranicich Nemecko - Cesko, tak i Nemecko - Rakousko a Rakousko - Cesko. Jak jsme meli slovenskou SPZ, hodne nas kontrolovali na hranicich s Nemeckem, ted, co mame nemeckou SPZ - jsou skepticti jen v Cesku ![]()
@zzuza a nechcete radeji male sehnat hlidani? Klidne napiste jsem skoro profesionalni chuva s bohatymi zkusenostmi a pokud budete mit zajem rada vam malou pohlidam
Cesta do Vídně dopadla hrozně. Zastavila nás u Poysdorfu policie a chtěli doklady všech, včetně malé. Když jsme je neměli, zavolali sociálku a pracovníci odvezli malou pryč, vůbec jsem nemohla jet s nimi. Nakonec je v azylovém oddělení pro kojence a pustí mě za ní na návštěvu na hodinu denně. Nejrychlejší způsob jak ji dostat zpátky je vyřízení rychlopasu, který velvyslanectví snad stihne do středy. Pak by nám ji měli vydat.