Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky,
kamarádka se mi svěřila, že má silnou menstruaci i měsíc v kuse.
Samozřejmě jsem jí řekla, ať jde okamžitě k lékaři. Řekla mi, že se strašně bojí. Já jsem na to zareagovala tak, že buď půjde se mnou zítra k lékaři, nebo jí volám záchranku. Pod nátlakem tedy souhlasila.
Pořád je unavená a bledá (jistě způsobeno vyššími ztrátami Fe).
Má některá z Vás zkušenosti, co by to případně mohlo být?
Předem moc děkuji za Vaše odpovědi.
Já takhle dloudobě krvácela s endometriózou, ale příčin může být spousta od banálních, po vážnější, dobře, že jí ženeš k lékaři
Endometrióza mě taky napadla, já se jen divím, že nešla dříve.
Chce děti, tím spíše bych situaci řešila.
Chápu, že se bojí, ale zdraví je jen jedno.
Zítra tam s ní naklušu…
Jestli se bojí rakoviny, tak příčin může být milion - endometrioza bývá vcelku častá.
Klíčové je, že návštěva lékaře ji ten problém, kterým trpí nezpůsobí. Nalezení diagnozy není problém, ale začátek řešení.
Ten problém se neobjeví v ordinaci lékaře - ten už je v jejím těle a dost ji omezuje.
Tím že strach překoná, tak naopak začíná získávat kontrolu nad tím, co se jí děje - teď jen trpí, je utopená ve strachu a je bezmocná. V okamžiku kdy bude jasné, co je potřeba řešit, tak se to může začít řešit. A čím dřív se to řeší, tím lepší šance že se to zvládne.
Zareagovala si správně.
Já měla myomy a prakticky jsem skoro rok měla MS. Byla jsem úplně vyřízená a v době oficiální MS jsem každý měsíc skončila v nemocnici na kapačkách. Měla jsem hrozný krevní obraz a už to vypadalo, že snad i vykrvácím. Nakonec po roce neřešení mojí doktorky jsem přešla k jiné doktorce a ta to konečně řešila. vděčím jí prakticky za život.
Myomy, hormony, rakovina, endo toho je. Davno mela byt u doktora.