Se psem si nerozumíme

669
14.12.23 14:10

Se psem si nerozumíme

Ahoj, mám problém s naším psem a zajímaly by mě názory více lidí… Mám pocit, že si se psem prostě nerozumíme a nemá mě rád. Naopak manžela absolutně zbožňuje. Toto sleduji již déle, ale teď se to začíná zhoršovat a promítat i v tom, že mě prostě nechce (přestává) poslouchat i ve věcech, které dřív dělal a nejsem si jistá, zda je to jen puberta (u manžela to tak diametrální rozdíl není). Níže je obsáhlý popis co s ním děláme/neděláme atd. Snad si to někdo přečte a poradí mi, co dělat. Trápí mě to, ale nevím si rady.

Psovi bude teď v prosinci rok, je to švýcarský ovčák. Je to pro mě i manžela náš úplně první pes (neměli jsme psy ani u rodičů). Než jsme si psa pořídili, četla jsem hlavně já více knížek zaměřených na pozitivní metody výchovy psů. S ohledem na nulové zkušenosti jsem se tedy z mého pohledu dle svého nejlepšího vědomí a svědomí snažila postupovat dost důsledně podle nich… Chodili jsme s ním i na jeden cyklus cvičáku, ale lektorka nám nesedla a spíš mi hlavu zamotala, než aby to bylo přínosné. Teď chodíme k soukromé cvičitelce, která se jeví fajn, ale jsme tam zatím krátce, tak výsledky jsou zatím takové nejasné pro mě (viz dále).

Od začátku se mu věnujeme s mužem téměř úplně 50:50. Já mám ranní procházky (45 min-1,5 hod), manžel odpolední (časově přibližně to samé), před spaním mívá dle potřeby ještě jednu kratší procházku. O víkendu s ním býváme venku déle. Já s ním možná trávila víc času ze začátku a v létě, manžel asi teď, protože má víc možností brát si ho občas i přes den do práce. Na cvičák jsem s ním chodila cvičit já, teď ke cvičitelce chodíme oba. Já jedu od začátku téměř výlučně tu načtenou pozitivku. I proto jsem s ním mluvila vždy příjemně a snažila se ho motivovat svým nadšením, byla jsem dost trpělivá. Manžel sice taky jede pozitivku, netrestáme ho ani jeden, ale uměl na něj od začátku i houknout a trhnout mu vodítkem, když ho prudil, což mě bylo proti srsti, ale možná to byla chyba.

Jak jsem psala, pes manžela naprosto zbožňuje, rád se s ním mazlí, hraje si, vítá se s ním… U mě je to takové vlažné… Asi mě rád vidí, ale mám pocit, že mu kontakt se mnou občas až trochu vadí. Když ho drbu na břiše tak se nechá a vrtí ocasem, ale když ho chci pomazlit jindy, když neleží, ale dělá si něco svého, tak se mi vysmýká a je vidět, že ho to prudí… Když se s ním snažím hrát stejně jako manžel, tak na mě pes kouká nechápavě a nikdy se tak jako s ním nerozdovádí. Myslím, že toto se dost promítá i do toho, jak pak poslouchá.

Když jsem jela tu svoji „sladkou komunikaci“ s ním, tak rozhodně neposlouchal 100%, ale často ano, přišlo mi, že mi chtěl dělat radost, ale když měl svoji preferovanou agendu, tak na mě kašlal, což se mi samozřejmě nelíbilo… Teď jak chodíme na ty soukromé tréninky se snažíme tu moji vždy milou komunikaci spíš odbourávat, aby chápal, že když něco řeknu, tak to platí. Mluvím na něj tedy jinak, důrazněji, přísněji a když neposlechne, tak ho ukázňuji… A je to mnohem horší! Teď už nechce dělat ani to co dřív. Přitom u manžela na těch cvičeních vidím pokroky, nemyslím si, že by rady cvičitelky byly špatné, ale prostě jako by ten pes se mnou, po té mé změně chování z hodné a přísnou, už vůbec nebyl ochoten pracovat… Navíc mě úplně přestal vítat ráno po probuzení (manžela vítá až zběsile) a po návratu z práce mě sice vítá, ale mnohem méně, než manžela, jen tak spíš pro formu…

Prostě mám pocit, že nám to spolu vůbec nefunguje, ale nevím co s tím. Přísnou mě nebere vůbec, hodnou mě neposlouchá dostatečně. Manžela miluje i když se s ním z mého pohledu tolik co já nepáře. Jako beru, že je chyba hlavně ve mě, ale je možné, že jsme si prostě se psem nesedli a nebude nám to fungovat nikdy, i kdybych se na hlavu stavěla? Já mám totiž teď ten pocit…

Příspěvek upraven 14.12.23 v 14:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
598
14.12.23 14:16
@Noku píše:
(u manžela to tak diametrální rozdíl není).

Aspoň že ten poslouchá. :)

Je to velký pes a v pubertě si hledá postavení ve smečce. Pozná na koho si může dovolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
14.12.23 14:36
@Noku píše:
Ahoj, mám problém s naším psem… Mám pocit, že si se psem prostě nerozumíme a nemá mě rád. Přísnou mě nebere vůbec, hodnou mě neposlouchá dostatečně.

Co vy dva jako manželský pár? Jak se chová Tvůj manžel k Tobě? Zkusím si to tipnout:
Přísnou Tě nebere vůbec, hodnou Tě neposlouchá dostatečně.

Vysvětlení je tedy jednoduché. Pes se k Tobě začal chovat stejně, jako se k Tobě chová Tvůj manžel. To zvíře to jen kopíruje. Jsi z vás tří ten nejslabší kus.

• Citovat
  • Upravit
2271
14.12.23 14:46

Já poradím jen s tím mazlením. Já nikdy nechodím mazlit psa, vždy počkám, až on bude chtít a bude mít náladu a přijde sám on za mnou. U všech psů, co jsme měli to tak vždy fungovalo a byli to opravdu veeelcí mazlíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 14:46

@Tala20 fakt nevím, zda to je jen provokace, nebo to myslíš vážně..??? manžel je přece partner, po tom nevyžaduji, aby mě poslouchal. stejně jako on nevyžaduje, abych já poslouchala jeho. vzájemně se respektujeme, jako je ve zdravých vztazích normální. nemáme partnerské problémy, fungujeme normálně. takže pes nic po nikom nekopíruje. ale to, že mě pes vyhodnotil jako nejslabší kus vnímám, ale co s tím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 14:48

@Adelka951 no já se snažím to moc nedělat. ale on nepřijde nikdy. a když mi to občas ujede, tak reaguje jak jsem psala. ale nedělám to často, taky jsem někde četla, že by se to nemělo… ale i když si ho moc nevšímám, tak pes nějak moc kontaktu se mnou nevyhledává…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 14:49

@Jana7ka nj, ale co s tím… já se bojím, že ho to nepřejde jen věkem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
14.12.23 15:05
@Tala20 píše:
Co vy dva jako manželský pár? Jak se chová Tvůj manžel k Tobě? Zkusím si to tipnout:
Přísnou Tě nebere vůbec, hodnou Tě neposlouchá dostatečně.Vysvětlení je tedy jednoduché. Pes se k Tobě začal chovat stejně, jako se k Tobě chová Tvůj manžel. To zvíře to jen kopíruje. Jsi z vás tří ten nejslabší kus.

8o :zed:
Dej si studený hadr na hlavu. Jen urážíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverine247
14.12.23 15:14

S tim, ze chlapa posloucha a panicku nikoliv, to znam od znamych, kteri maji nemeckeho ovcaka. Proste pes vyhodnotil, ze ji nemusi. :mrgreen: Nemyslim, ze by ji mel proto min rad. Ma proste s kazdym jiny vztah, je to prave o tom postaveni ve smecce. Poradila bych nevnucovat se mu, on to citi, ze z vas dvou jsi to ty, co se kvuli nemu stavi na zadni.

• Citovat
  • Upravit
14931
14.12.23 15:18
@topazio píše:
8o :zed:
Dej si studený hadr na hlavu. Jen urážíš.

Mi to přijde jako trefny a vtipný koment :D holt ona byla moc mírná, tak přišel manžel, ukázal, kdo je skutečný “pan domu” a pes poslouchá a vítá především jeho. Možná v tom hraje roli i to, že ona se nechová k tomu psu přirozeně, ale podle příruček. Manžel je proste autenticky, takže ať se chova jak se chova, pes to citi a bere ho víc. Holt přirozená autorita je přirozená autorita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
14.12.23 15:24

Doporucujem si precitat aj ine knihy.

Pozitivna motivacia ma svoje limity a poslusnost sa nou dosiahnut da iba v momente ze pes nema nic lepsie na praci (z jeho pohladu).

Vudce smecky moze byt iba jeden a to je evidentne manzel. Tak to je a asi aj zostane.

Mozes sa na cvicaku k tomu postavit tvrdsie, ale podla mna uz s tym moc neurobis. Pes koncept dvoch vodcov smecky nechape. Radsej by som to nechal manzelovy aby posluchal aspon jedneho.

Obecne vychovat psa ktory ta bude posluchat aj respektovat je mega priblem, je to vlastna osobnost, ma vlastne uvazovanie… ved sa iba pozri okolo seba kolko psov poslucha? Absolutne minimum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
14.12.23 15:24

Puberťák. K ostatním lidem se chová jak?

• Citovat
  • Upravit
6703
14.12.23 15:25

Chtěla jsi být hodná, nezískala jsi autoritu tak na tebe prdí, jsi nuda. Nemusí to být tak, že tě nemusí, ale ty nejsi prostě alfa. Tou je manžel a proto se z něj může počůrat. Prosím, hlavně na ně nezačni žárlit.

Za mě je řešení v tom, aby ti dal muž víc prostoru a ty jsi se psem komunikovala dlouhodobě stabilně tak, aby věděl co od tebe má čekat. Klidně bych ho poslala někam na služebku a vybudovala si se psem vztah.

Ono se to nezlepší hned, navíc je to teda psí puberťák? A nikdy to nebude stejné, jako jeho vztah s tvým mužem. Naši psi třeba mě poslouchají, ale manžela milují a obklopují, jakmile přijde, jsem vzduch. Ale ten koho poslechnou, jsem já. Když tu není, chodí se pes mazlit fena je zdrženlivá, v hraní jsou zase akční spíše se mnou, ale za něj by chcípli ;) Prostě každý vztah je jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
14.12.23 15:27

Smečka má vždy jednoho vůdce :nevim: Je to přirozené chování. Pes je mladý, v pubertě, ne úplně začatečnické plemeno pro někoho, kdo psa nikdy neměl. Chce to nepolevovat ve výcviku, mít jasné hranice a setrvat. Ale okolo toho roku to je náročné s každým psem. No a taky ne každý má na to mít plemeno určitého charakteru, někdo tu přirozenou autoritu nemá a zvíře to vycítí.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
14.12.23 15:28

My tedy BSO měli. Poslouchala oba, to by si nedovolila mě neposlechnout. Žádné 1 vůdce. Poslouchala všechny i děti. S někým se mazlila víc, s někým míň, ok. To je přirozené.
Máte mladého psa v pubertě.
Nastavila bych jasná ale milé hranice a vytrvala. Někdy je to s těma pubertaky na hlavu.

Povahově na tom rodiče jsou jak?

Příspěvek upraven 14.12.23 v 15:31

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný