Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ještě jsem si vzpomnela na příběh Petra Jandy, který po koncertech přijel domu a žena po něm chtela, aby spacifikoval deti, a on jim místo toho dovezl dárky. Řekl ji, co blbnes, já je měsíc neviděl a mam je karat? Tvůj chlap je přes týden v práci, dcerku má rad a asi si ji taky chce užit. To ke štěstí, a když mate každý jinou osobnost i výchovu, tak ve všem se shodnout na 100 procent nejde. Byla tu jedna diskuze, kdy maminka říkala, ze na 2 deti miminko a 5 je v podstatě sama, jelikoz je muž pořad v práci, a když je doma, tak je jen unavený a jen pohled na nej v ni vyvolává deprese. Jiná miminka měla 1 dceru s fakt drsným obdobím vzdoru, ze zvažovala 2× každý příkaz, omezila se na minimum, a i to byl problém-zuby, nocnik, jídlo, pití. Tak když bude muž doma skus dávat co nejmíň příkazu a předem vysonduj ve kterých se shodnete s ve kterých ne. Případně se nějak poradit s tchýni, jakou má tvůj muž povahu, a jak se mu při výchově přizpůsobit (o víkendu a vecer, přes týden si jed po svým). Případně se poradit s nějakou kamoskou, která umí manipulovat s chlapama, jak ho přemluvit, aby ti nějaké příkazy odkyvsl (ne šle moc často, tak 1× denně). Tvůj požadavek, aby vše řešil až ex post je podle mě trochu nefer, když si sebe představím na jeho místě. Dítě, které jsem cely týden skoro neviděl/a má radost, a já s nim, máma mu ji zkazi, a já si to msm napsat na papírek (jinak to zapomenu) a říct to až vecer? A to na to už kor zapomenu. A poslední ještě: chlapi jdou někdy jak Homer Simpson, reknes jim něco 10× a oni to nikdy neslyšeli.
@Erinne píše: Více
Neznáš verzi otce a hned víš, že matka to dělá báječně, zato otec úplně blbě. ![]()
@Kipa22 píše: Více
Vycházím z toho, co píše zakladatelka, jako snad tady všichni, ne?
A že otec nemá okřikovat matku před dětmi, že něco dělá blbě, na to nemusím být odborník. Tak se nerozčiluj.
Požádej zakladatelku o vyjádření otce, ať to máš kompletní. V ostatních diskuzích se vyjadřuješ taky jenom pokud máš k dispozici názory obou stran?
Tak hlavní problém v celé té situaci je nejspíš ten - a většina se tu na tom shodneme - že partner nemá zakladatelku okřikovat ohledně výchovy před jejich dcerou. To je prostě špatně. Výtky jí má říct mezi čtyřma očima, a ne že to slyší ta dcera
Podrývá tak zakladatelcinu autoritu před dcerou. Jak to jinak ohledně výchovy mají oba dva, do toho my tady vidět asi nemůžeme, že jo…
@Giovanna1
Jasně že ne. Ale to je problém všech zdejších diskuzí. Nesetkala jsem se zatím s žádnou, kde by se vyjadřovali všechny zúčastněné strany. Naše reakce můžou být jen na to, co napíše zakladatel.
Pardon až teď jsem se dostala k internetu. Partner dělá 12 h směny. S dětmi je tedy dost. Dnes jsme o tom hovořili, řekl že mám pravdu, že tohle by dělat neměl. Zároveň mi sdělil, že se mu někdy moje chování vůči ní přijde až moc přísne. Že třeba tuhle přišla s ním z venku a první co ode mě slyšela, že má bejt zticha, protože malej spí. Což je pravda byla jsem ráda že konečně spí a úplně mi nedošlo, že měla radost a chtěla mi říct, co bylo venku.
Jak tu bylo psáno nepovažuji se za člověka, který dělá všechno super báječné. Mám mezery asi jako každý. Stejně tak partner.
Já jen doplním, že nám na manželské terapii paní psycholožka říkala, že je úplně v pořádku a pro rozvoj dítěte i ok, když má každý z rodičů trochu jinou výchovu, přísnost. Jen musí jeden druhého a jeho přístup respektovat, to shazování jeden druhého je špatně…
@Anonymní píše: Více
V základních věcech musí rodiče táhnout za jeden provaz. Je v pořádku, když jsem já ta zlá a táta je hodnější, nebo naopak, ale nikdy nejdem proti sobě a natož před dětma. Ale souhlasím s tím respektem, ten musí fungovat v rodině všeobecně.
Ahojky anonymní maminko. Vůbec nic se neděje jenom to ta tvá princezna zkouší na obě strany. Tak udělej tohle na měsíc jeď někam do lázní nechej malou manželovi a až pozná jaká je doopravdy tak bude rád když tam budeš i ty ty si totiž pro tu malou konkurent tátovi přízně. Tak ho nech ať pozná svojí medicínu relaxuj. Bez obou Nick470Fifinka750 Radka Phillippka Zajac
@Nick141Fifinka750 díky, ale opravdu nepojedu na měsíc do lázní. Mám malý miminko. Chci to vyřešit nějak normálně a ne nekam utíkat.
@Nick141Fifinka750 píše: Více
@Anonymní píše: Více
Já myslím, že to bude ok. Otevřeli jste to, promluvili si.. Sama vidíš, že i na tom jeho pohledu něco bude. Ono když se narodí druhé dítě, to starší je najednou „veliké“, i když to je třeba ještě malé batole.
Jste na dobré cestě, hlavně mluvte! A začněte dohodou, že tyhle výchovné „neshody“ budete řešit jenom mezi 4 očima.
Držím palce