Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mrzí mě co prožíváš. Byla jsem se synem po narození 3 měsíce na JIP a má nevyléčitelnou nemoc. Tvé první dítko má tedy štěstí! Šla bych do odběru plodovky, ať víš jistě jak na tom miminko je a podle toho se v klidu rozhodni. Držím palce!
Je mi to líto, ale chápu Tě. Bohužel, teď nezmůžeš nic, uvidíš jak dopadnou testy. Držím palce.
Děkuji za podporu. Vím, že mame štěstí s prvorozeným ( jsem také neskutečně vděčná)! Asi proto se i víc bojím, protože podruhé mít tohle štěstí nemusíme.
Moc mě mrzí, co potkalo tebe ![]()
Máte pravdu, že nemá smysl se trápit. Pokud vyjdou tripli špatně, tak na odběr plodové vody půjdu. I za cenu toho 1%. Pak budeme jistější, i když to stejně neodhalí všechny vady..
To mě mrzí a naprosto tě chápu, prožívám něco podobného. První dítě mám teda zdravé, ale teď u druhého byl screeningu nejasný nález na mozku, mám za sebou všechna vyšetření, včetně plodovky, MR dítěte, prý vše ok a stejně mi nikdo nedokáže/nechce říct, jestli je to opravdu v pořádku.
Taky se tím snažím nestresovat, ale moc mi to nejde. Chápu, že tady ta prenatální diagnostika není všemocná, ale nejhorší je ta nejistota, nikdo se k tomu nechce jasně vyjádřit.
Držím palce, ať vše dobře dopadne a přeji pevné nervy. ![]()
Samozřejmě že tě tlačí do odběru plodovky, to je taky to nejrozumnější, co teď můžeš udělat
Jsou to nervy, naprosto te chápu. Pokud by vyšetření z plodové vody nějak ovlivnilo tvůj postoj k tomu miminko mít nebo ne, tak na to vyšetření určitě jdi. Jiste, neodhali zdaleka vse, ale me to psychicky hodne pomohlo, všechny „strašáky“ nám vyloučili a ja se mohla konečně uklidnit.Taky jsem mela v těhotenství vse "problematické "a vse mi vycházelo hranicne a pozitivně…a u kontrolních vyšetření bylo vse OK, akorat jsem musela vse obíhat což mě trochu stresovalo, ale zároveň jsem si říkala…jen ať ho pěkně proklepnou, darebu jednoho problemovyho
Po plodovce jsem se uklidnila, vse OK a narodil se zdravý, samozřejmně Krásný a chytrý kluk
PS:plodovky se neboj, je to rup sup a v mém okolí žádná problémy neměla. Riziko tam je, ale malý a myslím, že to za to stojí. Alespon me stalo.
Já jsem bohužel ležela v Podolí s tím jedním procentem, co jim po odběru plodovky ta voda postupně odtekla. Nevím, proč se to pořád doporučuje jako první volba, když se dá z neinvazivních testů zjistit skoro totéž (Prenascan) a myslím, že zakladatelka jedná velmi rozumně, že chce jít na odběr plodové vody jít až podle výsledků. Držím palce, ať je vše o. k.
@mokkk píše:
Já jsem bohužel ležela v Podolí s tím jedním procentem, co jim po odběru plodovky ta voda postupně odtekla. Nevím, proč se to pořád doporučuje jako první volba, když se dá z neinvazivních testů zjistit skoro totéž (Prenascan) a myslím, že zakladatelka jedná velmi rozumně, že chce jít na odběr plodové vody jít až podle výsledků. Držím palce, ať je vše o. k.
Ano, samozrejmne, je tam riziko…0,5-1%.Ale myslím, že to je super riziko.Neni to 50 na 50.Je to asi riziko jako, že mě porazi auto…a taky kvůli tomu nesedíme doma ne? Kez by vse ve zdravotnictví bylo jen riziko do 1%!!Každopádně lituju každého kdo je v tom jednu procentu, ale mnohem víc lituji ty, kteří to nepodstoupili a dopadlo to špatně…špatně hlavně pro ty děti!!A klidně mě ukamenujte ![]()
Vysetreni plodovky není 1.volba, ale pokud ti vyjdou krevní testy špatně nebo hranicne, tak proste je to pak jediná volba a dle me správná!!
Ja bych sla urcite na odber plodovky, umirala bych strachy, drzim moc palce
@mokkk píše:
A neinvazivne proste nikdy nezjistis to co z plodové vody…ano, dnes už dost, ale plodovka prostě zjistí víc a ja chtela vedet víc. Nezatracujte ji kvůli tomu 0,5-1%.To tak prostě je. I na operaci slepého střeva, která jak se říká dela na vrátnici umřeli lidi. Kazde tělo je originál a nikdo 100%nevi jak zareaguje, ale 99-99,5%to pomůže!
@mokkk píše:
Neinvazivní testy nejsou diagnostika, ale jen screening a jejich největší problém je, že pokud vyjdou pozitivně, stejně se na plodovku musí, což jen všechno posune. Jako člověk, co musel podstoupit ukončení v pozdější fázi těhotenství, je nedoporučuju ani omylem. Tak možná na uklidnění, ale opravdu ne když je potřeba vyloučit vada.
Já si právě říkala, že když je u AMC 1:100 a u Downova syndromu 1:420, tak pro uklidnění půjdu na ten neinvazivní krevní test. Bohužel neukázal nic, jenom to, že nemám dost DNA plodu ve své krvi.
… Kdyby byl celý screaning špatný, tak bych šla hned. Ale já měla vše v pořádku až na tu nedomykavost chlopně, která prý může do 20. Týdne zmizet nebo až třeba do 10let dítěte.
například můj gynekolog mi řekl, že by s tímhle rizikem na AMC nešel, když vyjdou dobře ty další neinvazivní testy.. ale my výsledek nevíme, tak mě posílají ještě na ty tripple testy, ty když vyjdou špatně, tak je jasné, že budu muset jít.. mně říkal, že na AMC se hodně posílají až s rizikem vyšším, než je právě potrat v důsledku toho odběru. Ale na genetice a ve fakultní nemocnici, mně to pořád nabízí. A já to nevydržela a samozřejmě si pretla diskuze žen, které bohužel prošly tím jedním procentem. ![]()
Je to na tobě…musíš ty vědět nebo cítit…ani sebelepší gynekolog není vedma a i když má samozrejmne zkušenosti a vedomosti…tak jede podle nějakých tabulek a ne pocitů a pokud by něco dopadlo spatne, tak jen pokrči rameny a jede dál…a stejně tak nejsme vedmy my tady…takže asi tak…každopádně když už si četla ty tragicky konce ženských v tom 1%,tak by sis měla taky pročíst ty vesele konce tech 99% :
Kazdopadne držím palce ať vše dobře dopadne ať se rozhodneš jak chceš..
A je spousta věcí, které vypadají špatně a nakonec se dají řešit.. třeba zrovna ta chlopen.Ale treba zrovna m.Down prostě nevyresis a pokud víš, že bys to nedala, tak lepší vedet, ne? Ale každý to ma jinak a i kdyby věděl, že ho děťátko ma, tak to řešit nebude, tak tam je plodovka zbytečná…ale myslím, že to není tvůj případ, ne?
![]()
Ahoj,
Máme doma jedno dítě (4roky), celé těhotenství všechny výsledky ok, po porodu se objevili křeče, následně ischemické na mozku. Výsledkem podle doktorů měla být DMO, mentální retardace, neschopnost chodit. Dítě se teď zdá být v pořádku, EEG i psychologická vyšetření na 1*, má jen brýle. Pak jsem 3× potratila. Teď jsem v 16 tydnu těhotenství a 1. Trimestralni screaning vyšel hraniční.
riziko Downova syndromu je 1:420 (je mi 29), poslali mě na krev (NIPT) ale nevyšla prokazatelně, teď mě posílají na tripple testy. Krev na screeningu dobrá ale našli nedomykavost chlopně. Do toho mám pořád krev v moči ale bez zánětu. Pořád někde běhám na odběry krve, je mi zle.. pořád mě tlačí do odběru plodovky…a představa, že budu muset po porodu zase chodit na novorozenecké JIP a každý den mít nějakého doktora, do toho cvičit 6× denně vojtovku mě upřímně úplně děsí
… Jasně mám chlapa, co nás má rád ale taky si nejsem jistá, že by to po druhé dal… všichni říkají, že to bude dobré, ať jsem v klidu ale mě to prostě už nějak nejde.. asi ani nemám dotaz, jen jsem se potřebovala vypsat…