Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tohle jsme taky měli, ale až ve 4. třídě. Za mě taky nic moc, holka úkoly dělala až poslední večer, na poslední chvíli. Moc se mi to nelíbí. Mnohem radši bych měla úkoly denně/obden,,,jakousi pravidelnost. teď na druhém stupni už to tak naštěstí je.
@terinka4444 píše:
Tohle tedy není vychytávka do první třídy, až později, ale zavedla to naše učitelka a super, týdenní domácí úkoly. Zadává v pondělí, odevzdává se v pátek. Je to veliký úkol, jedne týden matika, druhý čeština. Dostanou třeba dvě A4, jak si to rozvrhnou a vypracují je jejich věc.
@neumisa píše:
to se u nás neosvědčilo - jak je úkol na delší dobu, tak na něj buď zapomenou nebo kašlou.
fakt? Tak u nás zodpovědně všichni, pár dětí ze začátku zkoušelo jakonechat to na čtvrtek, brzy pochopily, že takhle to nejde a fakt svědomitě dělali. Naše dítě v pondělí a pak jsme měli celý týden klid ![]()
@Anik ta u nás to tedy funguje bezvadně, na začátku jsem řekla dceři, že si to nemá nechávat na poslední den, pak je toho moc, jednou nechala, zjistila, že takhle ne a funguje to.No jo, ale pravda, že já bych jí dlouhodobě nenechala si to dělat na poslední chvíli poslední den večer.
Syn zrovna končí první třídu - pamatuju si, co se týče pomůcek, že na většinu jsme dali peníze a paní učitelka objednala hromadně, aby měli všichni stejné sešity apod. My jsme jen vybavovali penál a částečně výtvarný kufřík (i do něj dostali něc z těch vybraných peněz). Pomůcky se nemusely podepisovat jménem, ale každé dítě mělo své číslo podle pořadí v jmenném seznamu třídy a stačilo na vše napsat číslo - to bylo fajn, protože jednak zvládal syn i sám (čísla uměl napsat už před nástupem do školy), jednak mně to podepisování nezabralo moc času, když jsem dělala já. Velice jsem ocenila, že si paní učitelka dávala tu práci a každý den sepsala na webu školy na stránce jejich třídy vše, co dělali ve škole (bezva, když by syn nemocný, hned jsme věděli, co dohánět, ale i když byl ve škole, tak jsem vždycky mrkla, co se učili, mohla jsem se mrknout, jestli mu to jde atd.), stejně tak domácí úkoly napsala na web. Jedna maminka ušila dětem na lavici kapsáře, kam si dávali různé drobné pomůcky, aby je měli po ruce, když bylo někdy potřeba (třeba lepidlo - výtvarka, prvouka…, nůžky, pravítko). Během roku děti sbíraly tzv. diamanty (=barevná víčka z PETek) - když se dítěti něco povedlo, udělalo něco na víc nebo pomohlo s něčím nebo prostě jen třeba celý týden nic nezapomnělo nebo se nebavilo v hodinách (nevím přesně systém, ale bylo to nastavené tak, že všechny děti za něco dostávaly, nikdo nebyl ta černá ovce, která nic neměla, dostalo diamant do krabičky, každý měl svou na okně. Ale když zas někdo hodně zlobil, tak se mu diamant mohl sebrat. Pak se v pravidelných intervalech diamanty počítaly a podle počtu děti dostávaly odměny (třeba samolepku apod.). To se synovi děsně líbilo, takže se pořád snažil dostat co nejvíc diamantů (a tím pádem dbal na to, aby nic nezapomínal a tak)
Teď na konci roku mají ještě ti, co za celý rok měli diamantů nejvíc, dostat nějaký dárek. A do matematiky měli každý malé počitadlo, na kterém si počítali sčítání a odčítání při přechodu přes 10, to synovi taky dost pomohlo, že si to pak dokázal líp představit.
Terinka4444 - já jsem ji nechávala, ve 4. třídě už byla komplet samostatná, tak jsem ji nechala. Jí to nevadilo, vadilo to víc mně, radši bych úkol denně, aby si to denně procvičila. V domácím úkolu prostě vidím to procvičení, zopakování, a jednou týdně mi to připadá málo.
@terinka4444 píše:
@Anik ta u nás to tedy funguje bezvadně, na začátku jsem řekla dceři, že si to nemá nechávat na poslední den, pak je toho moc, jednou nechala, zjistila, že takhle ne a funguje to.No jo, ale pravda, že já bych jí dlouhodobě nenechala si to dělat na poslední chvíli poslední den večer.
@terinka4444 píše:
fakt? Tak u nás zodpovědně všichni, pár dětí ze začátku zkoušelo jakonechat to na čtvrtek, brzy pochopily, že takhle to nejde a fakt svědomitě dělali. Naše dítě v pondělí a pak jsme měli celý týden klid
Ono záleží na dětech a kolektivu. U mé minulé třídy (ve 4. a 5. třídě) jsem dělala něco podobného. Dodělávala jsem si u nich školu a v pátek jsem jezdila do školy, tak jsem jim dávala ve středu úkol na pondělí a nechytali se. Hodně zapomínali a celkově jim to nesedlo.
Ahoj vsichni!
Nasla jsem na internetu eshop, ktery prodava balicky skolnich potreb. Nasemu Petovi jsem koupila balicek do treti tridy, ktery odpovida vetsine vecem, ktere do 3. tridy potrebuje. Je to supr, protoze pak nemusim shanet pomucky jak blazen v papirnictvi pred zacatkem skolniho roku… Jsou tu balicky pro uplne vsechny tridy. Muzu doporucit, snad pomuze i ostatnim rodicum: mam vsechno . cz