Vlňáky z vlny superwash

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9847
3.5.11 23:43

Vlňáky z vlny superwash

Ahoj holky, nevíte někdo jaký rozdíl mezi merino vlnou a vlnou superwash? Na etiketě je u obou uvedeno 100% vlna, ale to jedno je 100% merino vlna a to druhé 100% vlna superwash, je to jen rozdílně pojmenované od výrobce nebo mají jiné vlastnosti? Jak jsem uvedla, tak ji chci na pletení svrchních vlněných kalhotek na plenky. Teď jsem pletla z merino vlny (v různých % poměrech) a mám možnost koupit tu vlnu superwash za super cenu, ale nevím jaká na ty vlňáky bude :nevim: Máte s ní někdo zkušenosti? Dá se to? Není to něco na škodu? Laicky bych to pochopila asi tak, že to bude s nějakou speciální úpravou proti plstnatění nebo tak něco :nevim: pokud tomu tak je, tak pak vyvstává otázka zda má stejné vlastnosti jako merino vlna, tedy nepromokavost či jak to nazvat a zda jde lanolínovat/impregnovat. Koupili byste jí? Bude na vlňáky fungovat? Díky moc za rady :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
kvetinka56
4.5.11 06:20

Ja mam upletene jedny vlnacky z teto vlny , ma superwash upravu, takze ty vlnacky davam na max dve hodky. Jeste neprotekly, ale jejich savost je nic moc. Spis doporucuji koupit vlnu bez upravy.

• Citovat
  • Upravit
81477
4.5.11 08:20

Při úpravě vlny na superwash se částečně odstraní lanolin, takže vlna pak lanolin hůře váže a je pak méně „vodě(moči)odolná“. Takže na vlňáčky to není optimální.

Jinak vlna se superwash úpravou je taková více odolná co se týká zacházení, hlavně praní - lze prát na 40 v pračce a odstřďovat na pomalé otáčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
4.5.11 08:21

Merino je tuším vlna z jehňat.
A vlna superwash má jakousi úpravu, která ovšem snižuje její savost a tak se na vlňáky moc nehodí. Na vlňáky je lepší bez superwash, ať už merino nebo normální vlna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
4.5.11 08:58

Merino neni vlna z jehnat, je to druh ovce :) Chovaji se hlavne na Novym Zelande.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
4.5.11 09:00

S tou savosti se mi to nezda, vlna sice ma schopnost absorbovat hodne vody, ale prave ten lanolin tomu zabranuje, funguje vodoodpudive, proto ty vlnaky nenasakaji a nepropousteji. Jak zacnou nasakavat, zacnou i propoustet :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1426
4.5.11 09:39

Já teda nemám s tou úpravou superwash, ale známá z toho vlňáky má a říkala, že je to jen třeba vícekrát louhovat v kůře, klidně bych to zkusila a uvidíš, když je budeš mít jako záložní, nebo na den, když častěji přebaluješ.. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
4.5.11 10:26

Holky díkes moc, taťka dělá ve fabrice s vlnou a právě nevěděl jaký je mezi merino a superwash rozdíl :nevim: odborníci z oboru :mrgreen: Ne, tak dělá seřizovače na mašinách a todle je mu buřt, k práci to nepotřebuje a školu na to nemá… Tak sem právě nechtěla riskovat a raději se zeptala jestli s tím někdo nemá zkušenosti… Budu tedy pátrat jinde, popravdě řečeno mám lepší zkušenosti s ne 100% vlnou, ale namíchanou s něčím, třeba akrylem, přijdou mi vlňáky příjemnější a snadnější na údržbu a držáky jsou to neskutečný :palec: akorát lanolínová kůra od Disany mi moc nesedla, nevím jestli to bylo tím že to není 100% vlna nebo to s ní neumím nebo prostě neimpregnuje tak dobře, nejraději mám od Ulrychu :wink: ups, reklama :oops: :mrgreen:
Jestli se nebudete zlobit, tak se pochlubím svým posledním výtvorem :-D :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
4.5.11 10:27

sorry, to byl předposlední :zed: poslední je tento :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
4.5.11 10:38

Dajmo, když to chci za tu super cenu, tak se toho musí koupit min. půl kg od každé barvy :-( 1 klubko bych možná riskla, ale pět 100g? To je tak na patery kalhotky… a potřebuji právě držáky na noc páč z nich pomalu ale jistě začínáme zase vyrůstat :cry: Malá teď roste nějak moc rychle, furt to bylo tak nic a prd a najednou přibrala a vytáhla snad 100kg a 10m za týden 8-o nebo jsem prostě málo pozorovala a jak s ní jsem každý den, tak mi to unikalo :nevim: ve 12 měsících měla 8,8kg a teď ve 14 už má 9,9 8-o takhe rychle snad ještě nepřibírala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1426
4.5.11 10:50

No ony ty hotové kůry jsou tak trochu na „prd“. Kup si lanolin v lékárně a namíchej roztok..děláme to tak všechny, co vlňákujeme.. :wink: Je to i o dost levnější :palec: No ale to je zajímavé, že to máš ze směsi a funguje Ti to :think:

Příspěvek upraven 04.05.11 v 12:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
4.5.11 12:10

Mě tyky překvapuje, že to s akrylem jde. Jednak bych řekla, že to bude smrdět, umělinu od moči prostě nevyvětráš, jako vlnu. Navíc bych taky řekla, že to bude vlhkost propouštět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
4.5.11 12:25

Dajmo, teď už taky mám tu z lékárny :-D dlouho jsem o ní nevěděla, až pak mi poradily holky na diskuzi když jsem řešila že Disana nefunguje :-(
Ale jo, vlňáky fakt vlňákují :wink: a bezvadně :palec: když jsem kupovala vlnu, tak jsem si toho nějak nevšimla, jmenovala se Merino, tak sem jí vzala a až pak si všimla že je to 50% vlna a 50% akryl, ale riskla jsem to… Upltela, naimpregnovala a až se malá narodila tak použila a dobrý, udělala jsem druhý a třetí… no a fungují všechny bezvadně :palec: i jsem dělala kamarádce a žádná stížnost :-) zkoušela jsem i jiný a co se týče funkčnosti tak na tom byli stejně, ale schly skoro jednou tak dlouho, tak jsem se vrátila k těm svým míchaným :jazyk: lépe se mi udržují, naimpregnované vydrží podle používání měsíc až 2 a neplstnatí :palec: nevim teda o kolik se (ne)vytáhnou ty ze 100% vlny, tyhle díky mému volnějšímu pletení cca o 1-2cm, vel. L možná o 3cm do šířky, na délku tak o ten 1cm a nohavičky taky tak, ale já to beru jako pozitivum páč nám delší dobu pasují perfektně :wink: prostě rostou s dítkem :mrgreen:
dělám z této vlny a asi u ní tedy i zůstanu http://www.vlnap.cz/…ilZbozi.aspx?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
4.5.11 12:29

Alpako, kupodivu to nesmrdí :-) taky mě to překvapilo, přijemně :wink: bála jsem se toho, ale peru tak jednou za 2 týdny, tedy pokud nejsou znečištěný, oni ani po těch 2 týdnech nějak nesmrdí, ale víc už by mi přišlo asi nechutný :poblion:
A alergie nebo opruzeniny taky žádný :wink: akorát máme plenkovou dermatitidu vždy když použijeme jednorázovku :-( no a to pak nemůže tak 2 týdny ani PULky a musíme dávat jen vlňáky… ztratí se to po cca 5 dnech, ale mám vyzkoušený že když dám PULky dřív jak za ty 2 týdny, tak to má hnedka zpátky :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
4.5.11 13:37

Ale s merino vlnou by neměl být problém, té klidně půl kila vezmi :D Vlňáky budou fungovat stoprocentně :wink:
Mmch. nejsi z Brna? To bych ti klidně pomohla a část si vzala :mrgreen:

Tu směs s akrylem, to myslíš Merino od Vlnapu? Ta je hrozně příjemná, ale pletu z ní oblečení :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí