Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jsou mezi námi nějací minimalisté s dětmi? Prosím, kolik toho doma reálně máte? Já bych ráda šla tím směrem (hodně lidí, malý byt), ale nevím, kolik toho tak můžeme potřebovat? Přijde mi, že čím máme víc věcí, tím víc jsou různě zahrabané (hračky, oblečení…) a stejně se kvůli tomu nepoužijí. Tak bych se ráda inspirovala, pokud se chce někdo podělit s tímhle životním stylem ![]()
To je dost individuální… Prostě to co nepoužíváte schovej a když to nebude chybět, tak to dej pryč.
Já minimalista úplně nejsem, ale také máme malý byt a nemám ráda tuny krámů. Nad hračkami jsem vždycky pečlivě dohlížela, dárky jsem většinou domlouvala dopředu, aby to bylo něco, co využijeme. Různé krámy, se kterými si syn nehrál jsem dávala pryč. Taky jsem hlídala plyšáky, máme jen pár opravdu památečních.
@Liška32 píše: Více
Jako kolik čeho máme, myslíte úplně všechno?? Když jsem se naposledy stěhovala s dvěma dětmi ( byly tehdy na ZŠ), tak jsme měli 7 stěhovacích krabic z IKEA plus pytle s přikrývkami a polštáři. To bylo vše mimo nábytek a jízdní kola. Jedu v módu když jsi to doteď nepotřeboval, tak už to vlastně
nebudeš potřebovat vůbec. Samozřejmě bych nikomu nevyhodili něco, k čemu má osobní vztah.
Videi a vseho je o tom milion…umis anglicky?
Jinak my uz ted nejsme ani nahodou na minimu, nejak to nedavam
, ale jednu dobu jsem v tom jela docela solidne. Ono na to zadna pravidla uplne nejsou, takove ty kecy Marie Condo, ze mas mit max nevim 30 nebo kolik knih, to jsou rady na nic, prece pro kazdeho je dulezite neco jineho, kazdy ma jine moznosti atd. Mas mit tolik veci, kolik za a) potrebujes a za b) mas kde uskladnit. Docela jednoduchy zakladni princip.
Příspěvek upraven 26.09.24 v 13:04
@Liška32 píše: Více
Ja si vzdy reknuy, ze toho tolik nepotrebuji, neceho se zbavim a najednou zjistim, ze by se mi to zrovna hodilo ![]()
@Catalina123 píše: Více
to byhc měla tak na věci z kuchyně 7 krabic
nevím jak jsou tedy velké.. my měli banánovky… ale vždy jsem si myslela že toho máme doma málo tak asi neee
![]()
My jsme právě docela málo věcí měli, když jsme se naposledy stěhovali, což je tak 6 let. Hodně věcí zůstalo ve sklepě zabalených a ukázalo se, že nechybí. Jenže mezitím přibyly 2 děti a těch věcí je nějak moc🙈 zatím se mi povedlo protridit kuchyni, až na hrnky, protože těch je mi líto (někdo nám je pořád dává). A ložní prádlo, to jsem nechala na každou postel 2× povlečení a 1 náhradní polštář. Děti mají těch hraček mraky, taky pořád někdo něco nosí po svých dětech, ale oni si s tím fakt reálně hrajou. A to mame snad 100 plysaku
no, byt má 55 metrů i se sklepem, takže se do toho potřebuju nějak víc obout. Všude leží věci, které nemají místo a nevím, kam je dát
na anglická videa koukám, to je dobrá inspirace, ale pořád nějak nemůžu najít to pravé pro nás ![]()
Tak na 55 metrech bydlíte 4 lidí pokud chápu. Takže nechat v bytě věci denní potřeby a sezónní věci do sklepa, vakuovaci pytle.
Vycházet opravdu vše, co nepouzivas
@Menton no, tak nějak. Ve sklepě je to bída, protože kromě sezónních věcí jsou tam i kola na auto a nářadí. Takže tam už se nic dát nedá, děti tam mají kočárek na panenky, co vozí ven, odrážedlo a tak. No a vše ostatní sezónní (spacáky atd) máme v bytě.
Mám ráda minimalismus a jedu v něm dost dlouho. Abych uvedla svůj příklad. Tak v domácnosti jsme vlastně 4. Já, chůva a 2 děti a máme 5 ks nádobí. Tj 5× talíř, 5× miska, 5× hluboký talíř, 5× malý talíř etc.
Preferuji prázdné plochy, nechci doma dekorace, svíčky, sošky, květiny.
Nesnesu cokoliv, co je vidět a je položené na nábytku. Mám ráda vše schované.
Mám spotřebiče, které jsou k užívání: trouba, plotna, digestoř, mikrovlnka, topinkovač, lednice. Z úklidových věcí to jsou ruční vysavač, robotický vysavač a jeden klasický extra silný průmyslový vysavač. (Ten je nejlepší)
Děti mají minimum hraček, i když se to teď celkem rozjelo. Stále jich mají velmi málo oproti ostatním. Co se snažím držet, jsou jednotné stavebnice. Tj vláčkodráha, lego, nechci mít x stavebnic, které nejsou kompatibilní.
V koupelně mám pouze přípravky, které užívám a nic do zásoby.
Mám zhruba 10 ks basic, kvalitních triček, 4× svetry, 2× mikina, 3× sako, 2× sukni a 8 šatů, 3× džíny, 1 kabát, 1 x outfit do deště a větru, 2 komplety lyžařského oděvu. A pouze 3 druhy bot. Tenisky, pohorky a sandále. V práci mám 3 druhy lodiček do kterých se přezouvám.
U dětí držím jen aktuální velikosti a sezonu. Tj podzim/zima, jaro/léto.
@Dollorres tak to zírám
a co když přijde návštěva, hosté, někdo k jídlu - nemáš pak ani do čeho nandat…
musí se ti skvěle uklízet
ale jinak si tvůj model neumím představit šaty třeba nosím 90% roku doma i do práce a mám jich asi 80 ![]()
@Dollorres Tak to bych nemohla, byla bych možná minimalista, kdybych žila sama, ale s dětmi a manželem to nelze. Já moc návštěvy nemusím, ale ostatní ano, takže nádobí musí být navíc, boha, jenom kolik je doma těch umělohmotných pixlí, furt se do toho něco dává. A hadry, s tím bojuju, tak se třema botama nevystačím ani na dovolené. Hrozně miluju prázdné plochy, ale vždy tam prostě něco je. ![]()
@Lucy75 píše: Více
Já návštěvy nemám, navíc jsme se přesunuli do bytu, takže pokud by šlo o nějaké oslavy, tak to outsourcuji někam mimo domov.
Letos navíc doma nebudeme ani na Vánoce. A myslím, že není nutný ani stromek.
Občas syn má doma kamaráda, ale zatím nám nádobí stačilo.
@Lucy75 píše: Více
Třeba k nim nikdo na jídlo nechodí. K nám chodí každý max na kafe a větší sešlosti pořádáme v restauraci. Že bych někoho zvala na jídlo, to ani ne. Já hodně probrala hrnce, pánve, vlastně mám 2 velké hrnce, 1 malý, 1 rendlík, rýžovar a pomalý hrnec. Pánve mám malou, velkou a wok. Z toho využívám vše. Takové ty serepetičky do kuchyně z aliexpresu jsem vyházela, redukovala jsem i vařečky na 4. Jen ty hrnky a sklenice mi přijde, že se používají všechny, ale zabírá mi to komplet 3 police a já bych tam potřebovala dát i lahve na pití, co se nosí ven. To se mi nevejde. Jinak se snažím toho mít co nejmíň. Hodně mě trápí oblečení. Toho máme hrozně moc neustále v oběhu, což vůbec nechápu.