Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj, ten seznam je strasne veliky. Haldu veci jsem ani nepotrebovala. Nejdulezitejsi je, kdy se mimi narodi a jestli chces pouzivat latkove nebo papirove pleny. ![]()
Ahoj. Tak ted úplně nevun, co ti na to mam napsat… Ty budes používat látkové plinky jenom? Co se týče toho seznamu, některé veci ani nevím, co jsou. To mas seznam jako co koupit minimálně nebo co bys chtěla? Dle me 50% veci naprosto zbytečných ![]()
Proč tolik látkových plen? Nebudeš dávat třeba pampers? Mikiny 62 miminko do nich neoblečeš, pokud se ti mimi narodi a nebude horko tak mikinu 56 určitě potřebovat budeš, povlečení ti stačí dvoje a dvoje prostěradla, košilky já dávat vůbec nebudu mnohem pohodlnější jsou body a polodupačky, hlavně pokud nebude mimi v létě využiješ jen dl rukáv pokud doma nemáme skoro 30 stupňů. Na noc já budu dávat overálky a 56,
Mě se mimi narodí v dubnu a budu kupovat, 7 krát body dl. Rukáv asi 6 krát polodupačky, ponožky, dvoje rukavičky, tři mikiny, dva teplejší kabátky, možná by stačil jeden, dvoje kalhoty, když půjdeme k doktorce třeba rifličky, dvoje čepičky, punčocháče ty jsou supr i na doma dost jsme je využili, dvě rychlozavinovačky, dvoje povlečení, pampers plínky i ubrousky, přebalovací podložky takové ty papírové, fusak jeden, dvě deky. A nějaká triˇcka dl. Rukáv, plínky pampers
Já to jen v rychlosti prolétla, ale mé postřehy: na skladování plen jsem volila kbelík, pytel si nedovedu představit, lahviček bych vzala hned víc, mě dost praskaly, pokud objednáváš, tak se pak nevyplatí s poštovným znova kupovat, ta přebalovací podložka 50×80 nevím, ale mně stačily 2 nepromokavé látkové podložky-velikost teda nevím, ale kupovala jsem spolu s látkovými plenami, osušek jsem měla víc-asi 7, měnila jsem každý den ze začátku, košilka nevím, co myslíš, jestli to plátěné, co bylo za nás, tak to bych vynechala, overaly jsem měla vždy min. 4 od každé velikosti, ale kluci měli jen na noc, ty návleky na ponožky vůbec nevím, k čemu je to dobré, čepičku bych vzala 1 i menší, např. moji kluci obvod 32 a 34, povlečení mi stačilo dvoje, prostěradel jsem měla asi 6+2nepromokavé podložky(ale měla jsem cestovní postýlku v obýváku a na spaní postýlku v ložnici), pelíšek jsem neměla, rukavice ne palčáky, ale jen ty „pytle“, spací pytel jsem nevedla, zavinovaček jsem měla min. 3, lehká přikrývka, to nevím, já měla deky různých tloušťěk-slabou háčkovanou, úplně letní bambusovou tenoučkou, pak fleecovou tenčí a vyloženě fleecovou tluštou+peřinka do kočárku, dudlíky stačí 2 pro začátek, dítku nemusí vyhovovat, lahvička stačí 1, v případě nezdaru s kojením se hned dokoupí, bryndák o. k.-já měla prvního blicího a dokupovávala jsem, žínky jsem nepoužívala, teploměr digitální do zadečku, nůžky ano, hřebínek ano, ale když je mimi plešaté, nevyužije se…ještě doporučuji fusak do vajíčka a nánožník do kočárku…jinak ten základ máš…ještě k oblečení, já spíš používala klasický dupačky, víc se mi líbili, než polodupačky, pak jsem měla i punčošky a 1 frajerský rifličky, svetýrek a např. body s límečkem (ale to není nezbytné, že
-ale toto až od vel. 62…pak mi ještě v seznamu chybí monitor dechu a chůvičky, ale třeba v bytě chůvičky nevyužiješ a monitor dechu není všem po chuti…jo a pak ještě vanička (případně podložka do ní-my nevyužili)+přebalovací podložka…jinak já kapsář na postýlku nepotřebovala, bo jsem měla hned vedle přebalovací komodu, ta byla v ložnici, kde bylo chladněji, tak jsem využila i infra zářič…pak jsem využila houpací lehátko, ale měla jsem obyč.-nic, co by vibrovalo
Jo a taky pár látkových plínek např pod hlavičku a bryndáčky raději i lahvičky dvě dva dudlíky ale chci kojit
Spaci pytel jsem potřebovala až na větší mimo, ne na novorozence, mantinely totez, mas tam strašně moc plen, bryndak až tak kolem 5-6mesice, sitku na hmyz nemáme vubec, palcaky jsme neměli vubec, redici lahvičku nemáme, dupacky 62 jsme měli ve 4mesici, navleky na ponozky nemáme, kosilky a šátek nevyužiješ. Tak toť v rychlosti ![]()
Pochopila jsem, že plenky budou látkové. Já bych to teda taky trochu zredukovala. 40 čtvercových plen je zbytečně moc, pokud chceš používat předšité vícevrstvé nebo kalhotové plenky. Pokud ale chceš mít jakovýplň těch svrchních kalhotek normální čtvercové, je to akorát.
3× svrchní kalhotky a 2× vlňáčky u nás byly akorát.
Přebalovací podložku na cesty jednu maximálně dvě, nevím na co tři?
Na skladování plen jsem měla zavírací kýbl nebo je lepší nějaký zavírací plastový box (tesco, ikea) pro lepší manipulaci.
Rychlozavinovačku jsem měla jednu a peřinku v postýlce taky jen jednu, k tomu teplou deku do kočárku a když náhodou bylo něco špinavé, dala jsem místo peřinky na přikrytí zavinovačku nebo deku… Žínku jsem měla taky jednu a nakonec jsem ji použila tak 3×, umývala jsem malého rukou. Takže pokud, tak koupit jednu, ta žínka rychle schne a v případ potřeby přikoupit, ale nemyslím si, že to bude nutné.
Máš toho fakt hodně. S látkovýma neporadím, ty nepoužívám, ale třeba přebalovací podložky jsem nikdy nepoužívala. Přebalovala jsem (i u doktora, na návštěvách) na látkové plíně. nepropustné podložky jsem taky nepotřebovala, a jestli je to takový ten igelit, tak snad stačí jeden, ne? Fusak do kočárku záleží, kdy se mimčo narodí. Já v klidu využila fusak do autosedačky i do kočáru. Fusak do kočárku sem ani nevytáhla ze skříně. Dudlík si pořiď jeden. Ne všechny děti jsou dudlací a dost dětí je vybíravých a musíš zkoušet, který bude vyhovovat a pak kdyžtak dokoupit další. S lahvičkama bych taky počkala, nebudeš kojit? Hřebínek nebo kartáč na vlásky jsem využila tak 3×, teď je malému na hraní. Rychlozavinovačka stačí jedna a na tkaničky. Na sucháč je šmejd co stejně nezavinuje, skoro jsem nevyužili. Speciální dětské osušky mám, ale taky jsem spíš vzala první, co sem měla po ruce. Ale já malého oblíkala už v koupelně, na přenos do jiné místnosti se hodí ty s kapuckou.
Jo a pro začátek do porodnice nějaké papírové plínky, třeba i když by nebyly suché látkové, nebo na návštěvy+vlhčené ubrousky aspoň nějaké, mně se nechtělo se na cestách crcat s Medvídkem, když byli kluci větší, chtělo to u utírání rychlejší akci, než bych nastříkala, vztekli by se nebo zatentovali vše okolo
@Lamátko píše:
Mě se mimi narodí v dubnu a budu kupovat, 7 krát body dl. Rukáv asi 6 krát polodupačky, ponožky, dvoje rukavičky, tři mikiny, dva teplejší kabátky, možná by stačil jeden, dvoje kalhoty, když půjdeme k doktorce třeba rifličky, dvoje čepičky, punčocháče ty jsou supr i na doma dost jsme je využili, dvě rychlozavinovačky, dvoje povlečení, pampers plínky i ubrousky, přebalovací podložky takové ty papírové, fusak jeden, dvě deky. A nějaká triˇcka dl. Rukáv, plínky pampers
Jenom k tem riflickam. Zkus koupit třeba nějaký bavlneny gate. Rifle jsou zbytecne těsně pro tak male miminko naprosto zybtecne. Já je synovi vubec nedávala i když jsme je dostali. Bylo mi i líto jo do nich soukat. To jen jestli muzu poradit
![]()
@mamina89 píše:
Jenom k tem riflickam. Zkus koupit třeba nějaký bavlneny gate. Rifle jsou zbytecne těsně pro tak male miminko naprosto zybtecne. Já je synovi vubec nedávala i když jsme je dostali. Bylo mi i líto jo do nich soukat. To jen jestli muzu poradit![]()
děkuji ![]()
Souhlasim s holkama. Kupuj to na co mas a co si myslis, ze je dulezite. Hodne veci lze improvizovat. Ja mam 3 deti a myslim si, ze to prezili bez ujmy, kdyz nemeli prebalovaci tasku, satek, nuzky s kulatou spickou, nepropustnou podlozkou atd. Dokoupit muzes vzdy. I v bazarech maji krasne veci.
Jo a ještě jedna rada, kterou jsem já jako maminka zacatecnice uvítala. Místo vlhcenych papírových ubrousku jsrm několik měsíců pozivala perlan. Prodává se v lékárně a stačí namocit do vody a otrit zadeček. Žádná chemie. ![]()
Ahoj maminky, předem omluvte anonym, ale mimo nejužšší rodiny zatím nikdo o miminku neví. Jelikož potřebujeme předem rozplánovat výdaje, tak začínám hledat, co bude třeba pro malé pořídit. Budu moc ráda za veškěré vaše podněty, jelikož kostra je poslepovaná z internetových seznamů. Hlavně ohledně počtu „blinkacích“ čtvercových plen a obecně veškerého oblečení, jelikož v tom se právě řada seznamů celkem liší. Díky
Tady už je současný seznam: • pleny • 40× bavlněné čtvercové pleny • 10× tvarované zavazovací (na novorozence) • 12× vícevrstevné plenky • 2× novorozenecké svrchní kalhotky • 2× vlňáčky na noc – S a M • 3× svrchní kalhotky na větší miminko (SIO) • 22× vkládací plenky pro větší miminko • 2× snappi sponka • 2× pytel na skladování plen • 2× ředící lavička na mycí olej na zadeček • 1-2× přebalovací podložka 50×80 cm • 3× látková přebalovací podložka (na cesty, či návštěvy) • přebalovací taška • 4× tetra osuška • oblečení (velikost 56 a 62) • 3× body tílko • 4× košilka pro miminko • 6× overal • 6× polodupačky s vysokým pasem • 3 páry návleky na ponožky • 8× zavinovací body dlouhý/krátký rukáv (velikost 62) • 2× mikina bez kapuce (velikost 62) • 1× mikina s kapucí (velikost 62) • 3× čepička (obvod hlavičky 36-38 cm) • 3 páry pletených ponožek • pro zimňátka • 1× kombinézka • 2× palčáčky • 1× bundička • 2× šátek • 2 další páry pletených ponožek • postýlka, nebo koš na spaní • do postýlky • 3× povlečení + 3× prostěradlo • kapsář k postýlce • mantinely do postýlky • 3× nepropustné podložky pod prostěradlo • pelíšek pro miminko • fusak do kočárku • zateplený a tenký spací pytel • 2× rychlozavinovačka • 3× lehká přikrývka • 1× deka do kočárku • šátek na nošení dětí • autosedačka • sportovní kočárek s vložnou taškou pro miminko • pláštěnka na kočárek • síťka proti hmyzu • 4× dudlík • 2× lahvička • 6× bryndák • 3× koupací žínka UNUO • teploměr (do ucha) • nůžky na nehty s kulatou špičkou • hřebínek s kozími štětinami