Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No ale ta majitelka asi má právo vědět, komu to pronajímá. A když si to neofoti, tak si ty údaje asi vypíše do nájemní smlouvy.
@Anonymní píše: Více
svěřuje ti svůj majetek v hodnotě x miliónů, tak asi chce vědět komu…
A jak by to asi zneužila…?
![]()
Uzavíráte právní vztah, který má celkem velký dopad, tak je snad normální, že potřebuje všechny tvoje údaje.
Při podpisu smlouvy je samozřejmě běžné předložit OP, předložit by ho měla i majitelka, ať víš, že smlouvu podepisuješ opravdu s vlastníkem nemovitosti. Do smlouvy se uvedou údaje z OP…
Ale nikdo si NESMÍ OP fotit, nebo kopírovat, bez souhlasu držitele.
Příspěvek upraven 01.10.25 v 11:33
@spagetka píše: Více
Vsak nemusi dat souhlas, ale pak nebude mit byt.
Tak snad sis proverila, ze to je opravdu maklerka, a opravdu byt k pronajmu, ne? Ne nejaka nahodna podvodnice co ukazuje lidem byt, aby ziskala kopie obcanek a mohla je zneuzivat. Majitelku bytu znat/videt nemusis, proto snad pouzivas maklerku.
@hani28 píše: Více
Nevidím důvod, OP předloží, majitel nemovitosti si totožnost zkontroluje, do smlouvy identifikační údaje zapíše. Není důvod mít u sebe v mobilu, počítači, šuplíku, kopii mého osobního dokladu s fotografií, natož ho třeba i někde, byť i neúmyslně, šířit po internetu.
Ano, kopírujeme OP u každé zakázky. Ať je to prodej nebo pronájem. U nás je to běžný postup.
Kopie se souhlasem ale zůstává u nás ve složce zakázky. Majitel bytu jí nemá k dispozici.
No, pak celkem. logocky majetelka nebude videt duvod, proč s tebou tu smlouvu podepisovat.
Kopírování občanky je zákonem zakázáno. Pouze pokud to požaduje zákon o praní špinavých peněz (tak se mu lidově říká, přesný název nevim).
Bohužel zákony jsou u nás jen kus papíru… a ke kopii OP tě nutí například i na úřadech (mě naposedy úřad práce). Pokud nemáš peníze na právní tahanice, je ti to k ničemu. A tak raději ustoupíš a kopii necháš udělat.
@j.a.n.i1 píše: Více
Proč logicky? Vždyť ty moje údaje zná, ví kdo jsem, já jí tu občanku ukážu, veškeré údaje si může do smlouvy opsat. Není důvod si jí fotit a mít ji uloženou bůhvíkde. To tady opakuji poněkolikáté…Naopak, já za svoje doklady ručím, pokud někomu dám kopii dokladů, případné zneužití je moje vina. Pokud tu berete jako standard, že svoje doklady v klidu necháte fotit, kopírovat a nevíte jak se s nimi dále nakládá, kdo k nim má přístup atd., tak v pořádku. Já svoje doklady pouze předložím, když je potřeba, kopie nepovoluji a neměla jsem problém ![]()
Protože když je problém už pri uzavreni smlouvy, tak se daji dalsi očekávat a proč tomu jit dobrovolne naproti.
Jestli je majitelka opravdu majitelkou bytu si lze overit rychlym nahledem do katastru.
A pokud tady to je pres realitku, pozadovala bych ja po realitce predlozit pred podpisem sml. akt. vypis z katastru, maji za to provizi, tak at dle toho pracuji.
Ahoj máte stejnou zkušenost? Pronajala jsem si byt a dnes se stěhuju.
No ale makléřka před podpisem smlouvy chtěla moji občanku s tím že si jí vyfotila. Vyžaduje to prý majitelka bytu. No nesouhlasila jsem ale řekla že bez toho mi byt nemůže pronajmout! No a bojím se aby údaje nezneužila. Neznám ani makléřku a majitelku bytu jsem ani neviděla.
Napište máte stejnou zkušenost? Je to normální? Kolegyně v práci je taky v nájmu ale nikdo to po ní nevyžadoval. anonymně