Vychovávám špatně?

401
2.11.12 00:09

Vychovavam spatne?

Ahoj rada bych znala Vas nazor a taky zkusenosti pri vychove deti. Mam 13ti mesicniho rostaka co je skutecne hpdne temperamentni a poradne tvrdohlavy. Pokud dela neco co nesmi napr. leze na stul durazne to nekolikrat za sebou zakazu. Sice predem vim, ze je to zbytecne, ale pro poradek. Pak prijde plesknuti pres zadek popripade pras rucicku a nesledne nasilne odtahnuti od stolu protoze prcek se mi celou dobu smeje. Po hystericke scene utwce opet ke stolu a jedem nanovo. Nepomaha ani zabaveni jinde. Proste jede jednu lumparnu za druhou a ja mam pocit, ze tu vychovu nezvladam. Jak nastavujete vy mantinely?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
454
2.11.12 00:21

Mám doma něco podobného 15m chlapečka. podle mě jsou prostě hodné děti, které poslouchají a živé děti, které nic nezastaví…když jdem venku přijdu si jak hysterka, jen ho pořád okřikuju a nic to není platné. dál skáče do louží, strká ruce přes plot ke psům a utíká kam nemá. že nemá doma lézt na stůl, vysvětluju v jednom kuse.. plácnutí na zadek taky nezabírá. ze stolku v obýváku už několikrát spadl a stejně tam leze dál. to samé se skákáním a běháním po sedačce, když vidí že na něj jdu a je na sedačce začne zdrhat a smát se i když ví že to nesmí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
2.11.12 00:27
@adell píše:
Mám doma něco podobného 15m chlapečka. podle mě jsou prostě hodné děti, které poslouchají a živé děti, které nic nezastaví…když jdem venku přijdu si jak hysterka, jen ho pořád okřikuju a nic to není platné. dál skáče do louží, strká ruce přes plot ke psům a utíká kam nemá. že nemá doma lézt na stůl, vysvětluju v jednom kuse.. plácnutí na zadek taky nezabírá. ze stolku v obýváku už několikrát spadl a stejně tam leze dál. to samé se skákáním a běháním po sedačce, když vidí že na něj jdu a je na sedačce začne zdrhat a smát se i když ví že to nesmí…

Jako bych videla toho naseho:-D Asi mas pravdu, ze kazde ditw je rozdilne, ale unavuje me jak na nas kazdy kouka a dokonce uz me jeden pan narkl, ze si to sve decko mam zacit vychovavat. A to jen behal sem tam a schovaval se za sklenene dvere. Jsem sice celkem benevolentni, ale pro plesknuti nejdu daleko. A stejne je to malo platne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
2.11.12 00:33

Holky, neblázněte. V roce dítě neví, která bije. Nesměje se, protože by se chtělo vysmívat, ale proto, že se snaží „o roztomilý“ obličej. je to mimikra. Když se budu smát a budu roztomilý, nic se mi nestane.
Jinak pokud můžu poradit - neplácat, nenadávat, jen důsledně sundavat. ono je to po čase přestane bavit. Můžete klidně sundavat s úsměvem, ale fakt důsledně a bez vyjímek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
368
2.11.12 00:37
@Amabilis77 píše:
Holky, neblázněte. V roce dítě neví, která bije. Nesměje se, protože by se chtělo vysmívat, ale proto, že se snaží „o roztomilý“ obličej. je to mimikra. Když se budu smát a budu roztomilý, nic se mi nestane.
Jinak pokud můžu poradit - neplácat, nenadávat, jen důsledně sundavat. ono je to po čase přestane bavit. Můžete klidně sundavat s úsměvem, ale fakt důsledně a bez vyjímek.
:palec: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
233

Zdeník - opravdu doporučuji knihu Respektovat a být respektován k nastudování pro vedení výchovy. Myslím, že to opravdu děláš špatně. Pokud budeš zakazovat a plácat, tak dítě nějakou věc nebude dělat, protože pochopí, že za to bude bito, ale nebude rozumět tomu, proč to nemá dělat, což je právě to, co ty potřebuješ. Pokud si nebude uvědomovat samo od sebe co ano a co ne a podle toho se chovat, tak bude pořád dělat zakázané věci a ty budeš jen víc a víc trestat, křičet a vyhrožovat… Začarovaný kruh, ze kterého budeš ty na nervy a dítě chudák. Opravdu doporučuji výše uvedenou knihu, které dokáže otevřít oči jak na výchovu a pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
454

Pánovi jsi měla říct ať se stará o sebe…
já se snažím to řešit po dobrém, hodně mu dovolím, je to prostě zvědavost. všechno musí vidět a vyzkoušet. ale občas ho taky plácnu, ale nemá to žádnej úspěch. dnes rval ze zdi připevněnou lampičku, okřikla jsem ho a nic, tak jsem ho pleskla přes ruku, koukl po mě a začal to tahat druhou. zase jsem ho pleskla, začal natahovat ale pak se rozmyslel a rval lampičku ze zdi dál…
manžel občas taky brblá, že mu všechno dovolím. ale je to prostě dítě a nemůže sedět celý den s rukama za zády.
budeš se muset smířit s tím, že máš malého ďáblíka a bude s ním všechno trošku náročnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
368
2.11.12 00:40
@Majkeela píše:
Zdeník - opravdu doporučuji knihu Respektovat a být respektován k nastudování pro vedení výchovy. Myslím, že to opravdu děláš špatně. Pokud budeš zakazovat a plácat, tak dítě nějakou věc nebude dělat, protože pochopí, že za to bude bito, ale nebude rozumět tomu, proč to nemá dělat, což je právě to, co ty potřebuješ. Pokud si nebude uvědomovat samo od sebe co ano a co ne a podle toho se chovat, tak bude pořád dělat zakázané věci a ty budeš jen víc a víc trestat, křičet a vyhrožovat… Začarovaný kruh, ze kterého budeš ty na nervy a dítě chudák. Opravdu doporučuji výše uvedenou knihu, které dokáže otevřít oči jak na výchovu a pomoci.

rozhodně souhlasím a knihu doporučuju taky plus další od Zdeňky Jordánové Dítě jako šance pro tebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
454
2.11.12 00:40

@Majkeela takhle malé dítě neumí samo uvažovat a nevidí důsledky svého chování. musí dostat rozum a pak na něm můžeš praktikovat nějak psychologické postupy. já jsem právě někde četla, že takhle malé dítě se má odendat nebo plácnout, protože mu to prostě nevysvětlíš. až starší dítě to začíná pořádně chápat a tomu se to má vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.11.12 00:41

Pokud dcera 13měs. udělá co nemá taky zakročím, rozhodně bych ji nenechala lézt postole a ještě ji za to třeba chválit :pankac:.
Moc dobře už rozumí slovu ne, když zvednu prst a řeknu ty, ty, ty nesmíš to dělat, moc dobře ví, třeba když mi chce lézt na schodiště sama :cert:.
Na postel, z postele, na sedačku si už lozí sama, taky je divoká, ale na stůl nesmí.
Hodně často si stoupá v jídelní židličce, furt dokola jak kolovrátek říkám sedni si, to nesmíš a tak si sedne a zachvilku zas stojí :cert:.Rozumí tomu co po ní chci, protože hned reaguje, ale stejně to furt zkouší :roll:.
Taky mám doma divoké dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
2.11.12 00:41
@Amabilis77 píše:
No vzhledem k tomu ze na me kolikrat vyplazne jazyk myslim ze tusi co nema delat:-) Nerikam, ze ho rezu od rana do noci, nejake to plesknuti mi neprijde nic spatneho. Jen mi takove plesknuti dost casto vrati. Kazdy kdo je s nim treba jen pet minut mi ho nechce uz nikdy pohlidat tak doufam, ze tu vychovu nejak prezijem:-) Jinak se ale dokaze i mazlit… to zas aby to nevypadalo jako dite monstrum:-D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
368
2.11.12 00:42
@adell píše:
@Majkeela takhle malé dítě neumí samo uvažovat a nevidí důsledky svého chování. musí dostat rozum a pak na něm můžeš praktikovat nějak psychologické postupy. já jsem právě někde četla, že takhle malé dítě se má odendat nebo plácnout, protože mu to prostě nevysvětlíš. až starší dítě to začíná pořádně chápat a tomu se to má vysvětlit.

já s tebou nesouhlasím, sama říkáš, že tak malé dítě to nemůže chápat, tak proč ho za to trestat? Děti se učí a seznamují s věcmi každý den… oni to potřebují…je to vývoj a evoluce :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
2.11.12 00:43

V tomhle neporadím, za nás se vychovávalo jinak :nevim:

Ale tvůj prcek je ještě hodně malej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
2.11.12 00:44

Prostě živé dítě, mám to doma taky, buďme rádi, že to nejsou kakabusové co jen sedí a kam je postavíš, tam je najdeš. Chce to jednat v klidu a né hned vybouchnout, pořád dokola klidným hlasem vysvětlovat, mluvit, říkat jak ho máte rádi, ale že na stůl se lézt nesmí. Bude to jak mluvit do dubu, ale při velké trpělivost a neustálém opakování při kterém to vypadá, že vás dítě ani nevnímá to postupně zabere. No ale kdo z nás to vydrží že, na rovinu říkám, že já to taky nedávám. Ale po zlým to taky nefunguje. Jo a důležité je, být v klidu i na veřejnosti. Nejhorší je, když jsou mamky už předem nervózní a bojí se co zase to dítě provede a jaká to bude ostuda a co si ostatní budou říkat. To dítě to okamžitě vycítí, pozná že jste nervozní a v oslabení. Nebudete na něj chtít řvát před ostatníma a mlátit ho hlava nehlava, ale bude vás vyvádět z míry a on toho hned využije. Takže klid, je to moje dítě a ostatní vám musí být ukradený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
368
2.11.12 00:45
@zdenik1988 píše:
No vzhledem k tomu ze na me kolikrat vyplazne jazyk myslim ze tusi co nema delat:-) Nerikam, ze ho rezu od rana do noci, nejake to plesknuti mi neprijde nic spatneho. Jen mi takove plesknuti dost casto vrati. Kazdy kdo je s nim treba jen pet minut mi ho nechce uz nikdy pohlidat tak doufam, ze tu vychovu nejak prezijem:-) Jinak se ale dokaze i mazlit… to zas aby to nevypadalo jako dite monstrum:-D

jestli je hodně hyperaktivní, to bych přisoudila rtuti v těle…nejspíš z očkování… myslím, že detox by neuškodil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí