Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
Už delší dobu (2 roky +-) jsme uvažovali nad pořízením nového auta, ale nějak jsme to vždy posunuli - těhotenství nám teď tohle téma opět otevřelo, protože naše stávající vozítko je na dnešní měřítka naprosto nevyhovující (pro přepravu malého dítěte).
Bohužel se strašně plácáme ve výběru tak ocením každou dobrou radu na co se podívat, případně na co si dát pozor.
Jak moc přemýšlet nad objemem kufru z pohledu např. kočárku? Má to “význam” na tu přechodnou dobu roku, dvou? Mají vaše auta funkce bez kterých už teď nedáte ani ránu? Jak moc Vám zasáhlo do rozpočtu navýšení typu garanční prohlídky, havarijní pojištění, vyšší spotřeba paliva atpd?
Toyotu Corrolu TS 1.8
Kiu Ceed SW
Mazdu CX-30, 3
Díky za každou reakci, pze mě z těch každodenních debat a otoček názorů asi brzo trefí… ![]()
Kufr co nejvetsi, nejen kvuli kocarku, ale proste se to hodi
a dal ja vyuzivam a doporucuju adaptivni tempomat. Mam to jen v jednom aute a v druhem mi to desne chybi. Uvedena auta neznam, mame jina. Tak to neporadim. Ale nejhezci je mazda
![]()
Nebál bych se zařadit
@eyore Ahoj,
váš předvýběr se mi docela líbí. Corolou neuděláte chybu, navíc hybrid, pro jízdu ve městě ideál (právě zde hybridy vytěží ze svých výhod nejvíce), spolehlivost jak ohonné soustavy tak zbytku auta příkladná, prostornost dostatečná, servis také za slušné peníze.
Ceed SW by by s jakým motorem? 1,5 tgdi? Také solidní volba, ale ten by potřeboval občas delší jízdu (kvůli,,karbonování.) Koukněte na technicky identický Hyundai i30 SW, pravděpodobně bude za lepší cenu. U obou značek pak počítejte s vyšší cenou servisu.
U Mazdy bych kouknul spíš na CX5, ale s automatem bude asi mimo rozpočet.
Co se týká prostoru v zavazadelníku, tak i když pak dítě nepotřebuje kočárek, budete chtít převést třeba kolo atd., takže význam to má. Z tuzemské produkce bych zvážil buď Škodu Scala (vyhovět by mohl i 1,0 TSI DSG) nebo kdybyste stáli o ten prostor v kufru, tak minulou generaci Octavie combi, mírně jetou, z programu Škoda-plus s tovární zárukou (totéž bych voli u Scaly). Co se týká spolehlivosti, servisu, lepší auto, než generace současná. Motor 1,4TSI nebo následovník 1,5 TSI (první uvedený lepší).
Z dalších aut - fantastické jsou poslední generace Hondy. Koukněte na Jazz, pokud by stačil, Civic. Už se v dělají jen s hybridním pohonem a s automatem.
Chybu neuděláte ani minulou generací Golfu (či Golfu Variant) nebo Seatu Leon, identický technický základ jako Octavia III., servisní náklady podobné.
@Premek_Orac píše:
@eyore Ahoj,
váš předvýběr se mi docela líbí. Corolou neuděláte chybu, navíc hybrid, pro jízdu ve městě ideál (právě zde hybridy vytěží ze svých výhod nejvíce), spolehlivost jak ohonné soustavy tak zbytku auta příkladná, prostornost dostatečná, servis také za slušné peníze.
Ceed SW by by s jakým motorem? 1,5 tgdi? Také solidní volba, ale ten by potřeboval občas delší jízdu (kvůli,,karbonování.) Koukněte na technicky identický Hyundai i30 SW, pravděpodobně bude za lepší cenu. U obou značek pak počítejte s vyšší cenou servisu.
U Mazdy bych kouknul spíš na CX5, ale s automatem bude asi mimo rozpočet.
Co se týká prostoru v zavazadelníku, tak i když pak dítě nepotřebuje kočárek, budete chtít převést třeba kolo atd., takže význam to má. Z tuzemské produkce bych zvážil buď Škodu Scala (vyhovět by mohl i 1,0 TSI DSG) nebo kdybyste stáli o ten prostor v kufru, tak minulou generaci Octavie combi, mírně jetou, z programu Škoda-plus s tovární zárukou (totéž bych voli u Scaly). Co se týká spolehlivosti, servisu, lepší auto, než generace současná. Motor 1,4TSI nebo následovník 1,5 TSI (první uvedený lepší).
Z dalších aut - fantastické jsou poslední generace Hondy. Koukněte na Jazz, pokud by stačil, Civic. Už se v dělají jen s hybridním pohonem a s automatem.
Chybu neuděláte ani minulou generací Golfu (či Golfu Variant) nebo Seatu Leon, identický technický základ jako Octavia III., servisní náklady podobné.
Ano Kiu s 1.5, koncernove auta (nove jsou navic uplne ulitle cenou) a @Prostě Vodnář francouze nechceme, ikdyz ten novy Pegueot jsme jeden cas take meli na sirsim listu, na Jazz jsme koukali ale ma to mensi kufr i nez mame ted, Civic jsme poptavali ale cekame az se v nem vubec pujde projet a podivat se na nej - zatim jsme ho videli jen na YT 🤣
Na Forda koukneme, dekuji za rady ![]()
Ještě add ten prostor na kolo atd. náš pohled je že tyhle věci se daji pak dat na tazne nebo strechu, kocar a dalsi veci co nas ted mozna nenapadaji ne ![]()
@eyore píše:
Ahoj,Už delší dobu (2 roky +-) jsme uvažovali nad pořízením nového auta, ale nějak jsme to vždy posunuli - těhotenství nám teď tohle téma opět otevřelo, protože naše stávající vozítko je na dnešní měřítka naprosto nevyhovující (pro přepravu malého dítěte).
Bohužel se strašně plácáme ve výběru tak ocením každou dobrou radu na co se podívat, případně na co si dát pozor.
Jak moc přemýšlet nad objemem kufru z pohledu např. kočárku? Má to “význam” na tu přechodnou dobu roku, dvou? Mají vaše auta funkce bez kterých už teď nedáte ani ránu? Jak moc Vám zasáhlo do rozpočtu navýšení typu garanční prohlídky, havarijní pojištění, vyšší spotřeba paliva atpd?
- nechceme žádné velké moderní krabice (SUV)
- nové auto, případně 1-2leté
- rozpočet do 850t (pref. automat ale není to rozhodující)
- nebude sloužit na dopravu do zaměstnání, ani časté dalnice (spíše město, okolí, výlety, dovolené)
- benzín
- aktuálně zvažujeme:
Díky za každou reakci, pze mě z těch každodenních debat a otoček názorů asi brzo trefí…
Toyotu Corrolu TS 1.8
Kiu Ceed SW
Mazdu CX-30, 3
Toyota určitě. Hlavně když vezmete CEED, tak je opravdu o dost menší než Corrola
Kdyby to bylo tak jednoduche s tou Toyotou, dodaci lhuty jsou cca 15 mesicu, zrovna toyotu kvuli generacni obmene motorizace kterou pro 2023 udelali chceme novou a co se zpracovani tyce tak se s napr. Mazdou nemuze vubec srovnavat
Obecne jsme pro Toyotu byli puvodne rozhodnuti, ale vyse uvedene nam do toho hodilo vidle
Edit: navic zadny dealer neni schopny dat prakticky zadnou slevu, takze je to jeste za cenikove ceny ![]()
Za mě tedy určitě automat! Kdysi jsem prskala, že to v autě nechci a dneska ho prostě miluju! Pak určitě parkovací kameru, hlídání jízdy v jízdních pruzích je taky super. Celkově asistenti jsou fajn, párkrát už mi auto pomohlo, když tu brzdu zaduplo rychleji než jsem stihla zareagovat já.
Co se kufru týče, tak tam záleží, jak jste zvyklí prostě jezdit naložení, kolik potřebujete. Znám rodiny, kde jim stačí menší kufr, pač na dovolenou třebas lítají a nic převážet nepotřebují a znám rodiny, kde by potřebovali snad korbu ![]()
Samozřejmě je potřeba počítat s tím, že pakliže teď máte nějaké starší auto s pojištěním za pár korun a ne ani havarijním, tak že na nové auto to oproti tomu bude raketa, kor když budete chtít nějakou full havarijku. Stejně tak garančky, s novým autem v záruce se prostě jezdí do autorizovaných servisů, kde si za to řeknou pěkný peníz oproti kámošovi mechanikovi, kam může člověk dojet s tím starým vozítkem.
U nás jsou třeba výměny auta na těchto nákladech vždycky minimálně jednou tolik oproti předchozímu autu.
A co Suzuki Swace, tuším, že to je přebrandovaná Toyota Corrola a prý má odladěnější výkon a i lepší výbavu za lepší cenu. Také je nedostupná?
@eyore píše:
Kdyby to bylo tak jednoduche s tou Toyotou, dodaci lhuty jsou cca 15 mesicu, zrovna toyotu kvuli generacni obmene motorizace kterou pro 2023 udelali chceme novou a co se zpracovani tyce tak se s napr. Mazdou nemuze vubec srovnavatObecne jsme pro Toyotu byli puvodne rozhodnuti, ale vyse uvedene nam do toho hodilo vidleEdit: navic zadny dealer neni schopny dat prakticky zadnou slevu, takze je to jeste za cenikove ceny
@eyore píše:
- aktuálně zvažujeme:
Toyotu Corrolu TS 1.8
Kiu Ceed SW
Mazdu CX-30, píše: Více
Z tohoto výběru jen Toyota.
Hlavně bych auto nepřizpůsoboval kočárku, kočárek máš tak na rok, auto předpokládám na delší dobu.
@Prostě Vodnář o Suzuki jsme neuvazovali, ikdyz to co pises (ze to je rebrand corolly vim) a to hlavne pze stala +- stejne penize, ale dostupnost si schvalne overim to je dobra poznamka! 👍
@Zumpa ne to urcite nemame v planu, mame stejny nazor
Mám Corollu 1.6 r. v. 2019, včera jsem byla na první technické
Jsem velmi spokojená, garanční prohlídky cca 5-7 tis. Najeto mám za 4 roky 33 tis. km, takže žádné jiné investice nejsou potřeba. Havarijko cca 15.000 Kč/rok. Do kufru jsem dala (dám) v pohodě kočárek ![]()
@Prostě Vodnář Dobrá poznámka s tím Swacem.
@eyore Ještě jsem přemítal a koukněte i na Volvo XC40. Je to blízko vaší finanční představě, velikostně by mohlo vyhovět a je výborné i v základní motorizaci.
Případně na mírně jetá Volva v programu Volvo Select, což jsou vozy které před prodejem prostřednictvím dealerské sítě procházejí kontrolou přímo v továrně a opotřebené díly jsou nahrazeny novými, tam můžete koukat po širší paletě modelů a mám jen kladné zkušenosti i s přístupem dealerů k takto pořízeným vozům. Ceny servisu jsou cca na půl cesty mezi Škodovkou a prémií (Audi, Bmw, Mercedes) a nezrujnují vás. A jsou to mechanicky velmi odolná auta.
@Zumpa píše:
Z tohoto výběru jen Toyota.Hlavně bych auto nepřizpůsoboval kočárku, kočárek máš tak na rok, auto předpokládám na delší dobu.
Pod to se mohu podepsat, řešila jsem aby se tam vešel kočárek a byl tam přesně 2×, ale v druhém autě v rodině, v tom hlavním vícekrát. Jinak oba máme „moderní“ krabice tedy SUV a není to vůbec špatné, když usazují dítě tak je to výš a moc se neohybam dolů. Přijde mi lepší i na výhled a navíc je to super v obchodním domě když najizdim k závorek. Nikomu nevnucuji, máme jiné značky než jsou ve výběru