Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, jak to chodí v případě, že se chci rozvést.
Máme s manželem 2 děti (9let a 2 roky). Mladší teď vzali od září do školky. Takže se mám v plánu rychle vrátit do práce.
Jak je to prosím s bydlením? V rozvodovem řízení budí mít nárok na příspěvek na bydlení? Nebo až budeme rozvedení?
Máme společný byt, na který máme hypotéku a 3 auta. (2 jsou psaný na manžela)… O auta mi nejde. Byt vím, že prodáme, doplatíme hypotéku a zbytek si rozdělíme na půl.
Ráda bych věděla na co vše budu mít nárok v případě, že se s dětmi odstehuju a podám žádost o rozvod… Bohužel bez příspěvku na bydlení to finančně nedám.. Nájemné bude cca 13 tisíc. Teď jsem ještě na rodicaku a od října budu v práci brát asi 18tisic… A to nám toho moc nezbyde ![]()
Bylo mi řečeno ať s dětmi nikam nechodím, ať jde on. Ale to bude stejné. Budu mu muset něco platit na bydlení. Nedá finančně platit 2 byty a vše kolem.
Moc Vám děkuji za jakékoliv info nebo zkušenosti…
S takovými vyhlídkami do budoucna bych si asi napřed velmi dobře rozmyslela, jestli je rozvod opravdu nevyhnutelný. ![]()
Budeš mít ještě alimenty ne? S tím bydlením to bude složitější, musíš tam nejdřív bydlet, manžela teda vyřadit z okruhu společně posuzovaných osob, tzn že musíš dokázat, že tam spolu nebydlíte.
Tyjo, a jak chceš s 18k platit dlouhodobě nájem a nároky dvou dětí? Nevím, jaký on má plat, ale hoď si to do tabulek pro výpočet alíků, bude to pár tisíc…Pak tedy můžeš žádat o příspěvek na bydlení (až budeš skutečně někde na smlouvu bydlet- čili musíš zpětně) a příadavky na děti. Taky netuším, kolik je to „zbytek z prodeje si rozdělíme“, ale pokud nemáš nic našetřeno, tak to na pohodový rozvod nevypadá. A už vůbec ne na pohodové žití po rozvodu. Nemáš rodiče, kteří by dočasně poskytli azyl?
A nějaké našetřené peníze společné nemáte vůbec? Že by jsi alespoň do začátku měla nějaký finanční polštář.
A děti budeš mít v péči ty? Pokud budete mít střídavou péči, tak nárok na alimenty nemáš
Jinak všechno to vyřízení trvá dost dlouho, určitě to chce fin. rezervu, než se vše vyřídí
Řešila to teď známá, vypořádání majetku stále nemá a to je půl roku po rozvodu. Pokud se na všem bez problémů nedohodnete, potáhne se to.
Drž se.
Anonym - citlivé údaje o známé.
@Anonymní píše:
A děti budeš mít v péči ty? Pokud budete mít střídavou péči, tak nárok na alimenty nemášJinak všechno to vyřízení trvá dost dlouho, určitě to chce fin. rezervu, než se vše vyřídí
Řešila to teď známá, vypořádání majetku stále nemá a to je půl roku po rozvodu. Pokud se na všem bez problémů nedohodnete, potáhne se to.
Drž se.
Není pravda, známí mají střídavou péči a otec jakožto nadprůměrně vydělávající hradí výživné matce (aby měly děti stejnou úroveň i v době, kdy jsou u matky). A není to v žádném případě pár stovek.
@Anonymní píše:
A děti budeš mít v péči ty? Pokud budete mít střídavou péči, tak nárok na alimenty nemášJinak všechno to vyřízení trvá dost dlouho, určitě to chce fin. rezervu, než se vše vyřídí
Drž se.
Ale má, pokud má otec vyšší plat.
Děkuji Vám za reakce. Máme nasetrene peníze. Vrhnul se do rekonstrukce bytu, takže se nám úspory zmensili. Ale nabídl mi částku že společných peněz (máme i společný účet). To bych zaplatila provizi, vratnou kauci a měla bych tak na nájem na měsíc do předu… Mám ještě do ledna rodicak, takže do ledna by mi rodicak uhradil nájem ale pak už jsem víte kde. A nechci jen z tohohle důvodu (jako finance a strach postavit se na vlastní nohy) zůstat. Byli bysme asi oba nešťastný…