Vychytávky - šetříme

• Otevřená skupina

Místo pro recepty a vychytávky. Při vstupu povinně alespoň jeden recept :)

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Omezené přispívání (pouze členové mohou do skupiny přispívat)

3040
13.11.13 18:41

Vychytávky - šetříme

Jak se dá ušetřit a přitom se najíst kvalitně? Tipy sem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3040
13.11.13 19:29

Kuřata z českých chovů

O podmínkách velkochovů mám možná zkreslené představy, ale co se dá dělat, alespoň, že je to z čech.
Kupuji druhojakostní kuřata z Vodňan. Mají podnikové prodejny po celé rep. Kuřata mají třeba jen zlomenou nohu, nebo trochu trhnou kůži, ale jako I. jakostní už prostě nesplňují ty podmínky.
Koupím celé plato - zhruba 10 kuřat za cenu do 450,– Kč.
Dvě nebo tři si nechám vcelku, ale ostatní si naporcuji.
Oddělím prsa, stehna, křidýlka, zůstane skelet.
Co mi dovolí hrnec, tak tam narvu skelety se zeleninou a uvařím haldu vývaru, který si pak zamrazím. Stehna na pečení, prsa na řízky nebo na šunku, čínu apod, křidýlka jako večeře. Z jednoho kuřete se nají celá rodina několikrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3905
1.12.13 13:13

Mydlovy sliz, naprosto skvely praci gel :palec:, potom ještě když je pomeranc zcvrky, nebo jety :oops:,nakrajim nacpu do sklenice zaliju octem, cca 3 tydny necham, obcas zatřepu… potom mam octovy cistic na podlahy…atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
15.12.13 17:31

@joanee Taky tak peru, ještě sem zkoušela tekutý mýdlo a to nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
15.12.13 18:13

Teď mi holky na jedné diskusi poradily - místo leštidla do myčky dát ocet. Je to k nerozeznání!!!
Takže zase škrtám položku z nákupního seznamu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3905
22.12.13 14:02

@wenatka Jako prat tekutym mydlem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3905
22.12.13 14:02

@lemaz ano ocet pouzivam i do pradla místo avivaze ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
3.2.14 21:58

Za mě - vypustit maso, nebo ho alespoň minimalizovat, zkusit zařadit co nejčastěji v zimě kvašenou, v létě sezonní zeleninu, mezitím klidně pečenou nebo v páře a k tomu vařené obilniny nebo luštěniny.

Aktuálně z půl kg žlutého půleného hrášku - v krámě cca 15,– jsou 2 večeře hrachuly - recept viz Cuketka, v podstatě úprava humusu na hrachový základ s ořechovou pastou a ještě z toho zbylo na základ pro minestrone. Tj. 3 plnohodnotná jídla, ke kterým je potřeba hrst ořechů a cibule + kořenová zelenina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
3.2.14 22:05

Jinak rozhodně kvašení zeleniny a bedýnky. Investice do kvašáku je 300 až 500, pak už jen v řádu desetikorun a podle objemu sole máme rychle nebo pomalu kvašenou zeleninu. Kvanta vitaminu C a minerálů a prohřeje a dá se doplnit od vařeného masa - někdo to prý jí :mrgreen: přes vařené brambory nebo těstoviny až po kombinaci s chlebem a sárem.

Bedýnky - sezonní a lokální zdroj skvělých surovin, od 5 do 15 kg podle zdroje a rozhodně velmi efektivní surovina, která nás donutí přemýšlet o tom, co je logické kdy jíst a jak to připravit.

A další doporučení, když už něco do kuchyně kupuju, jít cestou lepšího průměru nebo nadprůměru. Takhle pak nemusím řešit, zda můj mixér utáhne raw nebo smoothie, když ho chci zkusit, zda kvašák vydrží i pokusy s kvašením zelí nebo zda hnětač zvládne umíchat pohankové těsto… Zkouším nové věci a často vnímám lidi, kteří pak honem kupují další pomocníky, protože ty jejich dosavadní, laciné, to nedají. A pak prostě dají 2 až 3 násobek toho, co já předtím. Od rychlovarky, co mi slouží už 15 let, přes kvalitní nádobí až po pomocníky.

A ještě poslední, pokud nemáte vodu pitelnou z kohoutku, rozhodně doporučuju Britu, cena / výkon je super a krásně vyfiltruje vodu na místo kupovaných balených věcí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
21.6.14 11:17

Látkování-plenkové kalhotky levou zadní

https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/watch?…

Ahoj, děvčata. Tady máte další způsob, jak ušetřit. První odkaz, je na tutorial, jak ušit plenkové kalhotky a druhý, je na vrchňáčky. Na konci toho videa, je i odkaz na stránky, kde vás nechají podepsat formulář, že nepoužijete jejich střihy ke komerčním účelům, a pak vám je pošlou na mail. Celé je to v angličtině, takže když budete potřebovat pomoct, stačí písknout, ju?
Ty plenkové kalhotky jsou super do veder, můj vnouček neměl jedinkrát opruzeniny. A zrecyklujete včechny stare ručníky a bavlněná trička. Ještě přidám fotku, jak to vypadá hotové. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny