Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zrovna první třídu končím…hrozně to uteklo. Drobných třídních vychytávek už máme za ty léta spousty a nechci dělat chytrou. Taky se přimlouvám za neobtěžování maminek, ne všechny maminky na to jsou a děti takových maminek by se nemusely cítit dobře. Spíš se zaměřte na vyzdvihování pozitivních výkonů - dětem jsem dávala za dobré odpovědi nebo aktivitu a různé nadstandardní úkoly kytičky (vyráběla jsem je pomocí raznic z barevných papírů a laminovala, aby vydržely) a když jich děti měly 5, dostaly samolepku na žákovskou - sbírat samolepky je dost bavilo. Každý den měly na tabuli jednoduchý úkol (např. Nakresli motýla) - motivovalo je to ke čtení, protože to byl úkol za kytičku například. Později byly úkoly složitější. Jo a co je k nezaplacení je tabulka se stíratelným fixem. Na všechny rozcvičky, přípravné cviky, počítání, cokoli. Potřebovali jsme denně několikrát.
U nás asi žádné vychytávky nebyly. Učitelka neměla ani razítka se jmény, každé dítko mělo prostě své číslo,,, i ti prvňáčci při nástupu do školy dnes už čísla zvládnou, nikdy s tím problém nebyl.
Ve vedlejší třídě učitelka všem dětem stříhala písmenka a čísla, ale ta naše to nechala na nás. Byla jsem ráda. To je věc, na kterou jsem se strašně těšila, jakože fakt, a představa, že by mi to učitelka sebrala, je pro mě hrozná.
Učitelka měla na stole plyšáka, a když chtělo dítko na WC, tak ho vzalo a postavilo na svoji lavici a šlo na vecko…tak to aspoň říkala holka, že to tak bylo celé 3 roky,,,dneska je holka v šestce a já si na tohle pořád neutvořila názor,,, ale jelikož jsem konzerva, tak si myslím, že se děcka klidně mohla přihlásit a o vecko si říct.
Fungovaly týdenní plány, které v pondělí vyvěsila na webovou stránku třídy, a my jsme od pondělí věděli, že na pátek do výtvarky budou potřebovat třeba listy ze stromů nebo krabičku od másla. Jinak po nás nechtěla žádné výrobky/dílčí výrobky, v tom byla zlatá. Jak mě bavilo stříhání písmenek, tak tohle by mě vůbec nebavilo, ani na to nejsem moc šikovná.
Ty týdenní plány byly šikovné i pro nemocné,,,věděli co se probíralo, byly tam vypsané stránky v pracovních sešitech, takže odpadlo pak shánění po spolužácích nebo otravování učitelky o informace.
Ale co mě otravovalo,,,měli jsme zapisovat děckám každý den, že aspoň 10 minut doma četli. psalo se to do deníčku, kde jsme na každý týden načmárali takovou jednoduchou tabulku /datum, doba čtení, podpis/. No, pro mě hroznej vopruz. Často to bylo vymyšlené. Holka byla ok, tak jsme to nemuseli hrotit, kdyby měla se čtením problémy, tak na ni budu přísnější a možná se mi to takto bude líbit, ale v našem případě fakt hrůza, a co vim, tak ani ti, co čtení cvičit potřebovali, tak v tomto úplně poctiví nebyli. Přísně kontrolováno, když jsem někdy zapoměla zapsat, tak tam hnedka holka měla na tom řádku červený vykřičník.
Moji dceru nezastihla výuka čtení pomocí metody sfumato /snad to píšu dobře/, ale za dva roky se už na naší škole takto učilo a učí pořád,,,a to prej zase naopak mají děcka doma zákaz rodičům číst, plácli si na to ve škole s učitelkou a fakt to dodržují, kamarádka mi vyprávěla, že vůbec netušila, jak a jestli vůbec jí holka čte, pak byli pozváni na ukázkovou hodinu a až tam zjistili, že to děckám jde poměrně dobře.
Jinak naše učitelka hodně fotila a fotky vystavovala na rajčeti, super to bylo ze školy v přírodě, každý den zvlášť, a na webové stránky třídy každý den ŠvP psala co všechno tam ten den prožili. Psala to samozřejmě vždycky až večer, třeba až po desáté hodině, a já si pamatuju, že jsem prostě nešla spát dřív, než jsem si to denní hlášení přečetla
Tak toto jsem u ní hodně oceňovala, přestože toho musela mít za celej den plný brejle, tak ještě večer vymýšlela text na web a stahovala fotky.
@dana.dv píše:
KNOFLIKOVA VALKA-Kazdemu diteti maminka nasije na obyc tricko 30knofliku. Za kazdy prusvih se 1 knoflik ustrihne
znáš rozdíl mezi pozitivní a negativní motivací?
Nám teda dcera teprve nastupuje do 1.třídy, ale upozornil nás učitel, že nechce pro děti kufříky, děti za ním v průběhu roku chodí, že se urvalo ucho nebo víko. Tak se s náma dohodl, že zajede do Ikey a koupí boxy, které s dětmi polepí a bude.
Někdo vzpomínal razítko, pamatuju si, že nám takové razítko nechala udělat máti. „Podepisovali“ jsme si jím vše.
Tak se zeptej sve zavadejici uc.co a jak.
Delam asistenta u uc., ktera letos vede uc. ktera uci prvni rok, navic prvni tridu. Takze se radi spolu, aby byly sjednocene. Maji podobnou vyzdobu, kdyz chce po me, aby ji delala pomucky do hodin, tak je delam rovniu 2×, ze stejne to chteji obe.
I ty razitka maji stejne, ktere jsou jednou pujcuji si je. Za odmenu mame na nastence vystrihle papirove, jako pytle a tam se dava razitko sovicka (i kdyz slupina soutezi, tak clenove vitezne skupiny dostanou sovu nebo donesou neco, splni bonusovy ukol, proste motivace).
Pak treba krom velke tabule abecedy, mame ve tride rozvesene pismena. Vzdy velke psaci, male psaci, velke tiskaci, male tiskaci na jedne karte a ruzne po tride to bylo. Az ted koncem kvetna jsem je mela sundat, ze abecedu, pismena uz maji znat, uz nepotrebuji hledat ani pri diktatu. Ale ta nejvetsi, tam zustala, jen co mela rucne psane karty rozvesene. Pri matice pouziva vicka od piti, v CJ vlastne, take to se pomoci nastrihanych pismen hraje slovni gulas a kdo uhodne nejrychleji dostane vicko (tri vitezove, kdo ma nejvic vicek zase dostane sovu). Tak prubezne se snazi ty hodiny ozivit atd.ted ani nevim co vse jeste. Portfolio mam nastarost ja at se nezdrzuje zbytecne. Pak ma hromadu za roky nasbiranych blbosti, ktere pouziva ve vytvarce. Ze treba papirove tacky m, krepak jsme delali chobotnice a hned vyzdoba tridy, jindy zas hodiny vyrabeli.
Urcite budes potrebovat zasobu tuzek, pastelek (to mame na stole hrnky plne) pro zapometlivce (jsou to drobci, muze se stat), pravitko, orezavatko, papirky male lepici ruzne velikosti, ze oni nekdy se seknou v matice v pracovnim sesitu a pisi to co delame jinde, tak honem mit cim to prelepit. To je to co jsem letos okoukala, zazila v prvni tride.
Příspěvek upraven 24.06.17 v 21:33
@dana.dv
Jezis, to jsou super napady ![]()
Ten plysak me dostal.To by se mi libilo a bavilo by me i cist, kde vsude byl.
Starší dítko je již ve třetí třídě. Mladší bude od září prvňák.
U staršího to fungovalo (funguje) takto: Paní učitelka (a vypadá to, že i paní učitelka, která bude mít mladší dítko) vždy vybrala peníze a veškeré pomůcky zakoupila (včetně sešitů, pracovních sešitů). My jen vybavili penál, věci do TV, ručník, mýdlo, kapesníky… (Zde vždy dopředu informace co koupit, abychom se prvního září nemuseli stresovat a stát fronty v obchodech). Nemusí mít kufřík do výtvarky - vše je ve skříni ve třídě (to je jistě závislé na vybavení třídy). Místo kelímků na vodu a paletky mají tácek od zeleniny a krabičku od ramy. Stírací tabulku s fixy také používají.
V první třídě měli orazítkované pracovní sešity - každý měl svoji značku jako ve školce. Zezačátku dostávali razítka se smajlíky a až později známky. Měli týdenní plán.
Uvítala bych e-mailové zprávy o úkolech.
@sara1000 no tak pro rodiče je to naprosta tragedie. Meli jsme ve skolce a neni nic lepsiho, nez v nedeli po navratu z vikendu mimo dum, vymejslet po nocich slohovku do denicku
Jak nase ucitelky miluju, tak tady jsem je opravdu proklinala. A ne, nedelam si iluze, ze by to psal sam prvnak a dobrovolne ![]()
Ja bych rozhodne nedavala na vikend ukoly. Slovy naší pancelky z prvni tridy: o vikendu si maji jak deti, tak rodice od skoly odpocinout
Naše se toho porad drží, nastesti!!!
Já si nechala do třídy ušít od jedné šikovné maminky velké kapsáře na stěnu, aby každé dítě mělo jedno kapsičku velikosti A4. Ale záleží na velkosti třídy a počtu dětí. V lavici máme košíčky (rozměry jsem napsala rodičům, aby se vešel do třídy), máme zásuvku z pletiva, takže drobnosti nepropadávají a při přesazování to jde rychleji.
Už od začátku jsem si objednala předplatné Čtyřlístku a měla jsem ho ve třídě k dispozici - dělám to takhle už 6. rokem a dost jich zůstane (i když část se samozřejmě zničí). Stejně tak jsem se snažila mít i třídní knihovničku. Kdo má hotovo, tak si může rovnou číst co chce - ale to je až tak od pololetí. Určitě mazací tabulka s fixíkem.
Každé dítě má portfolio, kam mu zakládám všechny pracovní listy (jinak je v tom strašný madlajz). Letos se mi i osvědčilo např. u matiky (jedeme Hejného a jsou tam pro prvňáky kartičky na celý rok) naskenovat, vytisknout a nechat to svázat do pracovní sešitu, kam mohli procvičovat a vše bylo dohromady. Ale to chce už trochu více plánování.
Taky mám dřevěné kostky na přestávku.
Já jdu do první třídy taky. Vracím se též po rodičáku, před RD jsem měla 3.-5. třídu.
Pro děti budu mít značky - obrázky jako mají ve školce. Líbí se jim to a dokud se nenaučí číst, tak si poznají, co je jejich.
Na sešity budu mít pruhy z barevného papíru, dělám si je na počítači a tím je i podepisuju, použiju v dalších letech. Lépe se hledají sešity i je pro děti dobré, že jim řeknu, rozdejte modré sešity, zelené sešity.
Nemáme kufříky. Mají kapsáře na lavicích a vzadu ve skříňce máme plastové boxy.
Stíratelná tabulka s fixem - používá se snad na všechno - od trénování tvarů písmen po různé hry, počítání…
Poprosila jsem rodiče o 20 víček od petek, protože jsem zjistila, že se u nás hodně používají v matematice (počítání, tam to je jasné - místo počítadla, na znázornění…), ale v češtině mě to překvapilo - počty slabik, vytvarovat písmenko jako z mozaiky…
Pak portfolio na pracovní listy.
Desky na psaní tužkou, vkládáme do toho dětem pracovní listy, aby mohly trénovat a nebylo pořád hodně papírů.
No a jako soutěž budou děti sbírat za odměnu razítka - chce to pokaždé stanovit něco jiného, za co razítko bude, aby se chytly všechny děti. No a za 5 (10) razítek bude samolepka a pak na konci pololetí budou dostávat odměny (dostáváme peníze ze sběru - dostávají pravítka, tužky, pastelky…), je pro všechny děti a každé si vybere, ale kdo má nejvíc razítek vybírá si první.
Na záchod jsem si děti vždycky naučila symbol z rukou. Je to jednodušší, než aby se hlásily. Zkoušela jsem i výše zmíněného plyšáka, ale líbilo se jim to a děti se často střídaly. Takže budeme mít T jako toaleta. Mně se to osvědčilo.
Pro rychlé děti mám v zadní části třídy vždy nějakou práci. Většinou kopíruji nějaké pracovní listy a dělají je na fólii (když to není vybarvování). Je to „něco navíc“ - jsou víc hravé, nebo naopak složitější a děti si mohou vybrat podle vlastní preference. Když bude list bez chyby, dostane dítě sluníčko, za 5 sluníček je jednička do notýsku.
Po rodičích se snažím chtít co nejméně věcí.
A chci si domluvit omlouvání přes SMS, mám na to pořízenou druhou simku a to bude číslo jen pro rodiče.
Ale budu se muset taky hodně domlouvat s kolegyněmi z paralelek, protože máme jet tak nějak podobně, kdyby se muselo spojovat.
Inko2
@Anonymní píše:
Já jdu do první třídy taky. Vracím se též po rodičáku, před RD jsem měla 3.-5. třídu.
Pro děti budu mít značky - obrázky jako mají ve školce. Líbí se jim to a dokud se nenaučí číst, tak si poznají, co je jejich.
Na sešity budu mít pruhy z barevného papíru, dělám si je na počítači a tím je i podepisuju, použiju v dalších letech. Lépe se hledají sešity i je pro děti dobré, že jim řeknu, rozdejte modré sešity, zelené sešity.
Nemáme kufříky. Mají kapsáře na lavicích a vzadu ve skříňce máme plastové boxy.
Stíratelná tabulka s fixem - používá se snad na všechno - od trénování tvarů písmen po různé hry, počítání…
Poprosila jsem rodiče o 20 víček od petek, protože jsem zjistila, že se u nás hodně používají v matematice (počítání, tam to je jasné - místo počítadla, na znázornění…), ale v češtině mě to překvapilo - počty slabik, vytvarovat písmenko jako z mozaiky…
Pak portfolio na pracovní listy.
Desky na psaní tužkou, vkládáme do toho dětem pracovní listy, aby mohly trénovat a nebylo pořád hodně papírů.
No a jako soutěž budou děti sbírat za odměnu razítka - chce to pokaždé stanovit něco jiného, za co razítko bude, aby se chytly všechny děti. No a za 5 (10) razítek bude samolepka a pak na konci pololetí budou dostávat odměny (dostáváme peníze ze sběru - dostávají pravítka, tužky, pastelky…), je pro všechny děti a každé si vybere, ale kdo má nejvíc razítek vybírá si první.
Na záchod jsem si děti vždycky naučila symbol z rukou. Je to jednodušší, než aby se hlásily. Zkoušela jsem i výše zmíněného plyšáka, ale líbilo se jim to a děti se často střídaly. Takže budeme mít T jako toaleta. Mně se to osvědčilo.
Pro rychlé děti mám v zadní části třídy vždy nějakou práci. Většinou kopíruji nějaké pracovní listy a dělají je na fólii (když to není vybarvování). Je to „něco navíc“ - jsou víc hravé, nebo naopak složitější a děti si mohou vybrat podle vlastní preference. Když bude list bez chyby, dostane dítě sluníčko, za 5 sluníček je jednička do notýsku.
Po rodičích se snažím chtít co nejméně věcí.
A chci si domluvit omlouvání přes SMS, mám na to pořízenou druhou simku a to bude číslo jen pro rodiče.
Ale budu se muset taky hodně domlouvat s kolegyněmi z paralelek, protože máme jet tak nějak podobně, kdyby se muselo spojovat.Inko2
Nebudes pracovat v nasi skole? ![]()
Temer vse sedi
. Az na folie, ty pouzivame na bonusove cviceni v matematice (kazdemu rozdame jiny ukol, si to daji do folie). Za pet malych jednicek za folii, dostanou jednu velkou do zakovske.
Hlavně ne ty blbiny typu plyšák na výletě
To bych jako rodič fakt nenáviděla.
Jako zapojuju se hodně, ale když mám čas, nápad a energii.
Tohle tedy není vychytávka do první třídy, až později, ale zavedla to naše učitelka a super, týdenní domácí úkoly. Zadává v pondělí, odevzdává se v pátek. Je to veliký úkol, jedne týden matika, druhý čeština. Dostanou třeba dvě A4, jak si to rozvrhnou a vypracují je jejich věc.
@terinka4444 píše:
Tohle tedy není vychytávka do první třídy, až později, ale zavedla to naše učitelka a super, týdenní domácí úkoly. Zadává v pondělí, odevzdává se v pátek. Je to veliký úkol, jedne týden matika, druhý čeština. Dostanou třeba dvě A4, jak si to rozvrhnou a vypracují je jejich věc.
A to je super:-)
@terinka4444 píše:
to se u nás neosvědčilo - jak je úkol na delší dobu, tak na něj buď zapomenou nebo kašlou.