VOŠ nebo VŠ?

Anonymní
1.8.17 20:45

VOŠ nebo VŠ

Ahoj, v září bych měla nastoupit do druhého ročníku VOŠ obor Sociální pedagogika, kombinované studium. Jelikož si myslím, že v budoucnu nebude mít bohužel DIS už žádnou váhu, chtěla bych si radši udělat normální vysokou. Abych měla lepší uplatnění. Na jaře jsem úspěšně složila přijímací zkoušky na ZSF JCU obor Speciální pedagogika, kombinované studium. Jenže teď nevím pro kterou školu se rozhodnout. Všechno má své pro a proti a já prostě nevím.. :,( Nejraději bych studovala obě školy, jenže problém je v tom, že musím pracovat a dvě školy se skloubit s prací dají těžko. Navíc, když VOŠ studuji 190 km od bydliště. Tudíž jeden den v týdnu budu od 5h do 21h úplně mimo město. VŠ bych měla v místě. Chodila bych tam pá + so jednou za 14 dní. Zároveň jsem slyšela, už hoodně špatných zkušeností na ZSF JU a prostě mám strach, že by studium pro mne bylo noční můrou…Na druhou stranu na VOŠ se prakticky neučím, jen o zkouškovým a většinu zkoušek dají opravdu každýmu. Někdy je mi až líto, jakou úroveň to studium má. 8o Nevím jak si v hlavě uspořádat myšlenky. Mám pocit, že když se rozhodnu tak nebo tak, tak udělám chybu a budu litovat… Zas na druhou stranu je mým snem pracovat s dětmi. Nejlépe v jesličkách nebo v kojeneckém ústavu, což bych mohla už nyní, protože mám střední v oboru… ale toužím po vyšším vzděláním. Omlouvám se za anonym, ale nechci být spojována s nickem.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30975
1.8.17 20:49

Budu asi znit namyslene, ale ono Dis nekdy melo nejakou vahu? Volila bych jednoznacne vysokou skolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
1.8.17 20:59

Taky jsem pro klasickou vysokou. Dnes už i to Bc. má každej druhej, úroveň některých oborů je k pláči. Ale lepší něco, než nic. Navíc VŠ v místě je určitě lepší než VOŠ kdesi daleko. Pokud máš základ ze střední plus nějakou dobu studia VOŠ stejného zaměření, myslím, že bys to zvládnout měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
1.8.17 21:08

VŠ. Pokud chceš pracovat s dětmi, doporučuji prostudovat zákon o pedagogických pracovnících a tam zjistíš, co potřebuješ za vzdělání. Do jeslí stačí i kurz chůvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
1.8.17 21:16

Určitě VŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
1.8.17 21:32

Videla jsem skripta VOS stejneho zamereni, co zakladatelka, jen prezencni studium. Stejne veci jsem se ucila na stredni skole taky socialniho, zaměření pred 15 lety. Stejne znalosti jsem potrebovala k maturite z odborných předmětů. Uroven vzdelani celkově upadá. Urcite VS.
Ale abych nehanila tu VOS, i tam se ucit musí a vetsinu zkousek fakt kazdemu nedají. Na te konkretni. Dotycnemu byla vracena absolventska prace a absolutorium dela v září.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8867
1.8.17 21:33

VOŠ můžeš přerušit a pokud by ti to na vysoké nešlo, tak se tam holt vrátíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
1.8.17 21:38
@truelly píše:
VOŠ můžeš přerušit a pokud by ti to na vysoké nešlo, tak se tam holt vrátíš.

Pokud by to šlo, resila bych to stejně. Ale nevím, jak je to s placením studia, po překročení doby, pri přerušení VOS. Na VS se doba preruseni nezapocitava do celkove délky studia jen pokud je duvodem porod a mateřství nebo vážná nemoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
1.8.17 21:40

Navic na každé, i státní VOS, se plati aspon minimální poplatek za semestr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.8.17 21:46

@Jana206 na VOŠ platím 3000,– za rok. Myslím, že se tam žádná délka doby studia neřeší tolik jako na VŠ.

• Citovat
  • Upravit
44199
1.8.17 21:50
@Anonymní píše:
@Jana206 na VOŠ platím 3000,– za rok. Myslím, že se tam žádná délka doby studia neřeší tolik jako na VŠ.

Jj, to odpovídá, ten dotycny, o kterem jsem psala, platí taky tolik. Socialni obory jsou zpoplatnene nejméně. Pokud by to slo, tu VOS bych si aspon v prvaku na VS nechala jako „zadni vrátka“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
1.8.17 22:07

DiS. je středoškolské vzdělání, VŠ vysokoškolské, srovnávají se hrušky s jabkama. Navíc obor sociální pedagogika je tak nějak..špatně uplatnitelný. Zato specka docela dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1203
1.8.17 22:10

Já bych byla pro VŠ. Ono totiž dost často VOŠ skloubí to nepříjemné ze SŠ a VŠ - podobné množství učiva jako na VŠ, ale zacházení se studenty jako SŠ :mrgreen: Ne, jdi určitě na VŠ, jsem si jista, že to bude mít pro tebe větší smysl i do budoucna ;) Tím samozřejmě VOŠ nehaním, ale byla jsem ve stejné situaci a dnes opravdu nelituji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.8.17 22:11

@Jana206 no, tak jsem psala na studijní VOŠ, jestli je možnost indiv. stud. plánu. Osobně si tedy myslím, že není. Ale za zeptání nic nedám, uvidím co odepíší. Nejradši bych taky studovala obě školy. Abych taky nakonec, alespoň jednu dodělala :lol: ale není to tak jednoduchý. Musím do práce. Plánujeme hypotéku a tak do dvou let mimčo, takže bez práce být nemůžu. :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.8.17 22:16

@Imamother dis je terciální vzdělání stejně jako VŠ. Akorát není vysokoškolské, spadá do zákona o středních školách. Je to fakt zamotané :pocitac: navíc na to většinou u prac. pohovoru koukají skrz prsty :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze