Všemocný ocet

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
27.3.12 12:28

Všemocný ocet

Ahoj holky,
vím, že témat o využítí octa je tu hodně, ale chtěla bych to mít všechno v jednom ;)
Můžete prosím napsat, na co všechno využíváte ocet (nemyslím vaření :) )? Nejlépe i jak ho ředíte, kam a kolik ho lijete, …
Snad se tu dozvíme spoust užitečných rad.
Moc všem děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5254
27.3.12 12:33

místo aviváže na praní plenek, cca 2 lžíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
27.3.12 12:34

Do pračky (neředěný asi deci místo aviváže, nebo celý litr a zapnout prázdnou pračku na vyvářku občas), myju s tím kachličky od vodního kamene (to poředím, přetřu, nechám působit, umyju) a taky krycí skla z akvárií, naleju na ně neředěný ocet, nechám sežrat vodní kámen a hodně opláchnu vodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
27.3.12 12:35

Já používám ocet kromě kuchyně taky ještě na první praní věcí, které by mi jinak pustili barvu a obarvili by jiné prádlo. Ten ocet tu barvu jakoby ustálí. Dávám řekněme tak na litr a půl vlažnější vody 150 ml octa. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
27.3.12 12:37

na čištění odpadu- načedím v poměru cca 1:1 s vodu, přivedu k varu, naleju do odpadu, přidám sodu a nechám proběhnout reakci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšanda26
27.3.12 12:38

Místo aviváže (použití i množství je stejné), čistím tím morčatům bydlení venkovní i vnitřní, na vodní kámen a kdysi jsme měli ve stanu mističku s octem - mělo to odpuzovat komáry (už si nepamatuju jestli to pomohlo, měli jsme starosti s tím, že se to vylilo), taky to používám (když nemám nic jiného) na píchanec po včelím či vosím žihadle. Teď mě zrovna nic dalšího nenapadá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.3.12 12:40

Místo aviváže? A to prádlo pak není cítit octem? Mě ocet hodně nevoní a nemám ho ani doma, protože se mi dělá zle, když ho jen cítím a to i přes obal…

• Citovat
  • Upravit
11502
27.3.12 12:41

Používám do pračky. Moje babička používá na vytírání a na mytí oken, poměr nepovím, je vždy od oka a přiměřeně. Pak s ním ještě vyvařuju konvici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
27.3.12 12:42
@Anonymní píše:
Místo aviváže? A to prádlo pak není cítit octem? Mě ocet hodně nevoní a nemám ho ani doma, protože se mi dělá zle, když ho jen cítím a to i přes obal…

Nn, cítit vůbec není, prádlo je po něm měkčí a i je dobrý na vodní kámen.

To je to samé jako se přelívají vlasy pivem, taky po něm nesmrdí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
27.3.12 12:43
@Anonymní píše:
Místo aviváže? A to prádlo pak není cítit octem? Mě ocet hodně nevoní a nemám ho ani doma, protože se mi dělá zle, když ho jen cítím a to i přes obal…

Není, ocet neutralizuje pachy. Smrděly mi džíny (i po praní, nevím proč), tak jsme je namočila do vody s octem, nechala je máčet přes noc, pak normálně vyprala a už nesmrdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
27.3.12 12:43

pri bolesti zubu, jeste nez se dostanete k zubari a nechcete nebo nemuzete se cpat leky, vykloktat octem s rozpustenou soli pusu.Aspon na chvili to ulevi

• Citovat
  • Upravit
5644
27.3.12 12:44

Do pracky na jeji vycisteni, do varny konvice, vodni kamen to je previt… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ema N.
27.3.12 12:48

do pracky misto avivaze, do mycky misto lestidla, na myti oken, podlahy, lednice (neutralizuje pachy), mrazaku, do nadrzky zachodu na odstraneni vodniho kamene, vyvarim v nem vsechno, na cem se usadil vodni kamen, do rychlovarne konvice na vycisteni. Je toho fakt hodne… ;)

• Citovat
  • Upravit
13415
27.3.12 12:54

Na úklid všeobecně - kýbl s vodou a jarem a ocet (množství neřeknu přesně, ale prostě tam naleju "přiměřeněů). Takto vytírám, umývám záchod, koupelnu, kachličky, okna, vymývám lednici, kuchyňskou linku… Úklid s octem (konkrétně záchod, koupelna, vytírání tak 1× za 14 dní, jinak normálním čistícím prostředkem, zase to nemusí být u nás jak v octárně :D , ale to, co vezme ocet, to jiný čistič nezvládá :palec:

Pak na zápach od jídla v lednici - naleju neředěný ocet do misky a nechám tam stát, stačí většinou přes noc.

Do myčky nebo pračky - naleju celý litr + trošku sava a zapnu prázdnou na nejdelší program s nejvyšším stupněm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
27.3.12 12:55

Na tlačenku s cibulí a do koprové omáčky. Jinak na nic. Moc nechápu mýty o všestranné použitelnosti octa. Na desinfekci je slabý, na rozpouštění vápenatých úsad taky (když už tak to raději štavelku). Smrdí. A k „ekologičnosti“ octa, je to vynikající substrát pro růst vodní mikroflory (čistá CHSK) tj. žrádlo pro brebery (i když neobsahuje dusík ani fosfor).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný