Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mohla bych poprosit o zkušenost jak dostat kapky vitámín A do malé želvy???
Máme malou želvu a bohužel má nějakou infekci na víčkách.veterinář nám dal kapky a že je to docela běžná nemoc u želv.Že ji chybí vitamín A a že mám dát kapku želvě do pusy…ale ono to není tak lehké
.nemáte někdo prosím na to nějakou fintu ![]()
Nevím jestli máš želvu suchozemskou nebo vodní,ale my měli vodní a kapky jsem jí dávala na jídlo a ona ho hned slula a nebo rovnou do vody když jedla.Ale na to jídlo to by šlo aplikovat i na suchozemskou si myslím…
Já jsem trubka, teď koukám, že to je vodní želva…Tak doporučuju kapnout na kousek masa a dát pinzetou želvě…
Taky doporučuju kousek masa, to zblajzne raz dva a nebo já kdysi kapala vitamíny přímo do vody. Krmila jsem želvu sušenýma ráčkama, ti by šli taky pokapat než je sežere ve vodě. Jinak nevím, jak je ta tvoje agresivní, ale já ji mám už několikaletou, stačí, když vidí moji ruku a už otevírá tlamu. Takže já bych neměla problém jí tam kápnout ![]()
Díky moc,
je malá,máme ji od léta.Snad jako dvacetikoruna je zatím velká.Agresivní není vůbec.A bohužel se mi zdá,že má ted snad nějaký zimní spánek…pořád spí na souši,občas si trošku zaplave a moc teda nejí!!!Zkoušela jsem ji dnes dávat syrové kuřecí maso a vůbec nereagovala!!!
Veterinář mi dal malou stříkačku a že ji mám jezdit okolo pusy a ona prý ji jednou otevře,že je to třeba tak na půl hod!!!Tak nevím!!!
Budu ji to dávat asi do vody!!!A nebo nanmočím ty suš.ráčky.To je dobrý tip ![]()
Tak to je fakt ještě malinká. Já ji mám min 15 letou, už ani nevím, kolik jí je. V zimě vodní želvy jí opravdu málo, mají zimní klid. Chce to fakt trpělivost, ona si to syrový maso dá, pořád tomu odolávat nebude
![]()
Máme dvě.Jednu už trošku větší asi tříletou a ted od léta tu malou.A velká zimní spánek nemá žádný a malá je nějak v útlumu
.Pořád ji pozoruju…každá je povahově jiná!!!
Takže říkáš,že je zimní spánek i u vodních želv běžný????díky moc!!!
Stále je na souši,hodně se vyhřívá…
Je to běžný. Ta moje (nevím jak kdysi, už si to nepamatuju) je „utlumená“ v zimě každý rok, oni vyloženě jako nespí. Skoro přestane žrát a někdy je na kameni celé dny. Oni se i vodní želvy zazimovávají určitým způsobem, ale nemusí se to, já to nedělám, a pokud na to není odjakživa zvyklá, nemělo by se s tím začínat. Když pohledáš na netu nebo si půjčíš nějakou odbornou literaturu, dočteš se o tom více.
Nemáš zač a snad i u tvé želvičky to bude zimní odpočinek
Jinak co se týče těch kapek, koupila bych si jako prevenci nějaké vitaminy, které se kapou do vody. S těma očima prý mají fakt často problémy.
Jo to bych mohla,že???Já jsem s ní byla u veterináře.a vidíš nic takového mi neříkal,ale zítra zajdu do zverimexu a nějaké vitamíny koupím.Tam by mi měli poradit,snad.Díky
Určitě, je to jako doplněk stravy. Akorát je ještě malá, tak pozor na dávkování a radši se fakt zeptej, co ti doporučí. Já občas taky takhle koupila a semtam jí kápla do vody (ne často, jen když jsem měnila vodu a to bylo cca 2× týdně). Jak říkám, radši si nech ještě poradit v obchodě ![]()
Ahoj pro vodní želvy jsou ideální vitamíny přímo do vody. Koupíš je v každé lepší zooprodejně. Ideální je používat vitamíny stále, jako prevenci. Zkus taky přeměřit teplotu vody, pro takhle malé želvičky je ideální 25-28 stupňů pokud je nižší jsou málo aktivní a nežerou. Velká pochoutka je pro ně játra a taky obsahují vitamín A. Pokud má potíže s očima je třeba dát pozor na průvan a výkyvy teploty a dbát na čistotu vody. Dají e koupit i přípravky na úpravu vody je pak pro zvířata vhodnější, než neupravená voda z kohoutku.
Eliško, pro takhle malé želvičky je nutná teplota vody okolo 28°C, jak píše Ila nademnou… Jinak je neaktivní a nežere.
Vitamíny do vody jsou podle mně k ničemu, to se dost rozředí. A pokud má málo vitamínu A, tak do vody to určitě nepomůže. Zkus jí trochu pošimrat prstama na koutcích pusy, měla by jí otevřít.
A pozor, pokud máš velkou a malou u sebe, aby jí ta větší nekousla!! Pokud jsou teda hodně rozdílně velké. Může jí ukousnout hlavu nebo kousnout do krunýře, jednou se mi to stalo ![]()
To není pravda, že vitamíny do vody nepomáhají. Polyká je s vodou, jsou do vody přímo určené. Stačí, když se zeptá v obchodě
Teplota vody na zimu se může malinko stáhnout (dokonce jsem četla, že se má ubírat na cca 24-26 st. např.) a ona v zimě potom odpočívá. Ta moje nežere i když má dost stupňů. Jinak je pravda, že je malinká a měla by mít teplo, ale to každá želva.