Voda v aquariu smrdí

Kleryna
24.12.23 15:51

Voda v aquariu smrdí

Nevíte čím to je, že voda v aquariu smrdí hnilobou i když je aquarko vyčištěné?

Včera jsme aquarko čistili, pořádně vše vydrhly, a dneska strašný zápach, bylo to cítit po celém bytě, musela jsem opět vše vyčistit… Používám jen přípravek řasobiječ a aquaclear na průzračnou vodu, vše dle návodu. 🫣 🤔 🤔
Nevím si rady, smrdí to jako by ty ryby byli chcíplé ale jsou plné života. Zvažuji se aquaria kvůli tomu zbavit…
Stalo se to už vícekrát…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21311
24.12.23 15:53

A filtr? V jakem je stavu? Muze smrdet ten

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
24.12.23 15:56

Není někde nějaká mrtvá ryba? Že by nebyla vidět (pod kytkami, úkryty…)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kleryna
24.12.23 16:29

@Tichošlápek vyčištěný, uhlíkový filtr máme

• Citovat
  • Upravit
Kleryna
24.12.23 16:30

@Veruš1 nene, vše prohledané vyčištěné

• Citovat
  • Upravit
21311
24.12.23 16:31

@Kleryna to je zvláštní. Asi bych vyměnila pisek, pokud nemáte teď nový. On časem čáchne docela dost sám o sobě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11221
24.12.23 16:32

Ja teda mimo tema, ale aquarium snad neni cesky, ne?
Akvarium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sahrazad1
24.12.23 16:45

Jestli akvárium myjes tak, jak uvadis, tak se ani nediv výsledkům. Nikdy se necisti tak, jak píšeš. Vždy se mění, tak jednou týdne, třetina vody, ne víc! Asi měsíc totiž trvá, než je z obyčejné vody voda akvarijní.
Www.rybicky.net
Tak se mrkni, najdeš tam spoustu hodnotných rad.
Není zač.

• Citovat
  • Upravit
Kleryna
24.12.23 22:29
@Tichošlápek píše:
@Kleryna to je zvláštní. Asi bych vyměnila pisek, pokud nemáte teď nový. On časem čáchne docela dost sám o sobě

Písek nemáme, máme kamínky, myté v octu

• Citovat
  • Upravit
Kleryna
24.12.23 22:30

@sahrazad1 děkuji,mrknu na to. Bohužel ho musíme mýt každý týden celé, nevím čím to ale už po 3 dnech je celé zelené a zarostlé řasy.. 🤦🏼‍♀️

• Citovat
  • Upravit
Kleryna
24.12.23 22:31
@Tarena píše:
Ja teda mimo tema, ale aquarium snad neni cesky, ne?
Akvarium.

To tak nazývám jen já 🤣 😄

• Citovat
  • Upravit
21311
24.12.23 22:42
@Kleryna píše:
@sahrazad1 děkuji,mrknu na to. Bohužel ho musíme mýt každý týden celé, nevím čím to ale už po 3 dnech je celé zelené a zarostlé řasy.. 🤦🏼‍♀️

No ale to nejde, znicite komplet cely ekosystém.

Vodu měňte po třetinách, na rasy pořiďte rybky cistice a šneky zebry. Když nenechat akvarko ustálit, tak bude zelené porad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
24.12.23 22:44
@Kleryna píše:
Bohužel ho musíme mýt každý týden celé, nevím čím to ale už po 3 dnech je celé zelené a zarostlé řasy.. 🤦🏼‍♀️

Jak je to akvárko velké na kolik ryb?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
25.12.23 08:36

Mě ještě napadlo, jestli nepoužíváte vodu ze studně. Že by mohl být problém tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
skyppy2000
30.12.23 20:28

Doplňte informace

Hou hou! S živočichama pomalu. Ještě nevíme velikost akvária. Taková Neritinka Zebra když vyroste potřebuje 30L vody. I přerybněné akvárko lze provozovat bez příliš časté údržby sám to tak mám. Čím menší nádrž tím náročnější na provoz = každá chybka se tam rychle rozběhne. Za mě možné příčiny

1. nezaběhlé akvárium to je jasné a k tomu kyselejší voda od kamínků vypraných v octu
  2. příliš radikální zásahy do akva = není šance aby se vytvořil ekosystém
  3. moc světla (možná moc silné světlo kolik má W? A kolik hodin to světlo jede? při záběhu (4-7 týdnů) VŽDY méně svítit max. 6 hodin)
  4. moc ryb? nebo málo rostlin?
  5. hnojíte? Možná moc hnojiva zpočátku doporučuji měsíc nehnojit je-li výživový substrát.
  6. Z čeho je složený substrát? Jen ty kameny?
  7. Jaký je filtr? Externí / interní co v něm je za náplně? Jaký je objem filtru a objem nádrže?
  8. Jaké ryby tam máte a kolik jich je?
  9. Jak a čím krmíte? V prvních několika týdnech je nutné sypat jen tolik krmení kolik ryby sní, aby to nespadlo na dno. Já své ryby krmím po malých dávkách 4× denně a nebo dvě velké dávky (na to mé množství ryb). Velká dávka znamená nasypu 1/2 počkám až to do 30-40s sní a znovu nasypu 2/2 Krmím TetraMinem (nekalí ani jinak neznečišťuje vodu) pro malé ryby a Tetra Cichlid Algae pro Cichlidy

Já měl u rodičů 500L akvárko 10 let bez zásahu - pořád tam je. Je autonomní, jede bez filtru. Teď mám pár let ve svém bytě 200tku.

Dno by nemělo být jenom kamenité to je špatně - nemůže se usazovat bordýlek z ryb a sloužit rostlinám jako hnojivo (to je totiž přirozený ekosystém) a minimální výška dna 7 no spíš 10 cm. V rybníku taky není jenom písek nebo kamení. Akvárium je malý rybník. Správně fungující rostlinné akvárium by mělo být cítit rostlinami. Neměl by tam být cítit pach hniloby ani jiný nepřirozený pach. Voda která není cítit tak tam je taky něco špatně.
Před 4 měsíci jsem kupoval novou 200tku, ta stará mi tekla.

Já to mám takto:
80L substrátu (výška 10-14 cm) rozdělno na:

• 25L kombinace podkladového štěrku zrnitost 0,2 a kačírku v litrech bych to rozdělil asi 12L štěrk 13L kameny tam kde jsou rostliny
  • 35L zásobního substrátu Japanese Soil plného živin (v podstatě hlína)
  • 20L krycí vrstva přírodního písku ze Skandinávie
  • 125L čistý objem vody - neupravuji o žádné startovače nebo jak se ty nesmysly jmenujou od toho je tam to dno. :)

Technika:
filtr externí OASE BioMaster 350 vědět že budu mít tolik ryb koupil bych BioMaster 600
Světlo
LED 22W

• modrá 11W - i to je docela dost na to mé akvárko
  • bílá 11W

Vzduchování kvůli přerybnění: Tetra APS 150
CO2: není potřeba a ani na něj nemám místo

Údržba první měsíc a půl kvůli přerybnění to trvalo déle:

svícení:

• první týden 4 hodiny denně
  • 2. - 3. týden 5 hodin denně
  • 4. týden půlka 5,5 hodiny druhá půlka 6 hodin
  • 5. - 8. týden 7 hodin
  • 9. týden 8 hodin
  • po 10 týdnech 10 hodin/den

Jelikož mám externí filtr, mám snazší život s údržbou

• první měsíc co tři dny proplach předfiltrační komory (proto, aby se mi zaběhla hlavní komora filtru)
  • řasa se mi kupodivu ukázala poprvé až za 12 dní od spuštění
  • 10. den výměna 1/3 vody
  • 14. den povyjely rostlinky
  • 21. den výměna 1/3 vody řasa začala trochu více bujet - vyndal jsem salát pro šneky aby jedly řasu
  • 28. den rostliny přerostlé, nutnost razantního prostřihu, první odkalení dna
  • 35. den náročné rostliny začínaly světlat = chybí minerální živiny - poslední výměna 1/10 vody a zakoupeno hnojivo Easy-Life Profito
  • 42. den se znovu objevila řasa, ale jen na třech sklech setřel jsem jí stěrkou a zbytek pozřely šneci
  • 48. den prostřih rostlin
  • 60. den barvy rostlin se i díky hnojivu rozjasnily dno je zčásti zatravněné, zčásti holé. Objevily se mi dva malé šnečci Ampularia Australis ze 3 obyvatel jich je nyní 5. Svítím 10 hodin denně.

Když na to kouknu teď 137. den, tak mi to říká, že mám vyčistit předfiltr - menší zakalení po vymytí předfiltru to zmizí.

Osádka:
Dno: Šneci:
5× Ampularia Australis
2× Neritina Zebra
6× Okružák Kanadský
Ryby:
4× Čichavec Modrý
2× Čichavec Perleťový
2× Čichavec Zlatý
25× Neonka Obecná
10× Razborka Trpasličí
20× malá živorodka u které jsem zapomněl název

Dekorace:
přírodní kameny z Asie (biotop Asie)
dva přírodní kořeny z Asie

fotografie zleva

1. foto po 12ti dnech od založení
  2. foto aktuální fotka akvária před zítřejší údržbou - prostřih a setření skel od řasy
  3. foto technika
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný