Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Capelucia ja som ako decko robila voltíž. O tréningu koní neviem skoro nič, ale to spojenie mám dodnes vryté hlboko v pamäti. Takto spätne si myslím, že práve to ma vyformovalo čo sa týka zvierat. Tréning je pre mňa hlavne o posilnení vzťahu, zlepšení komunikácie,.. o pochopení, spojení.. nie o vojnovom drille ![]()
@IcePlanet7 A uvediem ti ešte jeden príklad z mnohých, ktorý mi k tomu napadol. Môj pes miluje chodiť k XY na návštevu. Boli časy, kedy som vedela, že akonáhle sa s nimi napr. ide privítať nie je schopný ma vnímať. A tak som žiadny povel ani neskúšala lebo by na mňa hodil bobek. Azda žil v predstave, že to čo robí, robí dobre? Nežil v žiadnej predstave. Žiadny povel nedostal, žiadne neposlúchnutie, nič sa nedeje. To je to „nedávam povel, ak viem, že ma odignoruje“. Áno, mohla som zvoliť postup, že napr. pri tom ako ich beží zvítať dať povel „ku mne“ a psa si nasilu pritiahnuť k sebe. Načo? Aj tak by ma taký postup neuspokojil. Pes by bol neochotne ku mne pritiahnutý. Aj tak by ma mal na saláme, len holt vodítko nepustí. „Super“ privolanie fakt. Radšej som na tom celom pracovala inak, zvyšovaním kritérii v celkovom tréningu. Až sme sa dostali do bodu, kedy som mala pocit, že ok, teraz je to už situácia pre psa zvládnuteľná. Nachystala som si jackpot (odmenu najvyššej hodnoty), o čom pes nevedel! Tam som jej nechala vodítko na postroji na zemi - len ako poistku, ak by som to precenila a bolo by nutné vodítko pristupiť - keď už raz poviem ku mne, tak to platí. No… Neprecenila.. Pes ich bežal natešene zvítať, na moje „ku mne“ sa otočil na päte, dobehol ku mne, až vtedy som siahla po jackpote (žiadne uplácanie), dostal obrovskú pochvalu, jackpot a následne uvoľňovací povel nech ich bežiiiii privítať… Pes spokojný, ja spokojná. Pre mňa je toto spôsob budúci vzťah a zároveň efektívny. Určite lepšie ako si ho dotiahnuť, nebodaj potom ešte ucápať či vyškrtiť lebo veď neposlúchol (čo na tom, že v situácii, ktorá bola v tom čase nad jeho sily
).
@Lenia_Lenia
Pises to moc hezky.
Kolikrat staci pouzit mozek. Nastavit situaci tak, aby dopadla v muj prospech.
Mne se treba nedavno stalo, ze kdyz psa zaviram na misto (nekdo prisel apod), tak se mu moc nechce, obcas i zkusil nejit. Tak misto trestu ci buzerace si nachystam vyraznou odmenu (kterou uz za tenhle povel nedostaval) a necekane mu ji parkrat dam a pak ho zase hned vypustim. Funguje perfektne.
A zaroven vyhodnocuju, proc se stalo, ze se mu tam nechce, a zapracuju soubezne i na tom.
Nekdo kdosi prohlasil (myslim, ze Susta kdesi na seminari) „jsme lidi, mame vykonny mozek, tak ho pouzivejme“ - promyslet situaci predem a nastavit tak, aby ten proces uceni probehl jak chceme.
Ahoj, nepsala jsem, protože víkend byl opravdu busy. Každopádně děkuji za všechny komentáře, ve kterých zaznělo něco nového a byla za nimi snaha mi pomoct, určitě si z nich hodně vezmu. Některé mi takové ale už nepřišly a posunuly se do roviny, kde mi teda přijde, že už si někteří fakt jen honí ego…
sama vím, že jsem udělala a určitě ještě udělám v tréninku chyby (proto proboha hledám informace, chodíme na tréninky a ještě zakládám tohle téma, abych si nechala poradit!). ale tvrzení, že údajně nemám chuť psa trénovat; vůbec nic jsem nepochopila, hlavně teda důležitost povelu ke mně, ale ani nic z toho, co mi tu píšete, prostě nic; trenérka, co jsme vybrali, je úplně blbá (co na tom, že nám ji nezávisle na sobě doporučilo asi 10 lidí co mělo opravdu problémové psy a má neustále plno, že jsme na termín konzultace čekali přes měsíc…) a prostě nic z toho co děláme nemůže vést k výsledku, vše špatně… to jsou prostě NESMYSLY.
Já tu samozřejmě nevypisuji, co se nám povedlo, ale popravdě si myslím, že toho taky není málo, hodně z toho co jsme dělali fungovalo pěkně a myslím, že pes jako takový, je i díky tomu dost v pohodě, není nijak „pokažený“, nemá žádné zásadní patologie a chce s námi pracovat a v dobrých rukách by byl vycvičený raz dva. problém jsem prostě jen já a moje komunikace s ním, a asi teda fakt moje neschopnost tu teorii uvést do praxe, nemám pro to přirozený cit, což se projevilo teď v té pubertě… on třeba s tou trenérkou, když nám ukazuje, co po nás chce, tak ten pes funguje úplně jinak, vše mu v zásadě jde, a to i při prvních pokusech, a to ji sotva zná… i třeba to odvolání ze hry, tak on k ní a manželovi jde teď po těch pěti trénincích už velmi dobře, hodně se posunul. fakt si nemyslím, že takového psa je potřeba lámat tvrdým výcvikem pro policejní psy, když on rád funguje na té pozitivní vlně. prostě toto odmítám. a všude se navíc píše, že pro BŠO není tvrdý výcvik a použití trestů vhodné s ohledem na jejich citlivou povahu, prostě to není pes, který se dá trénovat stejně jako německý ovčák nebo maliňák…
No asi to nemá cenu dál rozebírat, s ohledem na to, kam se to tu posunulo. Tak ještě jednou děkuji za komentáře k tématu, které byly přínosné.
@Noku
Nekomu holt neni shury dano a musi si to vydrit.
Coz neznamena, ze to nezvladnes.
Jeste mrkni na toho Frantu Sustu, dela spoustu seminaru a treninku, je skvely ucitel a „vysvetlovac“, a opravdu odbornik, dokaze vse podat tak, ze to pochopis - a pohoda zvirete a spravna vazba na cloveka je u nej na prvnim miste. Verim, ze by ti to pomohlo.
Ak sa kosatka ktorej priestor je mensi ako klec pre opice v zoo ma super a tie opice trpia tak je to vas nazor, ja nesuhlasim.
Ak drzat psovi pamlsok pred nufakom a hovorit sadni je dobry trening tak ja, trener policajnych psov a zachranar psovod nesuhlasime.
K ostatnemu sa uz nevyjadrujem, nemienim sa opakovat.
Faktom zostava ze autorke pes po roku treningu pes nezvlada ani ku mne, hlavne ze nova trenerka objavila perfektny novy autokorekcny povel HEJ ![]()
Vyssie mienovanym dvom pes po 2mesiacoch treningu zvlada minimalny set zakladnych povelov(ktore som uz vypisoval).
Ale samozrejme vsecia sme trotli pretoze najlepsie je davat povely astralnou cestou ako tu niekto pisal.
Kto vycvik zvlada a kto nie? Nech si zaver urobi kazdy sam.
@IcePlanet7
To nema cenu.
Treba na to prijdes jednou casem.
Ze pokud postavim vedle sebe psa vyvesovaneho na obojku a psa kvalitne trenovaneho pozitivkou, tak ten druhy odvede vzdy lepsi praci - VZDY! Protoze bude pracovat jako clen tymu se svym psovodem, nikoliv sam za sebe a ve strachu, ze prijde ceres.
Pak si prijd nasypat popel na hlavu.
@Lucie_Sx znovu, nechapem preco sa do mna navazas (a uz ma to fakt prestava bavit)! Vyvesovanie na obojku som uvadzal ako negativny priklad = teda co nerobit, ktory je u bohuzial u niektorych obmedzencov natolko zazity ze sa dostal dokonca aj do TV. Neuvadzal som ho ako doporucovanu vychovnu metodu. Ani ja ani ziaden z psovodov/trenerov ktorych poznam s vyvesovanim na obojku nesuhlasia. Takze tvoje univerzalne tvrdenie je platne a plne s nim suhlasim - viz moje predchadzajuce prispevky.
Kym sa nabuduce budes do mna navazat tak si laskavo aspon precitaj co pisem. Dakujem za pochopenie.
@Lucie_Sx ďakujem,.. a súhlasím so všetkým čo si napísala ![]()
@Noku nenechaj sa odradiť a nakecať metódy, s ktorými ty nesúznieš. Nie si zlá ani neschopná trénerka svojho psa, dostaneš sa do toho. Už len to, že máš záujem zistovať si, učiť sa a pracovať na tom s trénermi je skvelé. Kopec (väčšina?
) ľudí na nejaké poriadne vycvičenie psa kašle. Držím palce.
@IcePlanet7 ak s luringom traja ľudia, z toho jeden teoretik (ako si sa sám nazval), nesúhlasia.. to je fakt dôvod na prehodnotenie ![]()
Viac už radšej nemám čo dodať…
@IcePlanet7 píše:
@Lucie_Sx znovu, nechapem preco sa do mna navazas (a uz ma to fakt prestava bavit)! Vyvesovanie na obojku som uvadzal ako negativny priklad = teda co nerobit, ktory je u bohuzial u niektorych obmedzencov natolko zazity ze sa dostal dokonca aj do TV. Neuvadzal som ho ako doporucovanu vychovnu metodu. Ani ja ani ziaden z psovodov/trenerov ktorych poznam s vyvesovanim na obojku nesuhlasia. Takze tvoje univerzalne tvrdenie je platne a plne s nim suhlasim - viz moje predchadzajuce prispevky.
Kym sa nabuduce budes do mna navazat tak si laskavo aspon precitaj co pisem. Dakujem za pochopenie.
Tvoje slova:
V normalnom treningu nasleduje povel (ktory pes neposluchne) a nasledne je potrestany (zatiahnutie voditkom, buchnutie novinami, buchnutie po cumaku, alebo v najbrutalnejsom pripade - co sa normalne nepouziva ale videl som to niekde v TV propagovat, zdvihnutie za voditko - teda efektivne dusenie psa) - naopak ho ucis ze to ze neposluchol bola chyba a musi posluchnut, ale toto je krasny priklad kde je vidiet ze pozitivka v tej chvili nic nezmoze zatial co normalny trening ide dalej.
O stranku driv pises, ze kdyz pes neposlechne na „ke mne“, pritahnes si ho a dostane.
Promin, ale to jsou postupy z dob krale klacka.
Doba je jinde, existuji daleko efektivnejsi postupy.
@Noku Já jenom k téhle větě: „nemám pro to přirozený cit, což se projevilo teď v té pubertě…“
Nebuď na sebe příliš přísná a nehodnoť se zbytečně negativně
. S trénerkou nemá smysl se porovnávat. To fakt není o citu, no možná trošku - za tím citem jsou hodiny, dny, roky (u mě s koňmi třeba desetiletí
) tvrdé práce, nespočet neúspěchů, frustrace a slepých ulic. To, co je teď snadné, bylo kdysi naprosto nemožné. Je to prostě cesta a krásná cesta. Rozvíjíte se a rostete spolu s pejskem. Ty i on. Možná je to pro tebe v kontextu toho konkrétního psa těžší - ale o to tě to posune dál. ![]()
Už teď máš hodně - vůli to řešit, vytrvalost hledat různé cesty, sílu jít dál i když potkáš težkosti, díváš se taky na potřeby pejska - trochu víc sebevědomí
. To si sedne
.
@Lucie_Sx píše:
Tvoje slova:V normalnom treningu nasleduje povel (ktory pes neposluchne) a nasledne je potrestany (zatiahnutie voditkom, buchnutie novinami, buchnutie po cumaku, alebo v najbrutalnejsom pripade - co sa normalne nepouziva ale videl som to niekde v TV propagovat, zdvihnutie za voditko - teda efektivne dusenie psa) - naopak ho ucis ze to ze neposluchol bola chyba a musi posluchnut, ale toto je krasny priklad kde je vidiet ze pozitivka v tej chvili nic nezmoze zatial co normalny trening ide dalej.
O stranku driv pises, ze kdyz pes neposlechne na „ke mne“, pritahnes si ho a dostane.
Promin, ale to jsou postupy z dob krale klacka.
Doba je jinde, existuji daleko efektivnejsi postupy.
To co pises su sice moje slova a mozno neboli uplbe stastne formulovane pretoze v jednej zatvorke su uvedene dobre aj zle priklady, ale v danom kontexte to nebolo relevantne (beztak su to dlhe prispevky a vysvetlovat u kazdeho pouziteho slova uplny kontext ke nad moje sily). Kontext bol o tom ci pouzivat negativnu motivaciu alebo nie, ale neriesil aku konkretne.
**Reagovala si na to a ja som sa hned opravil
„No vysenie psa za obojok bolo niekedy v polke tohoto roku doporucovane na Slovenskej televizii. Aby nedoslo k nedorozumeniu, v otazke vysenia suhlasim s tym co pises ty.“ **
A aby sme mali kontext tak ty si pisala „A veci jako nechat psa viset ve vzduchu za skrtici obojek uz jsem teda povazovala komplet za prezitek“, pisem z mobilu a blbo sa tu kopiruje tak to nemusi byt spravne vlozene ako by malo byt, ale dufam ze si tento krat pochopila.
@Capelucia ja chapem ze sa jej snazis dodat sebavedomie, ale ked mas psa ktory po roku treningu nezvlada ku mne a trenerka miesto zvladania zakladnych povelov uci novy „univerzalny samoopravny povel HEJ“ tak je asi neco zle a treba si na rovinu povedat ze tato cesta nevedie k uspechu…
Na HEJ nereagujem ani ja, tak som zvedavi ako to vysvetlis psovy, to je nieco ako ked ti zena odvrkne „nic“ tiez sa s tym neda nic robit, nema to obsah ani ciel…
Preco ho rovno neucit povel „ONE“ (s dlznom na e). Mas iba jeden povel a pes sam pride na to co si po nom chcela. A mas vyhodu ze vzdy mozes povedat ze poslucha, pretoze nikto (vratane neho) nevie co si po nom chcela.
Ahoj zakladatelko, doporučím jednu stránku na fb stafordi a spol. Věnují se veškerým psům, tréninkům s majitelem psa, převýchově. Mají na fb spoustu naučných videí. Zkus mrknout třeba tam bude pro tebe inspirace, která ti pomůže jak se psem pracovat a být důsledná
.
@AnetaŠev píše:
Ahoj zakladatelko, doporučím jednu stránku na fb stafordi a spol. Věnují se veškerým psům, tréninkům s majitelem psa, převýchově. Mají na fb spoustu naučných videí. Zkus mrknout třeba tam bude pro tebe inspirace, která ti pomůže jak se psem pracovat a být důsledná.
Trochu se obavam, ze co projde u staforda, kde muzes trochu vic pritlacit, neprojde u bso.
Znas ty lidi osobne…?
Ja mela pocit, ze jsou tvrdi uz moc. Ale zkoukla jsem toho malo.