Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj holky, nevíte někdo jaký rozdíl mezi merino vlnou a vlnou superwash? Na etiketě je u obou uvedeno 100% vlna, ale to jedno je 100% merino vlna a to druhé 100% vlna superwash, je to jen rozdílně pojmenované od výrobce nebo mají jiné vlastnosti? Jak jsem uvedla, tak ji chci na pletení svrchních vlněných kalhotek na plenky. Teď jsem pletla z merino vlny (v různých % poměrech) a mám možnost koupit tu vlnu superwash za super cenu, ale nevím jaká na ty vlňáky bude
Máte s ní někdo zkušenosti? Dá se to? Není to něco na škodu? Laicky bych to pochopila asi tak, že to bude s nějakou speciální úpravou proti plstnatění nebo tak něco
pokud tomu tak je, tak pak vyvstává otázka zda má stejné vlastnosti jako merino vlna, tedy nepromokavost či jak to nazvat a zda jde lanolínovat/impregnovat. Koupili byste jí? Bude na vlňáky fungovat? Díky moc za rady ![]()
Ja mam upletene jedny vlnacky z teto vlny , ma superwash upravu, takze ty vlnacky davam na max dve hodky. Jeste neprotekly, ale jejich savost je nic moc. Spis doporucuji koupit vlnu bez upravy.
Při úpravě vlny na superwash se částečně odstraní lanolin, takže vlna pak lanolin hůře váže a je pak méně „vodě(moči)odolná“. Takže na vlňáčky to není optimální.
Jinak vlna se superwash úpravou je taková více odolná co se týká zacházení, hlavně praní - lze prát na 40 v pračce a odstřďovat na pomalé otáčky.
Merino je tuším vlna z jehňat.
A vlna superwash má jakousi úpravu, která ovšem snižuje její savost a tak se na vlňáky moc nehodí. Na vlňáky je lepší bez superwash, ať už merino nebo normální vlna.
Merino neni vlna z jehnat, je to druh ovce
Chovaji se hlavne na Novym Zelande.
S tou savosti se mi to nezda, vlna sice ma schopnost absorbovat hodne vody, ale prave ten lanolin tomu zabranuje, funguje vodoodpudive, proto ty vlnaky nenasakaji a nepropousteji. Jak zacnou nasakavat, zacnou i propoustet ![]()
Já teda nemám s tou úpravou superwash, ale známá z toho vlňáky má a říkala, že je to jen třeba vícekrát louhovat v kůře, klidně bych to zkusila a uvidíš, když je budeš mít jako záložní, nebo na den, když častěji přebaluješ.. ![]()
Holky díkes moc, taťka dělá ve fabrice s vlnou a právě nevěděl jaký je mezi merino a superwash rozdíl
odborníci z oboru
Ne, tak dělá seřizovače na mašinách a todle je mu buřt, k práci to nepotřebuje a školu na to nemá… Tak sem právě nechtěla riskovat a raději se zeptala jestli s tím někdo nemá zkušenosti… Budu tedy pátrat jinde, popravdě řečeno mám lepší zkušenosti s ne 100% vlnou, ale namíchanou s něčím, třeba akrylem, přijdou mi vlňáky příjemnější a snadnější na údržbu a držáky jsou to neskutečný
akorát lanolínová kůra od Disany mi moc nesedla, nevím jestli to bylo tím že to není 100% vlna nebo to s ní neumím nebo prostě neimpregnuje tak dobře, nejraději mám od Ulrychu
ups, reklama
![]()
Jestli se nebudete zlobit, tak se pochlubím svým posledním výtvorem
![]()
Dajmo, když to chci za tu super cenu, tak se toho musí koupit min. půl kg od každé barvy
1 klubko bych možná riskla, ale pět 100g? To je tak na patery kalhotky… a potřebuji právě držáky na noc páč z nich pomalu ale jistě začínáme zase vyrůstat
Malá teď roste nějak moc rychle, furt to bylo tak nic a prd a najednou přibrala a vytáhla snad 100kg a 10m za týden
nebo jsem prostě málo pozorovala a jak s ní jsem každý den, tak mi to unikalo
ve 12 měsících měla 8,8kg a teď ve 14 už má 9,9
takhe rychle snad ještě nepřibírala ![]()
No ony ty hotové kůry jsou tak trochu na „prd“. Kup si lanolin v lékárně a namíchej roztok..děláme to tak všechny, co vlňákujeme..
Je to i o dost levnější
No ale to je zajímavé, že to máš ze směsi a funguje Ti to ![]()
Příspěvek upraven 04.05.11 v 12:16
Mě tyky překvapuje, že to s akrylem jde. Jednak bych řekla, že to bude smrdět, umělinu od moči prostě nevyvětráš, jako vlnu. Navíc bych taky řekla, že to bude vlhkost propouštět.
Dajmo, teď už taky mám tu z lékárny
dlouho jsem o ní nevěděla, až pak mi poradily holky na diskuzi když jsem řešila že Disana nefunguje ![]()
Ale jo, vlňáky fakt vlňákují
a bezvadně
když jsem kupovala vlnu, tak jsem si toho nějak nevšimla, jmenovala se Merino, tak sem jí vzala a až pak si všimla že je to 50% vlna a 50% akryl, ale riskla jsem to… Upltela, naimpregnovala a až se malá narodila tak použila a dobrý, udělala jsem druhý a třetí… no a fungují všechny bezvadně
i jsem dělala kamarádce a žádná stížnost
zkoušela jsem i jiný a co se týče funkčnosti tak na tom byli stejně, ale schly skoro jednou tak dlouho, tak jsem se vrátila k těm svým míchaným
lépe se mi udržují, naimpregnované vydrží podle používání měsíc až 2 a neplstnatí
nevim teda o kolik se (ne)vytáhnou ty ze 100% vlny, tyhle díky mému volnějšímu pletení cca o 1-2cm, vel. L možná o 3cm do šířky, na délku tak o ten 1cm a nohavičky taky tak, ale já to beru jako pozitivum páč nám delší dobu pasují perfektně
prostě rostou s dítkem ![]()
dělám z této vlny a asi u ní tedy i zůstanu http://www.vlnap.cz/…ilZbozi.aspx?…
Alpako, kupodivu to nesmrdí
taky mě to překvapilo, přijemně
bála jsem se toho, ale peru tak jednou za 2 týdny, tedy pokud nejsou znečištěný, oni ani po těch 2 týdnech nějak nesmrdí, ale víc už by mi přišlo asi nechutný ![]()
A alergie nebo opruzeniny taky žádný
akorát máme plenkovou dermatitidu vždy když použijeme jednorázovku
no a to pak nemůže tak 2 týdny ani PULky a musíme dávat jen vlňáky… ztratí se to po cca 5 dnech, ale mám vyzkoušený že když dám PULky dřív jak za ty 2 týdny, tak to má hnedka zpátky ![]()
Ale s merino vlnou by neměl být problém, té klidně půl kila vezmi
Vlňáky budou fungovat stoprocentně ![]()
Mmch. nejsi z Brna? To bych ti klidně pomohla a část si vzala ![]()
Tu směs s akrylem, to myslíš Merino od Vlnapu? Ta je hrozně příjemná, ale pletu z ní oblečení ![]()