Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobré odpoledne, chci se optat, zda s tímto máte někdo zkušenosti, popřípadě jak jste to vyřešili.
Bydleli jsme v bývalém pronájmu necelých 9let, vše ohledně majitele probíhalo v pořádku, ať už co se týče vyúčtování, či jiných domluv - reagoval ihned, zkrátka žádný problém.
Letos 21.8. jsme podepsali výpověď z bytu a šli jsme do většího. Při podpisu smlouvy jsme prošli byt, kdy ještě před námi zapsal, že předáváme bez vad, a prostě vše proběhlo jak má. Kauci jsme měli 25tis., ohledně té, jsme se domluvili, že nám ji pošle 15. následující měsíc. V pořádku, ale.. 15.9. již bylo, kauce nikde a majitel nereaguje. Já rozumím, že možná čekal na nějaké vyúčtování, ale přijde mi nefér, že nám neodpoví ani smskou. Měli jsme velké výdaje při stěhování (kauce, realitka, vyšší nájem) a už z principu bychom peníze chtěli zpět.
Chci se optat, zda jste někdo řešil stejný problém. Kam se obrátit? Mám již začít někde jednat, nebo ještě vyčkat? ![]()
Děkuji za reakce. A všem přeji hezký zbytek neděle
Kauci vám nejspíše bude vracet až po vyůčtování energií, což je až příští rok.
@Janli
Asi to tak bude, ale bylo by od něj fajn, kdyby jim to napsal, nebo nějak reagoval.
@Janli To si myslíme taky, jen tedy nerozumím tomu, proč nám říkal, že to pošle 15. na účet. A hlavně, což mě zaráží nejvíc, že absolutně nereaguje a dělá mrtvého brouka ![]()
Pokud pronajímatel nereaguje a kauci Vám nevrátil ve stanovené lhůtě, zkusila bych mu znovu napsat s výzvou k dodržení smluvních podmínek. Pokud se nedočkáte odpovědi, doporučuji obrátit se na právníka nebo na poradenské služby, které se specializují na nájemní vztahy. Někdy je účinné zaslat doporučený dopis na upomínku.
Asi by to chtělo popostrčit! ✉️ Zkusil bych si s majitelem dohodnout setkání face to face, případně poslat doporučený dopis s urgencí. Možná taky kontaktuj někoho, kdo by ti mohl právně poradit, jenom pro sichr. Je jasný, že chceš peníze rychle zpět, takže bych neváhala přitlačit. 📩 📞
Edit. Peníze nemáme, majitel stále nereaguje.
Šílený. Na maily bez reakce, smsky zrovna tak a mobil věčně nedostupný.
Včera jsem mluvila s bývalou sousedkou, tak říkala, že ji den zpět přišlo vyúčtování. Napadlo mě, jestli přeci jen nečeká až mu za nás také něco přijde
.. Každopádně počkáme ještě pár dní, a pak se obrátím na nějakou právní pomoc, jak radíte.
Vážně super žadonit o navrácení vlastních peněz
.. mějte pěkný zbytek dne ![]()
To je teda situace 🤦♀️ Měla bych asi taky trošku trému, kdybych nedostala svou kauci zpátky. Doporučila bych Vám zkusit sepsat oficiální dopis a poslat ho doporučeně - někdy to lidi víc popoství, když vidí písemnou formu. A jestli se nic dál neděje, možná právník by nebyl špatná cesta. Držím palce! 🍀 🤞