Se psem si nerozumíme

Napsat příspěvek
Velikost písma:
669
14.12.23 16:41

@LOBODLAK jinak, to co píšeš, aby ho ukázňoval manžel, když neposlouchá mě, tak na to se naopak ta cvičitelka za kterou ted chodíme netvářila… říkala, že kdo dá povel, tak ten musi pak vyřešit situaci, když pes neposlechne… mně to zas dávalo smysl, protože nechci aby poslouchal jen když je manžel přítomný, ale těžko říct no…

Příspěvek upraven 14.12.23 v 16:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 16:47

@Temnástranasíly jinak s tím čtením psa, to se nám teď snaží pomoct ta soukromá trenérka, je to trénink v terénu, takže právě hodnotí jak on reaguje na lidi/psy, jak my to zvladame atd… jako já vnímám, že tady mám velké mezery tím, jak jsem neměla nikdy psa (ale popravdě si myslím, že je máme s manželem oba), vím, ze mu často nerozumím. koneckonců, to je i název tématu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6703
14.12.23 16:50
@Noku píše:
@Temnástranasíly jinak s tím čtením psa, to se nám teď snaží pomoct ta soukromá trenérka, je to trénink v terénu, takže právě hodnotí jak on reaguje na lidi/psy, jak my to zvladame atd… jako já vnímám, že tady mám velké mezery tím, jak jsem neměla nikdy psa (ale popravdě si myslím, že je máme s manželem oba), vím, ze mu často nerozumím. koneckonců, to je i název tématu…

Ono to vyzněl tak, že se nesnášíte, ne že ho neumíš číst :)
Ještě můžeš být tím, kdo dělá to co má nejraději, pokud miluje žrádlo, buď krmič… atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
14.12.23 16:53
@Noku píše:
@LOBODLAK jinak, to co píšeš, aby ho ukázňoval manžel, když neposlouchá mě, tak na to se naopak ta cvičitelka za kterou ted chodíme netvářila… říkala, že kdo dá povel, tak ten musi pak vyřešit situaci, když pes neposlechne… mně to zas dávalo smysl, protože nechci aby poslouchal jen když je manžel přítomný, ale těžko říct no…Příspěvek upraven 14.12.23 v 16:47

To dává smysl asi, co říkala, jenže když tě neposlouchá, tak jak na to jít jinak? Já bych to aspoň zkusil, protože se tím asi nic nezkazí. On si to podle mě spojí, jako si spojuje pochvalu. A časem si spojí tvůj příkaz s příkazem chlapa, kterého pes poslechne a pak začne poslouchat tebe rovnou. Ale nevím, jestli to může toho psa nějak zkazit, tak to asi nedělat pak, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
14.12.23 16:58

Ja teda neviem co robite na tom cvicaku. Prvy (jeden z prvych) povelov ktory sa cvici je „ku mne“. Tento povel sa cvici na dlhom voditku a kym ho pes nezvlada tak nieje mozne ho odopnut z voditka.

Neviem co je svycarsky ovcak ale susedia mali nemeckeho ovciaka a ten bol uplne spickovy. ALE rano aj vecer s nim behavali 10km, kazdy den bol minimalne 2h na cvicaku a ked bol malicky tak vraj 2× denne (to som ho este nepoznal).

Doteraz na neho spominam s laskou. Vzdy prisiel ked sme boli vonku, ked sme ho poslali ze ma ist domov isiel.

Za mna beriete tu vychovu prilis volne. Musi mat nejake mantinely a nejake ciele. Vobec nechapem ze po roku na cvicaku nezvlada ani ku mne. Co ste ten rok robili? Neviem ci nahodou na ten cvicak nechodite tak ako som to videl v Prahe. Panicky sedia na kave, navzajom sa ubezpecuju ako ich psi posluchaju a ty maju zatial maju volny program. Sorry nic proti vam len zamyslenie…

Doporucujem citat knihy typu „policajna kinologia“ (skripta) a obecne o policajnom vycviku. Tam mas istotu ze ju pisal niekto kto psa aspon videl a je jednoznacny ciel aby pes poaluchal. Ani jedno z toho tvoje knizky o pozitivnej motivacii nesplnaju.

Edit: to co tu je popisane aby manzel zasahoval ked pes neposluchne teba je absolutne neprijatelne! V ziadnom pripade nerobit. Ako som pisal smecka moze mat iba jednoho vodcu tak sa s manzelom dohodnite kto to bude.

Jo a este aom zabudol, pes bieje na mazlenie, na to su plysaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 17:01

@LOBODLAK no zatím nemám konkrétní radu. jak jsem psala, chodíme tam krátce, zatím jsme měli čtyři lekce, na první nás spíš jen poznávala a hodnotila kde bude třeba zapracovat, pak na dalších dvou jsme pracovali na technice toho povelu, abych na nej přestala mluvit tak sladce, aby to vůbec znělo jako povel. na poslední hodině konstatovala, ze už povely říkám dostatečně důrazně, ale pes na mě prdí a začal se stavět nade mě, což hodnotila jako novinku a řekla, že na to se musíme soustředit na další lekci, že si na to něco připraví… jako ono to dřív fakt nebylo zřejmé jak máme vůči sobě ty pozice nastavené, teď od té doby co s ním mluvím jinak, tak se najednou staví na zadní… jako doufám, že s něčím přijde příště…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 17:04

@Temnástranasíly no podle mě to je o tom samým ale. nejsme na stejné vlně, nerozumíme si (=nechapeme se) a proto si nerozumíme (=nema me rad/nema se mnou takovy vztah)

Příspěvek upraven 14.12.23 v 17:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
14.12.23 17:08
@Noku píše:
@LOBODLAK no zatím nemám konkrétní radu. jak jsem psala, chodíme tam krátce, zatím jsme měli čtyři lekce, na první nás spíš jen poznávala a hodnotila kde bude třeba zapracovat, pak na dalších dvou jsme pracovali na technice toho povelu, abych na nej přestala mluvit tak sladce, aby to vůbec znělo jako povel. na poslední hodině konstatovala, ze už povely říkám dostatečně důrazně, ale pes na mě prdí a začal se stavět nade mě, což hodnotila jako novinku a řekla, že na to se musíme soustředit na další lekci, že si na to něco připraví… jako ono to dřív fakt nebylo zřejmé jak máme vůči sobě ty pozice nastavené, teď od té doby co s ním mluvím jinak, tak se najednou staví na zadní… jako doufám, že s něčím přijde příště…

Někdy to je tak, že čím víc informací budete mít, tím větší bordel z toho budete mít v hlavě. Na cvičáku v prostředí, které pes nezná, bude pes poslouchat, u vás doma se to vrátí do starých kolejí. Někdy platí, že méně je více a že složité problémy mají jednoduchá řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 17:13

@IcePlanet7 nepsala jsem, že rok chodíme na cvičák. když mu byly asi čtyři měsíce, tak jsme chodili na jeden kurz cvičáku (2 měsíce 2× týdně), který nám nevyhovoval. na kávičce se tam rozhodně nesedělo, ale netrénovalo se tam nic pro praxi přínosného jako třeba to ke mě, ale bazírovali na tom, aby pes „správně“ seděl, „správně“ ležel, uměl „správně“ přejít kladinu apod… a dost se po nás ta lektorka tam vozila (po všech účastnících). jak jsem psala, to nám vůbec nesedlo a nepřišlo nám to přínosné, takže jsme nepokračovali a hledali alternativy. pak jsme našli tuto soukromou trenérku, na kterou jsme měli z více nezávislých zdrojů skvělé reference, ale přes léto hodiny z rodinných důvodů nevedla a pak jsme byli docela dlouho na čekačce. teď jsme u ní měli čtvrtou lekci, chodíme jednou týdně, protože chceme chodit oba a častěji se prostě s mužem a s ní nezkoordinujeme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14188
14.12.23 17:14

Jak moc při interakci ae psem premyslis o tom, co děláš? Mas pocit ze jsi přirozená nebo si nemůžeš pomoct a reálně proste moc analyzujes?
Zvířata ten kalkul nemají radi. Když je to moc naučené, tak to proste u některých nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 17:16

@Lily-of-the-valley přemýšlím a analyzuji to hodně, což asi je zřejmé i z této diskuze no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14188
14.12.23 17:20

@Noku tak zkus zabrzdit. Se psem buď, ale nenuť se mu. Přestaň číst stopadesat knížek a článku, choďte jen za tou cvicitelkou, ale přestaň si hltit mozek postupy a tou analýzou.
Pripomina mi to matky, co jedou nevychovu. Já když to slyším, ty naučené nepřirozené fráze, ježí se mi z toho vlasy. Ale spoustě lidi to tak nepřijde… tvůj pes ma jednoduše dost možná dojem, ze je tvůj projekt, a to mu nedělá dobře. Chlap k tomu naopak asi přistupuje víc prirozene, děla co mu přijde správně (a vůbec není třeba hodnotit jestli to správně opravdu je). Má v něm proste jistotu, ze i když třeba zazlobí, nestane se mu, ze za nim druhy den přijde a bude úplně jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
14.12.23 17:21

Jednou tydne je strasne malo. Na to abybste psa ucili ku mne fakt trenerku nepotrebujete, taketo zaklady mozete ucit aj sami.

Edit: ak vasa aktualna trenerka nepracuje na ku mne tak by si jej mala pripomenut ze je to prva alebo druha vec co sa uci (zalezi kedy ucis reakciu na vlastne meno)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 17:35

@IcePlanet7 tak samozřejmě, že s ním v mezidobí cvičíme sami. to celou tu dobu co ho máme. ty moje ranní procházky vypadají v polovině případů tak, že dojdeme na psí hřiště, tam ho pustím, chvíli si běhá a já zkouším v různých situacích to ke mně (když není ničím zaujatý / když je zaujatý / když si s někým hraje / když sebere nějaký hnus co ví, že bych mu vzala)… pak zkouším čekej, teď nově i zůstaň, a pak pro srandu, protože mu to už jde, tak i sedni/lehni/vstaň, přeběhnutí áčka, kladiny a přeskočení překážky a pak jdeme domů. s aktuální cvičitelkou ke mně už děláme, na prvním cvičáku za celý dva měsíce jsme to cvičili naprosto minimálně.

třeba to ke mě, tak dřív, když jsem byla „hodná“, tak chodil vždy když nebyl zaujatý, většinou i když byl něčím lehce zaujatý, často i když si s někým hrál a výjimečně i když měl nějaký hnus, co jsem mu chtěla vzít. dál se mi to samotné posunout nepodařilo. teď co jsem „přísná“, tak často nedojde ani když je něčím jiným lehce zaujatý, nebo se třeba vydá směrem ke mě, něco zavětří a jde si po svých… v situaci, kdy má nějaký hnus nebo si s někým hraje je to teď naprostá utopie. manžela ale když si s někým hraje poslechne. jako fakt to není tak, že bychom s ním x měsíců nic nedělali a teď jednou týdně na lekcích na něj zkoušeli volat ke mně a divili se, že neposlouchá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
14.12.23 17:39

@Lily-of-the-valley no asi jo. mně právě přijde, že jak jsem změnila ten styl komunikace, tak se to mezi námi rozbilo a je všechno špatně… ale to předtím taky nefungovalo a už se s ním takhle „jinak“ snažím komunikovat měsíc… no zkusím teď jet jen to co říká ta trenérka no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný