Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Taky se přikláním k tomu, že seznam je zbytečně velký.
Kdybych ho sestavovala já
blicí čtvercové plíny pod hlavu 10ks, 15ks, když je budeš používat i jako přebalovací podložky na návštěvě
přebalovací podložka na doma 50×80cm
2ks osuška
oblečení 56 max soupravičku do porodnice a jinak koupit až těsně před porodem, pokud budete čekat malé miminko
3× čepička
2× návleky na nožky (pokud jsi rozhodnutá nosit v šátku)
2× ponožky na novorozence, 4× o velikost větší
62 body dlouhý rukáv 6×, polodupačky 6× nebo místo toho overálky
2× mikina bez kapuce
68 body dlouhý rukáv 6×, polodupačky 6×, 4× overálek
1× kombinézka (radši větší 68- ty první měsíce děti rostou ze dne na den)
postýlka • do postýlky • 3× povlečení + 3× prostěradlo • mantinely do postýlky • 3× nepropustné podložky pod prostěradlo • 1 peřinka
fusak do kočárku
1 spací pytel, 1×rychlozavinovačka •
1× deka do kočárku • šátek na nošení dětí • autosedačka
• sportovní kočárek s vložnou taškou pro miminko • pláštěnka na kočárek • síťka proti hmyzu •
2× dudlík různé druhy•
1× lahvička • 6× bryndák • 3× koupací žínka UNUO • teploměr (mě se osvědčil s pružným koncem do zadečku) • nůžky (stříhala jsem svými, jen jsem je u úplného prtěte polila lihem na pupík
látkovala jsem pouze se čtverci cca 100ks (ale i 2 děti najednou), 3× pulky menší velikost, 3× pulky větší velikost, kýbl na balkón
a při látkování jsou lepší body a punčošky nebo polodupačky, malé overálky se hůře zapínají
Kdyby jste neco potrebovali, mam ted mimi 11 mesicu a toho malyho se chci zbavit. Mam skoro nepouzitou rychlozavinovacku, lehatko do vany, vanicku, spaci pytel i obleceni. Kdyby nekdo chtel, napiste. Nafotim. ![]()
Pises o rozplanovani financi dopredu, takze zjevne se snazite setrit-hodne bych to zredukovala
Mela jsem tak polovicni seznam, a to jsme setrit fakt nemuseli. Hlavne si uvedom, ze narozenim ditete neskoncite na dva, tri mesice v izolaci, takze pokud vam neco bude chybet, neni problem to jeste ten den dokoupit, nebo objednat z netu a druhy den to mas doma ![]()
Dudlíky imho nepotřebuješ, rozhodně ne kupovat. Rádi je dávají v obchodech jako dárky, nebo ti je někdo přinese. Plus uvidíš v porodnici, jestli ho vůbec bude chtít.
Lahvičky taktéž, uvidíš, co kojení.
Do postýlky mantinely nejsou třeba. Spací pytel nebo zavinovačka, obě věci podle mě zbytečné.
Fusak do kočárku dobrý, pokud máte auto, tak ať jde dát i do té sedačky (mám dítě konec listopadu a stačil nám emitex 3v1) Kombinézu, palčáky ani bundičku jsme nevyužili. V hlubokém kočáře byl v tom fusaku a v něm péřová zavinovačka, do toho mu stačilo něco lehčího.
Mikiny a svetry asi spíš větší, i když náš prcek plaval v 62 dost dlouho.
Hřebínek jsme vlastně nepoužili, zato čtvercové plíny se užily dost (nelátkovala jsem, ale byl dost blicí). Zároveň sloužily jako přebalovací podložky.
Nepropustná podložka pod mimino byla jen jedna, povlečení potřeboval až buhví kdy, spal v zavinovačce, tak na co peřinku?!
Kapsář… spíš bych počkala, jestli se ti bude hodit (nemáme do teď)
pokud budeš mít kočár, nespěchala bych s šátkem nebo nosítkem (a naopak)
Zato čepičky bych rozlišila na ty tenčí látkové a pořádné zimní.
jinak oblečení moc nevim, podědila jsem a ještě ten náš prcek ze všeho vypadával
(dědila jsem po cvalících)
@mamina89 píše:
Jo a ještě jedna rada, kterou jsem já jako maminka zacatecnice uvítala. Místo vlhcenych papírových ubrousku jsrm několik měsíců pozivala perlan. Prodává se v lékárně a stačí namocit do vody a otrit zadeček. Žádná chemie.
Děkuju moc ![]()
@Klarka12 píše:
Souhlasim s holkama. Kupuj to na co mas a co si myslis, ze je dulezite. Hodne veci lze improvizovat. Ja mam 3 deti a myslim si, ze to prezili bez ujmy, kdyz nemeli prebalovaci tasku, satek, nuzky s kulatou spickou, nepropustnou podlozkou atd. Dokoupit muzes vzdy. I v bazarech maji krasne veci.
Zrovna šátek na nošení mi přijde super, pokud nemyslíš ten na krk, jsou tam oba
. Rozhodně plánuju kupovat většinu oblečků v bazaru a uvidím co tak ještě seženu
!
@Adinka_2012 píše:
Jo a pro začátek do porodnice nějaké papírové plínky, třeba i když by nebyly suché látkové, nebo na návštěvy+vlhčené ubrousky aspoň nějaké, mně se nechtělo se na cestách crcat s Medvídkem, když byli kluci větší, chtělo to u utírání rychlejší akci, než bych nastříkala, vztekli by se nebo zatentovali vše okolo
Dobře, díky za postřeh
.
@mamina89 píše:
Ahoj. Tak ted úplně nevun, co ti na to mam napsat… Ty budes používat látkové plinky jenom? Co se týče toho seznamu, některé veci ani nevím, co jsou. To mas seznam jako co koupit minimálně nebo co bys chtěla? Dle me 50% veci naprosto zbytečných
Chtěla bych více méně používat „jen“ látkové plínky. Mě také přijde, že je toho hodně, ale proto se hlavně ptám, zda byste mi mohly pomoci seznam protřídit. ![]()
Jinak šátek na krk pro miminko není potřeba, ony mají tak krátký krčky, že je není potřeba zakrývat. Klukům jsem začala dávat něco na krk až okolo roku a půl…jinak bezva jsou bryndáčky ve tvaru 3-cípého šátku na suchý zip, ty jsou frajerské, ale neplní úlohu zakrytí krku
Nemam nic prpti satkum, jsou super. Jen porizovaci cena je velka. Vybrat ten spravny, je tezky. ![]()
@Adinka_2012 píše:
Já to jen v rychlosti prolétla, ale mé postřehy: na skladování plen jsem volila kbelík, pytel si nedovedu představit, lahviček bych vzala hned víc, mě dost praskaly, pokud objednáváš, tak se pak nevyplatí s poštovným znova kupovat, ta přebalovací podložka 50×80 nevím, ale mně stačily 2 nepromokavé látkové podložky-velikost teda nevím, ale kupovala jsem spolu s látkovými plenami, osušek jsem měla víc-asi 7, měnila jsem každý den ze začátku, košilka nevím, co myslíš, jestli to plátěné, co bylo za nás, tak to bych vynechala, overaly jsem měla vždy min. 4 od každé velikosti, ale kluci měli jen na noc, ty návleky na ponožky vůbec nevím, k čemu je to dobré, čepičku bych vzala 1 i menší, např. moji kluci obvod 32 a 34, povlečení mi stačilo dvoje, prostěradel jsem měla asi 6+2nepromokavé podložky(ale měla jsem cestovní postýlku v obýváku a na spaní postýlku v ložnici), pelíšek jsem neměla, rukavice ne palčáky, ale jen ty „pytle“, spací pytel jsem nevedla, zavinovaček jsem měla min. 3, lehká přikrývka, to nevím, já měla deky různých tloušťěk-slabou háčkovanou, úplně letní bambusovou tenoučkou, pak fleecovou tenčí a vyloženě fleecovou tluštou+peřinka do kočárku, dudlíky stačí 2 pro začátek, dítku nemusí vyhovovat, lahvička stačí 1, v případě nezdaru s kojením se hned dokoupí, bryndák o. k.-já měla prvního blicího a dokupovávala jsem, žínky jsem nepoužívala, teploměr digitální do zadečku, nůžky ano, hřebínek ano, ale když je mimi plešaté, nevyužije se…ještě doporučuji fusak do vajíčka a nánožník do kočárku…jinak ten základ máš…ještě k oblečení, já spíš používala klasický dupačky, víc se mi líbili, než polodupačky, pak jsem měla i punčošky a 1 frajerský rifličky, svetýrek a např. body s límečkem (ale to není nezbytné, že-ale toto až od vel. 62…pak mi ještě v seznamu chybí monitor dechu a chůvičky, ale třeba v bytě chůvičky nevyužiješ a monitor dechu není všem po chuti…jo a pak ještě vanička (případně podložka do ní-my nevyužili)+přebalovací podložka…jinak já kapsář na postýlku nepotřebovala, bo jsem měla hned vedle přebalovací komodu, ta byla v ložnici, kde bylo chladněji, tak jsem využila i infra zářič…pak jsem využila houpací lehátko, ale měla jsem obyč.-nic, co by vibrovalo
Ten pytel na plínky by měl být podle zdroje „cestovní“, na doma plánuji nějaký koš. Osušky si připíšu, návleky na ponožky se mi hrozně líbí
, je to taková „blbina“ co by měla urdžet ponožky na nožkách: https://www.branakdetem.cz/…2-mesicu.htm
. To vybavení postýlky přehodnotím a moc děkuju za utvrzení, že těch zavinovaček a pytlů a podobného je nějak moc.:) Monitor dechu zatím zvažujeme.
@Anonymní píše:
Ten pytel na plínky by měl být podle zdroje „cestovní“, na doma plánuji nějaký koš. Osušky si připíšu, návleky na ponožky se mi hrozně líbí, je to taková „blbina“ co by měla urdžet ponožky na nožkách: https://www.branakdetem.cz/…2-mesicu.htm
. To vybavení postýlky přehodnotím a moc děkuju za utvrzení, že těch zavinovaček a pytlů a podobného je nějak moc.:) Monitor dechu zatím zvažujeme.
aha, tak to stačí jeden, nebo klidně nějaký igeliťák z obchodu od nákupu…na doma je nutný, aby to mělo víko
Já bych tedy 68 nekupovala vůbec to mu bude až ha strašně dlouho bude ti plavat i v 56 ale to zvládne a možná pár kousků té 62 ale tu využiješ až za tri měsiíce. Pokud se mimčo narodí jaro zi a tak nekupuj body s kr růávem to nevyužiješ tedy pokud do a nemáte fakt vedro, jen ty s dl rukávem, košilky bych nekupovala jsou nepraktické to máš lepší overálky či body a polodupačky a nějaké kalhoty když půjdete třeba k doktorce
Já jsem tady na bazárku koupila od jedné maminky 45 kusů za 1200 je to jako nové miminka to mají chvilku a nez ičíto. Nezapomeň na punčošky taky
Já teda u kojence vůbec nevyužila nějaký mikiny a rife, nebo podobný gatě. nechodící mimino mělo na doma body a punčocháče/dupačky/poloudpačky, na venek na to dostalo fleecový overálek, soukat do mikiny a kalhot, to se mi fakt nechtělo. to až jak dítě začalo chodit.
@Šmušmu píše:
Pochopila jsem, že plenky budou látkové. Já bych to teda taky trochu zredukovala. 40 čtvercových plen je zbytečně moc, pokud chceš používat předšité vícevrstvé nebo kalhotové plenky. Pokud ale chceš mít jakovýplň těch svrchních kalhotek normální čtvercové, je to akorát.
3× svrchní kalhotky a 2× vlňáčky u nás byly akorát.
Přebalovací podložku na cesty jednu maximálně dvě, nevím na co tři?
Na skladování plen jsem měla zavírací kýbl nebo je lepší nějaký zavírací plastový box (tesco, ikea) pro lepší manipulaci.
Rychlozavinovačku jsem měla jednu a peřinku v postýlce taky jen jednu, k tomu teplou deku do kočárku a když náhodou bylo něco špinavé, dala jsem místo peřinky na přikrytí zavinovačku nebo deku… Žínku jsem měla taky jednu a nakonec jsem ji použila tak 3×, umývala jsem malého rukou. Takže pokud, tak koupit jednu, ta žínka rychle schne a v případ potřeby přikoupit, ale nemyslím si, že to bude nutné.
Ohledně těch plínek, chtěla bych používat i obyčejné čtvercovky, i nějaké vícevrstevné, ale těch 40 jsem počítala i s blinkacími, je to tedy moc? Podložky i zavinonačky atd zredukuji
. U žínky jsem si říkala, zda ji budu na mimčo používat, ale já se ségrou jsme je jako děti milovaly, tak si říkám, že se užijí, když ne hned, tak později
. Díky
@Maiiia píše:
Máš toho fakt hodně. S látkovýma neporadím, ty nepoužívám, ale třeba přebalovací podložky jsem nikdy nepoužívala. Přebalovala jsem (i u doktora, na návštěvách) na látkové plíně. nepropustné podložky jsem taky nepotřebovala, a jestli je to takový ten igelit, tak snad stačí jeden, ne? Fusak do kočárku záleží, kdy se mimčo narodí. Já v klidu využila fusak do autosedačky i do kočáru. Fusak do kočárku sem ani nevytáhla ze skříně. Dudlík si pořiď jeden. Ne všechny děti jsou dudlací a dost dětí je vybíravých a musíš zkoušet, který bude vyhovovat a pak kdyžtak dokoupit další. S lahvičkama bych taky počkala, nebudeš kojit? Hřebínek nebo kartáč na vlásky jsem využila tak 3×, teď je malému na hraní. Rychlozavinovačka stačí jedna a na tkaničky. Na sucháč je šmejd co stejně nezavinuje, skoro jsem nevyužili. Speciální dětské osušky mám, ale taky jsem spíš vzala první, co sem měla po ruce. Ale já malého oblíkala už v koupelně, na přenos do jiné místnosti se hodí ty s kapuckou.
Děkuju moc za poznámku o fusaku, to mě vůbec nenapadlo. Dudlíky tedy seškrtám. Kojit bych rozhodně chtěla, ale chtěla jsem je nechat v tom seznamu, abych si k nim našla cenu, kdybychom pak kupovali. Ohledně té rychlozavinovačka, dík za upozornění, protože jsem měla v merku sucháčové
..
@Anonymní píše:
Děkuju moc za poznámku o fusaku, to mě vůbec nenapadlo. Dudlíky tedy seškrtám. Kojit bych rozhodně chtěla, ale chtěla jsem je nechat v tom seznamu, abych si k nim našla cenu, kdybychom pak kupovali. Ohledně té rychlozavinovačka, dík za upozornění, protože jsem měla v merku sucháčové..
já teda se sucháčovýma problém neměla vůbec, drželi mi kluky krásně i na boku, na mladšího jsem pořídila jednu na zavazování a žádný nadšení se nekonalo…oni ale potřebovali asi zřejmě jen pocit „domečku“, nepotřebovali být sešněrovaní…já měla vždycky jednu v ložnici, jednu v obyáváku v postýlce a pak jednu náhradí, u druhého jsem dokupovávala právě tu šněrovací
@Lamátko píše:
Já jsem tady na bazárku koupila od jedné maminky 45 kusů za 1200 je to jako nové miminka to mají chvilku a nez ičíto. Nezapomeň na punčošky taky
Tak to je prima cena, mám v plánu pak prolézat všemožné bazary. Ohledně těch punčošek, asi se ptám blbě, ale všude píší, aby se miminkům nekupovalo nic moc s normální gumou v pase, to jim punčošky nevadí? Nebo jsou udělané fikaněji? Já myslela, že to zastoupí ty polodupajdy. ![]()