Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nemyslím si, že by chovatelka měla částku nějak (ani částečně) vracet, ona to taky nemohla tušit, jestli u štěněte nebyli žádné náznaky. Jinak mazlíčci i psi na chov se u PP prodávají za stejnou částku. Jsou to teď šílené částky, ale s tím nic nenaděláš.
Já nechápu proč to řešíš po roce?
Pes přezubuje v půl roce.
Záleží od chovatela, já som sa prvej chovatelky na toto pytala a na vady ktoré sa zistia až časom proste záruku nedávala.
Sú ale chovatelia, ktorí predávajú za drahšie a riziko majú v cene, takže keď sa stena nevydarí, časť ceny vrátia, pripadne ponuknu šteňa z iného vrhu.
Ani jeden prístup neni zlý.
@Tajemnadama jen mě zajímá pohled ostatních, teď už stejně nic nevyřeším, jinak dala jsem jí to vědět hned kolem toho půl roku
v budoucnu bych si chtěla pořídit ještě druhého psa, ale tohle mě popravdě odrazuje od toho si znovu koupit pejska (za šílenou částku, která by byla OK za standardní štěně) se kterým plánuji i výstavy, když to zase nevyjde no…
Mně by teda nenapadlo, že by mi CHS měla něco vracet, když pes neprojde do chovu. Našeho jsem neuchovnila kvůli kyčlím, ač rodiče oba v pořádku. Něco jiného by bylo, kdyby štěně mělo nějakou vadu už při prodeji, ale na to by CHS měla upozornit a prodat štěně levněji. Jinak je to prostě sázka do loterie. Sebelepší původ ti nikdy stoprocentně nezaručí perfektního psa a je potřeba s tím počítat.
Ne nemáš nárok, za mě je to špatně, ale je to tak. Byla by to jen dobrá vůle chovatelky. Buď ráda, že jsou to jen zuby, což je spíše estetický problém, znám spoustu psů s PP, kteří trpí mnohem závažnějšími věcmi. Chovatelé se rádi ohání, že PP není záruka zdraví, ale plemene. Takže asi tak.
Díky za názory
já to asi beru podle sebe, že by mi bylo vůči majitelům blbé, aby zaplatili hodně nadprůměrnou částku a pak měli nestandarda
ale tak hlavně, že je zdravý.
@Kvestorka píše:
Mně by teda nenapadlo, že by mi CHS měla něco vracet, když pes neprojde do chovu. Našeho jsem neuchovnila kvůli kyčlím, ač rodiče oba v pořádku. Něco jiného by bylo, kdyby štěně mělo nějakou vadu už při prodeji, ale na to by CHS měla upozornit a prodat štěně levněji. Jinak je to prostě sázka do loterie. Sebelepší původ ti nikdy stoprocentně nezaručí perfektního psa a je potřeba s tím počítat.
Tak zrovna tohle je dědičná záležitost, na 99 procent je někde v chovu nějaký předek, který to přenáší.
My jsme část ceny za vadu vylučující z chovu vraceli (v době prodeje nebyla zřejmá). Nicméně jsme to ústně slíbili kupujícím předem (a pak tedy i dodrželi, týkalo se to pouze jednoho štěněte. Majitelka to naštěstí vzala rozumně a dala se na sport). My to ale dělali spíš že zájmu, nemuseli jsme nutně vydělat. Nicméně pokud to tvá chovatelka nebude brát jako otázku dobrého jména, nic z ní nevymůžeš. Dneska už jde u spousty plemen hlavně o byznys, bohužel.
Díky za názoryjá to asi beru podle sebe, že by mi bylo vůči majitelům blbé, aby zaplatili hodně nadprůměrnou částku a pak měli nestandarda
ale tak hlavně, že je zdravý.
No, bud rada, ze to jsou jen zuby. Známí museli ani ne dvouletého psa nechat utratit, protože měl závaznou srdeční vadu, no a chovatel nevrátil nic, jen nabídl slevu na případné další zvíře
jako podle mě měl vrátit peníze nebo jim dat nové zvíře zdarma, když se původní “produkt” nedožil ani konce “záruční doby” ![]()
Mam zkušenost s podobným pripadem, ale s kočkou. PP s předpoklady pro chov, bohužel se špatně vybarvila (je porad samozrejme krásná
) chovatelce jsme posílali fotku kočky zhruba v roce, ne kvůli reklamaci, ale protože jsme byli v kontaktu, a paní sama nabídla kompenzaci. Nepřijali jsme ji, protože kočku mame jen na mazlika, ale přišlo mi to jako docela hezké gesto.
@Semtex píše:
No, bud rada, ze to jsou jen zuby. Známí museli ani ne dvouletého psa nechat utratit, protože měl závaznou srdeční vadu, no a chovatel nevrátil nic, jen nabídl slevu na případné další zvířejako podle mě měl vrátit peníze nebo jim dat nové zvíře zdarma, když se původní “produkt” nedožil ani konce “záruční doby”
@Semtex píše:
No, bud rada, ze to jsou jen zuby. Známí museli ani ne dvouletého psa nechat utratit, protože měl závaznou srdeční vadu, no a chovatel nevrátil nic, jen nabídl slevu na případné další zvířejako podle mě měl vrátit peníze nebo jim dat nové zvíře zdarma, když se původní “produkt” nedožil ani konce “záruční doby”
A tu vadu měl od narození? Štěňata se kontroluji na veterine nekolikrat. Ono ani drahé stěně s pp není záruka zdravého zvířete. To by majitel mohl davat zvířata zdarma kde komu. ![]()
@sagwa píše:
Bohužel kamarádce se stalo něco podobného. A když se pak dozvěděla, co se v tom chovu dělo, radši ani nemluvit
No, to opravdu raději ani nemluvit. A to si člověk tak nějak mysli, ze zvíře od chovatele má nějakou záruku, ze bude v pořádku a hlavně z prostředí, které je v pořádku, že. ![]()
Zdravím,
chtěla bych slyšet názor ostatních na naší situaci. Před rokem a půl jsme si koupili štěně, samozřejmě s PP za dost vysokou částku. U pejska byl velký předpoklad pro chov. Bohužel to nevyšlo, přerostl a chybí mu dva zuby (byť rodiče mají zuby všechny, holt jsme si vytáhli černého Petra). Takže do chovu spíše ani neprojde. Ve smlouvě o tom nic není uvedené, ale přišlo by mi férové, kdyby chovatelka část peněz vrátila, přece jen, ta cena za kterou jsme pejska koupili neodpovídá tomu, že bude zřejmě jen „na mazlíčka“ (nemůžeme ani na výstavy). Sama mi to nenabídla a já se peněz dožadovat nebudu, jen mě zajímá, jak byste na to pohlíželi vy.
Díky za názory