Vychytávky do 1. třídy

Anonymní
24.6.17 19:24

Vychytávky do 1. třídy

Všechny zdravím. Příští rok mě čeká premiéra v 1. třídě jako třídní učitelka a tak sbírám a hledám tipy nejen pro výuku, ale i pro zpříjemnění zázemí pro děti, vstřícné prostředí pro rodiče a v neposlední řadě i zjednodušení mé práce. A jelikož je tu spousta šikovných osob, rozhodla jsem se, že zkusím štěstí i tady. Co by se Vám, jako rodičům nebo vašim dětetem líbilo, případně už osvědčilo? A co Vám, paní učitelky a pání učitelě usnadnilo a zpříjemnilo práci? Na co bych nemèla zapomenout? Jak si pomoci s organizací? Co objednat? Moc děkuji a přeji krásný den :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
24.6.17 19:32

Co tedy u nás máme od první třídy jsou razítka se jmény dětí. Prostě jsem nechala udělat učitelce razítka, kde je jméno Andrea VOMÁČKOVÁ, klasický samobarvící razítko, stálo to pár korun, teď končí 4. třídu a stále je používají :mrgreen: Nadtiskává sešity, všechny papíry, všechny kartičky z matematiky, písemky, věc k nezaplavcení. Má je v šuplíku se všemi dětmi.

Příspěvek upraven 24.06.17 v 19:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
24.6.17 19:38
@Anonymní píše:
Naše paní učitelka nám dala seznam s věcmi, které zájemcům nakoupila - čtvrtky, křídy, tempery atd. Takže pro rodiče to bylo úplně bez starostí.:) Stačilo nám koupit jen kufřík, nůžky, bačkory a věci na TV. Dále každé dítě mělo razítko se svým jménem a příjmením, to využila hodně. Do žákovské přicvakla sešívačkou nakonec plastikovou kapsičku s drukem, a do té dávala buď ona vzkazy nebo rodiče pro paní učitelku, stejně tak třeba peníze na výlety atd. To byla dobrá vychytávka. ;)

jé, too bych uvítala i u nás :(, za toto se přikláním :), asi razítka byly za poplatek, ale to by asi rodičům tolik nevadilo :think:, mě by to nevadilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2027
24.6.17 19:41

Tridniho plysoveho maskota. Kazdy vikend pujcit 1diteti domu s denickem, kam s rodici zapisi, kam ho vzali na vylet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
24.6.17 19:43
@terinka4444 píše:
Co tedy u nás máme od první třídy jsou razítka se jmény dětí. Prostě jsem nechala udělat učitelce razítka, kde je jméno Andrea VOMÁČKOVÁ, klasický samobarvící razítko, stálo to pár korun, teď končí 4. třídu a stále je používají :mrgreen: Nadtiskává sešity, všechny papíry, všechny kartičky z matematiky, písemky, věc k nezaplavcení. Má je v šuplíku se všemi dětmi.Příspěvek upraven 24.06.17 v 19:32

A za pár let si tvoje děti nechají takhle stejně vyrobit razítko s tvým podpisem a budou si ho dávat do omluvných listů, až půjdou za školu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2027
24.6.17 19:43

KNOFLIKOVA VALKA-Kazdemu diteti maminka nasije na obyc tricko 30knofliku. Za kazdy prusvih se 1 knoflik ustrihne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
24.6.17 19:46
@dana.dv píše:
KNOFLIKOVA VALKA-Kazdemu diteti maminka nasije na obyc tricko 30knofliku. Za kazdy prusvih se 1 knoflik ustrihne

Nemůžete udělat třeba truhlu s mincemi nebo něco?? Trávit večery nad přišíváním knoflíků, matky netouží po ničem jiném

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.6.17 19:47
@adam75 píše:
A za pár let si tvoje děti nechají takhle stejně vyrobit razítko s tvým podpisem a budou si ho dávat do omluvných listů, až půjdou za školu :mrgreen:

to my dělali už před 20lety, několik omluvňáků..to mě asi nepřekvapí. I když moje prvorozené dítě nevím, ta odmítá nejít do školy, i když má horečku. Když jí řeknu dlabem dneska na školu, jedeme lyžovat, je krásně, tak dostane hysterák, že chce do školy a já jedu lyžovat sama a ona sedí ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.6.17 19:49
@adam75 píše:
Nemůžete udělat třeba truhlu s mincemi nebo něco?? Trávit večery nad přišíváním knoflíků, matky netouží po ničem jiném

no ještě toho trochu :mrgreen: stačilo linkovat písanky, aby věděla, kde končí výškově velká a malá písmena. Fuj a za rok mě to čeká znovu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
24.6.17 19:50
@terinka4444 píše:
to my dělali už před 20lety, několik omluvňáků..to mě asi nepřekvapí. I když moje prvorozené dítě nevím, ta odmítá nejít do školy, i když má horečku. Když jí řeknu dlabem dneska na školu, jedeme lyžovat, je krásně, tak dostane hysterák, že chce do školy a já jedu lyžovat sama a ona sedí ve škole.

Já jsem kvůli tomu dostala dvojku z chování… Za neomluvené hodiny. Chtěli mi dát trojku, ale jinak jsem z předmětů měla samé jedničky (asi v prváku na gymplu), tak mi z chování dali dvojku - jediná dvojka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.6.17 19:54

Já se přikláním za to, co nejméně otravovat rodiče s domácí výrobou čehokoliv.

Další, všechny školy jedou v nějakém internetovém programu, naše třídní nám tam dává úkoly, vzkazy, každý týden napsáno v pondělí, co se ten týden probírá. Co nám dělává, fotí děti, při všech akcích i v průběhu vyučování, když malují, tvoří, když mají čtenářskou dílnu, prostě cvaká, na konci roku dostáváme flashku s fotkama. To ti práci neulehčí, ale my se na ní vždycky hrozně těšíme. My máme naprosto jedinečnou třídní.
Ve druhé třídě vyrobila takovou lištu a tam mělo každé dítě svou šňůrku, vyrobila seznam knih a když to dítě tu knihu přečetlo, mohlo si vybrat jakoukoliv ze seznamu, odpovědělo na 3 otázky, aby se vědělo, že to fakt přečetlo, dostalo korálek. Soutěžily o to, kdo přečte nejvíc knížek. Děti za rok přečetly 20 a víc knih, super, všechny čtou rády i teď a hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.6.17 19:59
@adam75 píše:
Já jsem kvůli tomu dostala dvojku z chování… Za neomluvené hodiny. Chtěli mi dát trojku, ale jinak jsem z předmětů měla samé jedničky (asi v prváku na gymplu), tak mi z chování dali dvojku - jediná dvojka :mrgreen:

nás ve čtvrťáku na gymplu málem nepustili k maturitě, my měli vychytaný systém, aby ve třídě zůstávala vždy polovina dětí, víc nás tam nikdy nebylo, takže byl rozpis, kdy kdo musí být ve škole :mrgreen: dále byl rozpis, kdy se kdo nechá vyvolat z jakého předmětu, my téměř nebyli zkoušeni na blind, vždycky se hlásili lidi, co se chtějí nechat dobrovolně, tím jsme eliminovali špatné známky a průměrově patřili k nejlepším třídám na škole. Jen ta docházka 150 hodin chybějících žádné číslo :mrgreen: My mělirazítka od doktorů a tak, na podpisy rodičů jsme dlabali :mrgreen: Jo a v prváku jsme doma řekli, že nejsou třídní schůzky a rodiče nám to věřili a pak v polovině čtvrťáku, když svolávali mimořádnou schůzku, posílali jim to doporučeně do vlastních rukou :mrgreen: Taky jim moje maminka řekla, že je to taky chyba školy, že kdyby byly pravidělně od prvního ročníku třídní schůzky alespoň 2× za rok, tak by rodiče věděli alespoň trochu, co se ve škole děje, zírali na ní jak na marťana. Doma jsem dostal po hubě pak :mrgreen: Jestli bude mé dítě dělat jen z poloviny to, co my, tak jí zabiju :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30462
24.6.17 20:11

Zrovna první třídu končím…hrozně to uteklo. Drobných třídních vychytávek už máme za ty léta spousty a nechci dělat chytrou. Taky se přimlouvám za neobtěžování maminek, ne všechny maminky na to jsou a děti takových maminek by se nemusely cítit dobře. Spíš se zaměřte na vyzdvihování pozitivních výkonů - dětem jsem dávala za dobré odpovědi nebo aktivitu a různé nadstandardní úkoly kytičky (vyráběla jsem je pomocí raznic z barevných papírů a laminovala, aby vydržely) a když jich děti měly 5, dostaly samolepku na žákovskou - sbírat samolepky je dost bavilo. Každý den měly na tabuli jednoduchý úkol (např. Nakresli motýla) - motivovalo je to ke čtení, protože to byl úkol za kytičku například. Později byly úkoly složitější. Jo a co je k nezaplacení je tabulka se stíratelným fixem. Na všechny rozcvičky, přípravné cviky, počítání, cokoli. Potřebovali jsme denně několikrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3597
24.6.17 20:29

U nás asi žádné vychytávky nebyly. Učitelka neměla ani razítka se jmény, každé dítko mělo prostě své číslo,,, i ti prvňáčci při nástupu do školy dnes už čísla zvládnou, nikdy s tím problém nebyl.

Ve vedlejší třídě učitelka všem dětem stříhala písmenka a čísla, ale ta naše to nechala na nás. Byla jsem ráda. To je věc, na kterou jsem se strašně těšila, jakože fakt, a představa, že by mi to učitelka sebrala, je pro mě hrozná.

Učitelka měla na stole plyšáka, a když chtělo dítko na WC, tak ho vzalo a postavilo na svoji lavici a šlo na vecko…tak to aspoň říkala holka, že to tak bylo celé 3 roky,,,dneska je holka v šestce a já si na tohle pořád neutvořila názor,,, ale jelikož jsem konzerva, tak si myslím, že se děcka klidně mohla přihlásit a o vecko si říct.

Fungovaly týdenní plány, které v pondělí vyvěsila na webovou stránku třídy, a my jsme od pondělí věděli, že na pátek do výtvarky budou potřebovat třeba listy ze stromů nebo krabičku od másla. Jinak po nás nechtěla žádné výrobky/dílčí výrobky, v tom byla zlatá. Jak mě bavilo stříhání písmenek, tak tohle by mě vůbec nebavilo, ani na to nejsem moc šikovná.
Ty týdenní plány byly šikovné i pro nemocné,,,věděli co se probíralo, byly tam vypsané stránky v pracovních sešitech, takže odpadlo pak shánění po spolužácích nebo otravování učitelky o informace.

Ale co mě otravovalo,,,měli jsme zapisovat děckám každý den, že aspoň 10 minut doma četli. psalo se to do deníčku, kde jsme na každý týden načmárali takovou jednoduchou tabulku /datum, doba čtení, podpis/. No, pro mě hroznej vopruz. Často to bylo vymyšlené. Holka byla ok, tak jsme to nemuseli hrotit, kdyby měla se čtením problémy, tak na ni budu přísnější a možná se mi to takto bude líbit, ale v našem případě fakt hrůza, a co vim, tak ani ti, co čtení cvičit potřebovali, tak v tomto úplně poctiví nebyli. Přísně kontrolováno, když jsem někdy zapoměla zapsat, tak tam hnedka holka měla na tom řádku červený vykřičník.
Moji dceru nezastihla výuka čtení pomocí metody sfumato /snad to píšu dobře/, ale za dva roky se už na naší škole takto učilo a učí pořád,,,a to prej zase naopak mají děcka doma zákaz rodičům číst, plácli si na to ve škole s učitelkou a fakt to dodržují, kamarádka mi vyprávěla, že vůbec netušila, jak a jestli vůbec jí holka čte, pak byli pozváni na ukázkovou hodinu a až tam zjistili, že to děckám jde poměrně dobře.

Jinak naše učitelka hodně fotila a fotky vystavovala na rajčeti, super to bylo ze školy v přírodě, každý den zvlášť, a na webové stránky třídy každý den ŠvP psala co všechno tam ten den prožili. Psala to samozřejmě vždycky až večer, třeba až po desáté hodině, a já si pamatuju, že jsem prostě nešla spát dřív, než jsem si to denní hlášení přečetla :-) Tak toto jsem u ní hodně oceňovala, přestože toho musela mít za celej den plný brejle, tak ještě večer vymýšlela text na web a stahovala fotky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
24.6.17 20:52
@dana.dv píše:

znáš rozdíl mezi pozitivní a negativní motivací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí