Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mojemu tatkovi taky hodne otykaji kotniky, ma to z leku na vysoky tlak - aspon co je zacal brat..nervuje se v praci i mimo ni, kdyz mu dali jine leky zas z toho mel dusivy kasel.. neberes nejake leky?
Neberu, mam to uz dlouho, od doby, kdy jsem zacala delat v kanclu, tipovala jsem ten lymfaticky problém a není to tim…
spis me ale zajima, jak probiha to vysetreni u internisty?
Poslechne si srdce, udělá EKG, prohmatá nohy, břicho, poslechne plíce, může vzít krev a moč… v podstatě se nemáš vůbec čeho bát
Chlapi k tomu mají ještě i vyšetření prostaty, tak to tě nečeká a můžeš být v klidu ![]()
Pokud ti netékají nohy, může to znamenat i nerovnováhu vnitřního prostředí, problém se srdcem.. Záleží i na tom, jakou máš hmotnost, jak se stravuješ, kolik přijímáš denně tekutin…
Od doby co sedis v kanclu? hmm.. a mas pohodlnou obuv? zkusila bych se kazdou hodinku na chvili zvednout a projit se - zanest nekam nejaky papir, dojit si umyt hrnek na piti nebo neco..nemuzes si tam vrazit pod stul nejakou malou zidlicku ze by sis dala nohy trochu nahoru? me otykaly kotniky kdyz jsem delala v kavarne na brigade a porad jsem stala na nohach a nezastavila se az do vecera.. jak jsem prestala - prestaly i kotniky.. tak at vysetreni dobre dopadne, na neco prece prijit musi!
Ahoj, mamce taky hodně otékají nohy a u ní je to tím, že má vysoký krevní tlak. Bere na to léky 35 let. Nejvíc jí pomáhají diuretika, odvodňuje se a otoky splasknou. Je ale problém, že chodí na záchod každých 15 min., což je v běžném životě hodně „otravné“. Taky pomáhá, když má nohy ve výšce.
Držím palce.
Doktor ti udělá celkové vyšetření - krev, moč, tlak, ekg… Není se čeho bát
Jestli to máš ze sedavého zaměstnání, po příchodu domů si hoď nohy na čtvrt hodinky nahoru
Jsem uz delší cas na materske, takze ted „nesedim“, dřív se mi to stavalo jen v lete, a rano byly kotníky ok, natekly az během dne…přes den jsem samozrejme chodila…ted uz mam otoky nonstop, nepomaha ani zvednout je, rano vypadaji stejne jak vecer, neboli to, nemam pocit tezkych nohou, jen je to nevzhledne, jsem stihla a nohy jak balony ![]()
tlak mam ok, srdce ok, moc ok, proste nevim ![]()
Resim neustale natekle kotníky, mam za sebou sono žil dolnich koncetin, s negativnim nalezem, tekutina kolem kotniku není lymfaticka, dr. nevedel, z ceho kotníky jsou stále natekle.
ceka me celkove vnitrni vystreni u internisty. co me ceka? byla jsem u nej na ekg v tehotenstvi, ale ted vazne netusim, jak me bude vysetrovat