VOŠ nebo VŠ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Jana206 já myslím, že je úplně jedno, jestli je v tomhle ohledu státní nebo soukromá, zaplatit si titul jde i na té státní, to už tady bylo, že ![]()
Mám kamarádku na stejném oboru co jsem byla já, ale na soukromé a můžu ti říct, že ta úroveň je úplně někde jinde.. ano zaplatí si to, ale mají servis v podobě komplet všech skript do ročníku v ceně, mají možnost si zkoušku naplánovat KDYKOLIV, vyučující nejsou unaveni životem daleko za mezníkem, kdy se odchází běžně do důchodu a tak podobně
Státní VŠ neznamená kvalitní VŠ automaticky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych VOŠ nehanil, protože spousta diskutujících tu má rozumy, ale zákony evidentně neznají, a tudíž plácají blbosti. Je to pochopitelně na tobě, jak se rozhodneš.
- VOŠ poskytuje stejně jako VŠ terciární vzdělání
B) VOŠ není střední škola, ale Vyšší odborná škola - středoškolské vzdělání končí úrovní 4 - nástavbové studium čili post-sekundárním vzdělání
C) VOŠ upravuje zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání - žádný středoškolský zákon neexistuje!
D) absolvent VOŠ má Vyšší odborné vzdělání (ne středoškolské), které má úroveň 5B (mezinárodně 6)
E) absolvent bakalářského studia má vzdělání bakalářské, které má úroveň, světe div se, 5B(mezinárodně 6)
F) VOŠ vznikly jako konkurence pro VŠ a těm se to nelíbilo a tak se zákon udělal stylem: vlk se nažal a koza zůstala celá. Protože ten zákon se dá vyložit různě. Jak DiS. tak Bc. mají kodifikačně vzdělání stejné, ale slovně ne. A pak babo raď.
G) VOŠ mnohdy nabízí daleko víc praxe a část zaměstnavatelů raději vezme DiSáčka, kterému dá méně peněz, protože má „nižší“ level, ale umí lépe chodit v praxi a teorii má skoro stejně najetou jako Bc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Roman.O.H. s tou praxi je to fakt. Dcera dělá VOS nutričního a od prváku mají souvislou praxi 2×1 měsíc v ročníku, letos končí a mají praxi dva dny v týdnu v různých nemocnicích, budou mít i tu souvislou. K tomu se učí pořád dokola vyvážené jidelnicky. Zná holku, která před státnicemi na výšce nedokázala udělat jídelníček, nemocnici viděla jen jako pacient. A jinak se učí dost, chemie, anatomie, klinika, latina a hromada dalších.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Roman.O.H. s tou praxi je to fakt. Dcera dělá VOS nutričního a od prváku mají souvislou praxi 2×1 měsíc v ročníku, letos končí a mají praxi dva dny v týdnu v různých nemocnicích, budou mít i tu souvislou. K tomu se učí pořád dokola vyvážené jidelnicky. Zná holku, která před státnicemi na výšce nedokázala udělat jídelníček, nemocnici viděla jen jako pacient. A jinak se učí dost, chemie, anatomie, klinika, latina a hromada dalších.
Jak říkám ze zkušenosti. VOŠ je v podstatě druh VŠ, ale oficiálně se to nesmí říkat, aby pohlavárům klasických vysokých nepraskla cévka. I když je fakt, že dnes již existují VOŠ s postavením VŠ, které již DiS. neudělují, ale pod záštitou VŠ rovnou udělují Bc. Takže se lze setkat i s bakalářem, který má vystudovanou " jen" VOŠ a může jít rovnou na magisterské studium.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám vystudovanou VOŠku, ale končila jsem 12 let zpátky. Šla jsem raději tam než na VŠ právě kvůli praxi + mnou vybraný obor tenkrát na VŠ v Brně a okolí nebyl (a do Prahy jsem nechtěla). Rozhodně nemůžu říct, že by to byla dávačka, dost lidí to nedodělalo. Pravda je, že na kolonku „vyšší odborné vzdělání“ se dost často zapomíná a já titul ani nepoužívám.
Nicméně, teď si na „staré kolena“ dodělávám VŠ (sociální pedagogiku - z přesvědčeni
), protože mi přijde, že VŠ vzdělání je u nás pořád dost ceněné a taky chci změnit obor.
Ve tvé situaci bych přerušila VOŠ (nebo se ji ideálně snažila dostudovat pomoc ISP) a nastoupila na VŠ. Se speckou se uplatníš všude tam, kde by tě vzali i se soc.ped. + je tam ještě více možností uplatnění, kam by tě se soc.ped. nevzali. Navíc pokud chceš pracovat s dětmi, tak je specka určitě lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, já na JCU studuji, tedy ne ZSF, ale PRF a můžu ti s klidným svědomím říct, že je to jedna z nejlepších VŠ v Čechách. Učí tam opravdoví odborníci a skutečně si z té školy něco odneseš. Takže vol zcela určitě VŠ. Jak říkám, nevím, co na zdravsocu, ale jedna moje dobrá kamarádka tam studuje a prý si nemůže stěžovat. Za mě jako studentku přírodovědecké fakulty můžu vřele doporučit, jen by bylo dobré se učit průběžně, protože pak se to dá lépe zvládnout, spousta zkoušek je nahuštěných dost blízko za sebe (zas pouze zkušenost z PrF). Snad jsem pomohla ![]()
- Citovat
- Upravit
Děkuji všem za odpověď. Až minulý týden jsem se definitivně rozhodla a to tak, že VOŠ přeruším a začnu studovat VŠ, kterou mám v místě bydlení. Bohužel ISP mi nedají. Bude to takhle snad pro mě jednodušší, co se týče dojíždění. A taky jsem si uvědomila, že je lepší „ztratit“ rok než dělat něco co mě nebaví..
- Citovat
- Upravit