Vlastní jména

16.10.14 12:44

vlastní jména

Ahojky, dcera začala v druhé třídě probírat „vlastní“ jména. Chápu, že když napíšu Jan Novák, pes Azor, tak píšu velkým jen to jméno. Ale co třeba Víla Amálka, Maxipes Fík? Já bych určite napsala velké V a M. Vždyť je to přece jméno té pohádkové postavičky. Dneska jsem koukla do písanky a zase to má všechno malým. Co třeba Pejsek a Kočička? Pokud je z věty jasné, že se jedná a pohádkové postavičky, tak je to velkým, ne? Omluva za chyby, píšu z mobilu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3696
16.10.14 12:49

Já bych dala ve větě víla Amálka, peska a kočičku s malým a maxipes Fík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
16.10.14 12:50

Já bych napsala pejsek a kočička… pak třeba červená Karkulka, pták Ohnivák, Dlouhý-Široký a Bystrozraký, víla Amálka, maxipes Fík… jelikož já jsem také paní Adéla a ne Paní Adéla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
16.10.14 12:50

Víla Amálka (víl je milión, Amálka je jméno), pejsek a kočička nejsou jejich jména, ač se tím rozumí konkrétní zvířátka, maxipsů (velkých psů) může být taky tisíc, pouze Fík je jméno, kolikrát si i rodiče zopáknou pravidla, viď? :-) A lahůdkou je Červená karkulka a šípková Růženka - doufám, že si to pamatuju dobře, ale tohle se děti na prvním stupni neučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
16.10.14 12:51

No a to jsem schválně napsala „víla Amálka“, ale jak je to začátek příspěvku, tak se automaticky opravuje na počáteční velké písmeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22218
@malymotylek píše:
Ahojky, dcera začala v druhé třídě probírat „vlastní“ jména. Chápu, že když napíšu Jan Novák, pes Azor, tak píšu velkým jen to jméno. Ale co třeba Víla Amálka, Maxipes Fík? Já bych určite napsala velké V a M. Vždyť je to přece jméno té pohádkové postavičky. Dneska jsem koukla do písanky a zase to má všechno malým. Co třeba Pejsek a Kočička? Pokud je z věty jasné, že se jedná a pohádkové postavičky, tak je to velkým, ne? Omluva za chyby, píšu z mobilu..

„Víla Amálka“ se bude psát velkým v případě, že to má označovat název knihy - „četli jsme Vílu Amálku“.

Jestliže se o ní jen hovoří, bude to s malým „v“ - „na louce tančila víla Amálka“.

EDIT: Pejsek s kočičkou - kniha se nazývá Povídání o pejskovi a kočičce. K žádným velkým písmenům tady není důvod - pejsek je pejsek, kočička je kočička, nejmenují se tak.

Příspěvek upraven 16.10.14 v 12:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497

Pokud budeš psát třeba mám ráda večerníček o víle Amálce tak bude malé, ale pokud napíšeš v televizi dávají večerníček Víla Amálka, jedná se o název a tudíž velké. Podle mého je ona postavička víla se jménem Amálka nikoliv postava, která se jmenuje Víla Amálka, stejně jako motýl Emanuel nebo naopak Maková panenka… Pejsek a kočička je označení živočišného druhu a ani sám Čapek je v knize nemá s velkými písmeny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
16.10.14 12:52

@zuzkasim S tou Červenou karkulkou máš pravdu :palec: už bych měla o stupeň horší známku :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5271
16.10.14 12:57

Uvádíte mě do deprese :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
16.10.14 12:58

@1Luca proč? :-D je to celé logické, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5271
16.10.14 12:59

@LenkaN26 to jo, ale že až půjde dcerka do školy ( až za 4 roky :lol: ), tak si budu muset leccos zopakovat. Jinak čeština mě moc bavila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
16.10.14 13:17

@1Luca neboj, to se nezapomíná ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5271
16.10.14 13:19

@LenkaN26 uf, deprese je pryč :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.10.14 13:19

Jdu vrátit diplom, na mou omluvu, neni z češtiny :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
16.10.14 13:31

@1Luca nijak se nestresuj. Teď jsem mluvila s jednou matkou jejíž dítě dostalo za 4 z diktátu, že je to učení pravopisu stejně k ničemu, když jsou počítače a že učitelka je kr..a

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí