Jak odložit studium vysoké školy?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak odložit studium vysoké školy?
Ahojky holky na začátku roku jsem si dávala přihlášky na dálkové studium VŠ. 2 týdny po zaplacení přihlášek jsem zjistila že jsem těhotná nicméně když už jsem to měla zaplacené chtěla jsem to aspoň zkusit a ono to vyšlo jsem přijatá. Jenže termín porodu mám v prosinci a miminku se chci 100% věnovat takže studium bych ráda odložila jenže nevím jak postupovat. Zápis mám na konci srpna a nevím jestli tu žádost podávat až budu zapsaná nebo jestli to jde už teď. Díky předem za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Moncicak22 Zašla bych si hned teď na studijní, pokud nemají dovolenou a probrala to tam s nimi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak zaplacenou máš přihlášku, nebo se tam platí i nějaké školné?
Jestli jenom přihlášku, tak to už ti pochopitelně nikdo nevrátí, ale když nepřijdeš na zápis, tak prostě studovat nezačneš a nebudeš nikde vedená jako student (dělají to běžně ti, co se zapíšou na víc škol a pak si vyberou z těch, na které se dostaly). Ale to bys musela dělat ty přijímačky znovu. Takže bych zašla na to studijní a probrala variantu, že tě zapíšou a hned od toho data budeš mít studium na rok přerušené (aby se ti to nezapočítávalo do limitu odstudovaných let).
Minimálně u nás, pokud je tím důvodem mateřství a ne takové to „no, studoval jsem xy let, ale nějak jsem nestihnul dopsat závěrečnou práci, tak bych potřeboval přerušit…“ tak nebývá vůbec problém. Ale určitě se zeptej na tvojí škole. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě bylo, že musel mít člověk určitý počet kreditů, aby mohl přerušit, takže to bylo mít základy z prvního semestru. Já dělala VŠ a miminu jsem se plně věnovala - ono mu stačilo přebalit a nakrmit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mně se kluk narodil taky v prosinci. Pokud máš termín až ke konci, tak normálně odstuduj první semestr a snaž se všechny zkoušky udělat v předtermínech popřípadě si domluvit individuální datum zkoušky. Já jsem to tak taky dělala, měla jsem poslední zkoušku asi 2 týdny před porodem. Potom přeruš. U nás třeba nejde přerušit hned, musí člověk mít odstudovanej aspoň ten 1 semestr a splňovat podmínky pro postup do dalšího. Tak záleží, kdy máš termín a jaké podmínky má škola.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kam přesně ses dostala?
Načti si něco o Uznání doby rodičovství, je to v zákoně a platí obecně pro všechny státní vysoké školy, každá univerzita může mít ale trochu upravené podmínky. Dále jde studium rozložit pomocí těch kreditů, ale bezplatně jen rok navíc.
Obecně platí, že v prvním semestru přerušit nemůžeš, buď se zapíšeš a nastoupíš nebo prostě nenastoupíš. Dostala jsem ale indicie, že někomu uznali přerušení např. po 0,4 semestru studia.
Obrať se na příslušné studijní oddělení univerzity příslušné fakulty. To Ti tady nikdo obecně nezodpoví.
Reším to samé. Termín porodu mám v první polovině října, shodně s akademickým rokem. Očekávám už páté dítě a udělala jsem si pedagogické minimum na asistenta pedagoga a volný čas. Dostala jsem se na speciální pedagogiku a na rozdíl od Tebe chci začít studovat co nejdřív, jen se chci domluvit ohledně šestinedělí a jak omlouvat. Péče o novorozence, pokud nebudou komplikace, zvládnu levou zadní, všechny děti jsem kojila, budu i toto. Ve výuce budu jen minimální dobu, budu mít s sebou paní, která bude vozit kočárek, přestávky na kojení mi musí umožnit ze zákona, už mám zjištěné, že to nikdo neřeší, když budu potřebovat, můžu odejít kojit.
Na studijním teď byla doba dovolených, studentkou budu oficiálně až při zápise, takže to budu řešit po zápise(už jsem si tam mailovala s referentkami),přinesu těhotenský průkaz a rodný list dítěte, které ještě nemělo tři roky, zažádám děkana fakulty o uznání doby rodičovství(jde v podstatě jen o zaevidování) a s koordinátorem studia se domluvím na všech možnostech(kdybych měla nějaké komplikace). Kdyby bylo nejhůř, studium můžu přerušit jedním podpisem na studijním, byla by škoda takovou příležitost zahodit. Navíc tento obor by mi změnil kvalifikaci a měla bych šanci získat práci, kterou bych chtěla dělat i vzhledem ke svým dětem(volné víkendy a prázdniny).
Z uznané doby rodičovství plynou jisté výhody, delší termíny, možnost větší absence atd. Ono v podstatě na kombinovaném nemusíš chodit do školy vůbec, ale pokud nebudeš chodit do výuky, nebudeš vědět, co čekat u zkoušek.
Přerušit můžeš až po splnění určitých povinností, možná bys to do prosince mohla stihnout ![]()
Držím pěsti, ať to skloubíš
Vím, že jsou situace, které nejdou naplánovat
Taky jsem to měla jinak. Před tím jsem potratila, kdyby se to nestalo, mimčo by se narodilo už v květnu(těsně před zkouškami na to minimum, ale to by nevadilo). A studovat bych začínala s půlročním. Ale nerouhám se, vše je jak má být ![]()
Prosím o ponechání anonymu nebo smazat. Web je veřejný, informace citlivé. Jde mi o to poradit zakladatelce.
- Citovat
- Upravit
Někde chtějí mít hotový semestr, aby šlo přerušit. Budeš se muset zeptat jak je to zrovna na té které škole. Já jsem teď přijata na druhou VŠ a mám 10-ti měsíční dítě a pokoušíme se o druhé. Kolikrát mě nenechá ani uvařit, tak každý to má holt jinak. Jsem taky zvědavá, jak to zvládnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Moncicak22 Většinou budeš moct přerušit až po prvním semestru a někde až po prvním roce studia.
Osobně nevím, proč bych to dělala - na VŠ bych nenastoupila, věnovala se mimču, a nastoupila až za 2-3 roky po nových přijímačkách. Záleží taky, jestli pak budeš chtít další dítě, nebo si nejdřív tu školu doděláš, a pak teprve další.
Jde o to, že Bc. můžeš studovat max. 6 let a do toho už se počítá i to přerušení. Tak abys to vůbec stihla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono hlavně fakt záleží na škole. Pokud je to nějaká náročnější nebo nějaká, kde je povinná účast na některých přednáškách, cvíkách a hlavně laborkách, tak to jde skloubit hůř, než někde, kde nic povinného není a stejně tak to má každá škola třeba s psaním různých testů během semestru. někde je potřeba se pořád učit a někam chodit, jinde se během semestru nevyžaduje téměř nic. A tím bych se řídila. Pokud je to míň náročná škola, pak bych taky zkusila začít semestr s tím, že když nejhůř, půjdeš pak znova na přijímačky. Ale nejdřív se zkus poptat na tom studijním oddělení, jaké máš možnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Kam přesně ses dostala?
Načti si něco o Uznání doby rodičovství, je to v zákoně a platí obecně pro všechny státní vysoké školy, každá univerzita může mít ale trochu upravené podmínky. Dále jde studium rozložit pomocí těch kreditů, ale bezplatně jen rok navíc.
Obecně platí, že v prvním semestru přerušit nemůžeš, buď se zapíšeš a nastoupíš nebo prostě nenastoupíš. Dostala jsem ale indicie, že někomu uznali přerušení např. po 0,4 semestru studia.
Obrať se na příslušné studijní oddělení univerzity příslušné fakulty. To Ti tady nikdo obecně nezodpoví.Reším to samé. Termín porodu mám v první polovině října, shodně s akademickým rokem. Očekávám už páté dítě a udělala jsem si pedagogické minimum na asistenta pedagoga a volný čas. Dostala jsem se na speciální pedagogiku a na rozdíl od Tebe chci začít studovat co nejdřív, jen se chci domluvit ohledně šestinedělí a jak omlouvat. Péče o novorozence, pokud nebudou komplikace, zvládnu levou zadní, všechny děti jsem kojila, budu i toto. Ve výuce budu jen minimální dobu, budu mít s sebou paní, která bude vozit kočárek, přestávky na kojení mi musí umožnit ze zákona, už mám zjištěné, že to nikdo neřeší, když budu potřebovat, můžu odejít kojit.
Na studijním teď byla doba dovolených, studentkou budu oficiálně až při zápise, takže to budu řešit po zápise(už jsem si tam mailovala s referentkami),přinesu těhotenský průkaz a rodný list dítěte, které ještě nemělo tři roky, zažádám děkana fakulty o uznání doby rodičovství(jde v podstatě jen o zaevidování) a s koordinátorem studia se domluvím na všech možnostech(kdybych měla nějaké komplikace). Kdyby bylo nejhůř, studium můžu přerušit jedním podpisem na studijním, byla by škoda takovou příležitost zahodit. Navíc tento obor by mi změnil kvalifikaci a měla bych šanci získat práci, kterou bych chtěla dělat i vzhledem ke svým dětem(volné víkendy a prázdniny).
Z uznané doby rodičovství plynou jisté výhody, delší termíny, možnost větší absence atd. Ono v podstatě na kombinovaném nemusíš chodit do školy vůbec, ale pokud nebudeš chodit do výuky, nebudeš vědět, co čekat u zkoušek.
Přerušit můžeš až po splnění určitých povinností, možná bys to do prosince mohla stihnout
Držím pěsti, ať to skloubíš
Prosím o ponechání anonymu nebo smazat. Web je veřejný, informace citlivé. Jde mi o to poradit zakladatelce.Vím, že jsou situace, které nejdou naplánovat
Taky jsem to měla jinak. Před tím jsem potratila, kdyby se to nestalo, mimčo by se narodilo už v květnu(těsně před zkouškami na to minimum, ale to by nevadilo). A studovat bych začínala s půlročním. Ale nerouhám se, vše je jak má být
To mi hlava nebere - že by žena s miminem měla nárok na nějakou úpravu ve studijních povinnostech? O tom pochybuji. Jak by pak škola garantovala kvalitu studia. Např. jak píšeš, že nemusí do školy chodit-na kombinovaném se do školy chodí a dost často i 2× do měsíce na celý den. V něčem je to horší jak prezenční studium.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Imamother Pokud je to přerušení po dobu Uznané doby rodičovství, tak se nepočítá do studia. Má právo na přerušení po celou dobu rodičovské dovolené, ale po ukončení přerušení pokračuje v normálním režimu, nemá výhody, které by plynuly z Uznané doby rodičovství bez přerušení.
Po dobu 28 týdnů, kdy by probíhala řádná MD(i když na ní nemá nárok),jsou podmínky ještě zmírněné.
Ale na druhou stranu, kdo chce studovat na státní vysoké škole, tak musí nějaké podmínky respektovat.
Ono je rozdíl, kam se dostala. Těžko by s miminem takto vystudovala medicínu, ale pedagogiku nebo nějaké sociální obory si myslím, že jdou, protože tam je souvislá praxe až někdy později, ne v prváku a vstupní jde odložit.
Už to řeším od doby, kdy jsem zjistila, že jsem přijata(taky jsem si šla jen zkusit přijímačky),takže mám už spoustu informací zjištěných nejen ze studijního, ale také od holek, které tam studují.. Oficiálně budu ale moci o cokoliv požádat až po zápisu do studia.To jsou ale podmínky určité univerzity a určité fakulty UPOl(Olomouc),jinde to mohou mít jinak.
Obecně je důležité si prostudovat studijní řády a zákon a vysokých školách.
- Citovat
- Upravit
@Moncicak22 ono záleží na podmínkách školy, většinou musíš splnit nejaky ten semestr a kredity, aby ti bylo umožněno přerušit - i na uznanou dobu rodičovství (tj do 3 let veku ditete). A jinak ja dělala 3.semestr s mimcem - narozené 1.1., a i kdyz jsem plno věci stihla v predterminech, na rovinu říkám, ze zkouškové a sestinedeli jsem těžce nedavala. Ale nejak jsem o udělala. Dokončila jsem tedy ročník a s půlročním miminkem další zkouškové, a opet masakr. Osobně uz bych to takto nikdy neudělala. Nevíš jak s tebou po porodu zacloumaji hormony, zda nebudeš mit komplikace…takže pokud se mas alespoň trochu rada, školu klidne odloz ![]()
- Citovat
- Upravit
@Imamother píše:
To mi hlava nebere - že by žena s miminem měla nárok na nějakou úpravu ve studijních povinnostech? O tom pochybuji. Jak by pak škola garantovala kvalitu studia. Např. jak píšeš, že nemusí do školy chodit-na kombinovaném se do školy chodí a dost často i 2× do měsíce na celý den. V něčem je to horší jak prezenční studium.
Jmenuje se to Uznání doby rodičovství a vychází to ze zákona o vysokých školách. Už jsem to řešila přímo na studijním. Platí to pro rodiče dětí do 3 let(i pro otce, ale jen pokud mají dítě přímo ve své péči a pobírají na něj RD),je nutno doložit kromě rodného listu potom i rozhodnutí o přiznání PPM, RD nebo ostatních dávek. Žena s miminem má právo na přestávky na kojení podle Zákoníku práce(vztahuje se to i na studium),ale jestli půjde kojit častěji, než udává zákon nebo bude dítě starší, než udává zákon, to prý nikdo neřeší.
Výuka mnohde opravdu povinná není, ale jak píšu, nevíš, co můžeš čekat u zkoušky.
- Citovat
- Upravit
@Imamother no tak treba na kombinované formě studia nesmí byt po studentech vyžadována docházka (týká se povinných předmětu). Ale to, ze si např vyučující stanoví jako podmínku ukončení přednes referátu v kazde hodině, takže to studenta stejne donutí tam jít, to uz je věc druha
a ano, uznána doba rodičovství přináší skutečně jisté výhody ![]()
- Citovat
- Upravit
@Marie432875 píše:
@Imamother no tak treba na kombinované formě studia nesmí byt po studentech vyžadována docházka (týká se povinných předmětu). Ale to, ze si např vyučující stanoví jako podmínku ukončení přednes referátu v kazde hodině, takže to studenta stejne donutí tam jít, to uz je věc druhaa ano, uznána doba rodičovství přináší skutečně jisté výhody
Od toho je to kombinované a ne dálkové studium, proto se na něm vyžaduje docházka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit