Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj. Diskuzí na toto téma je tu hodně, nicméně buďto staršího data nebo když už najdu diskuzi na to, co mě zajímá a vypadá to, že se něco konečně dozvím, v diskuzi se strhne hádka a ve finále se nedozvíme nic
. Proto zakládám diskuzi novou
.
Jsme před celoživotním rozhodnutím. Dostali jsme darem rodinný dům z roku 1934 (posledních 30 let užíván jako chalupa). Uvnitř nejsou rozvody vody, topení a elektřina je také na totální výměnu. Představa je ta, že na půdě (není lautr nic) by byla půdní vestavba a dole komplet vše nové včetně podlah s podlahovým vytápěním. Dům i se stodolou má rozměry 22*8 metrů.
Dělalo by se:
V celém domě teplovodní podlahové vytápění a tepelné čerpadlo + zateplení.
Pokud by bylo možné, tak využití dotací.
Nicméně máme možnost postavit vedle chalupy nový dům, který nás bude stát 5 milionů
Moje otázky zní:
Vyplatí se rekonstrukce?
Je rekonstrukce v tomto rozsahu levnější než nový dům?
Vůbec nevíme, jak se rozhodnout.
Děkuji a hezký den všem ![]()
Myslím, že cena by neměla být jediné kritérium.
Osobně bych do rekonstrukce nešla ani za zlatý prase.
Právě dokončujeme (totální) rekonstrukci domu podobných rozměrů v rozsahu prakticky stejném, jako píšeš - nový krov, střecha, trámy, veškeré rozvody - vody, elektřina, izolace podlah, izolace střechy, nová okna, dveře, podlahové topení, nově vylitá podlaha, nové vnitřní omítky, příčky, tepelné čerpadlo, krb (komín tu byl - ten se nově vložkoval), podlahy, obklady…
Zatím jsme do toho dali 3 miliony a 3 roky života s tím, že jsme si dělali prakticky úplně všechno sami, včetně třeba výměny těch stropních trámů, rozvodů, omítek. Měli jsme tu firmu na krov (zbytek střechy už svépomocí), jednou na půlden svářeče, pak nám firma lila podlahu, věci kolem tepelka také dělali odborníci, okna firma. Jinak vše sami.
Ještě není dokončené patro, fasáda a nějaké drobnosti. Odhaduju, že ještě tak 500-600k na to padne. Zahradu nepočítám.
Takže pokud byste měli čas a povahu na to, dělat to sami, tak se podle mě vlezete pod 5 milionů (cena materiálů za poslední 3 roky už moc neroste, dražší je spíš cena práce). Vezměte na vědomí, že oprava starého domu je mnohem větší řehole, než ta stavba nového - pořád se odkrývají nějací kostlivci ve skříni, je spousta věcí, s čím se člověk potkává a na novostavbě by to řešit nemusel - že jsou zdi křivé a hrbolaté, že nesvírají pravé úhly, že nad otvory nemáš překlady, ale jen cihly naštorc atd. atd. Takže bych se spíš zeptala, zda na to máte čas a jste budovatelské povahy.
S firmou by to mohlo vyjít baj oko dvakrát tolik, ale možná i víc.
A to všechno, co jsem napsala, platí v případě, že ten barák není vlhký. Pokud je vlhký, vůbec bych nad rekonstrukcí neuvažovala.
Určitě stavte nové. tu rekonstrukci s tímhle rozpočtem podle mě fakt nedáte pokud se tam neplánujete svépomocí sedřít. my bohužel rekonstruovali dům z r. 1933, měli jsme podobné ambice jako vy a po cestě se našlo na té staré stavbě tolik průserů co ale fakt nebylo při koupi vidět (technik ho viděl, navíc dům byl předchozími majiteli do poslední chvíle užíván, žádná barabizna neobydlená x let u které by to člověk čekal), že zatím máme jen dolní patro rekonstruované bez zateplení a už jsme původní rozpočet kolem 5 milionů bohužel přepálili výrazně.. na starém baráku vždy něco vyplave co navýší náklady a každý, kdo má nějaké zkušenosti se stavbou, to dobře ví a proto se ti jakékoliv solidní stavební firmy budou hodně cukat aby ti dali na tu rekonstrukci pevný rozpočet. a bez pevného rozpočtu je to fakt cesta do pekel, na vícepracích vykrvácíte…
To se od boku nedá říct. Jsou domy, co sice vypadají dobře, ale nejrozumnější je zbourat, jsou takový, co vypadají jako ruina, ale hrubá stavba je provedená velmi kvalitně. My s manželem rekonstruujeme, ale milujeme starý domy, kámen, dřevo, klenutý stropy. Když čtu tvůj popis, tak spíš stavět nový, rekonstrukce vás levněji nevyjde.
Tady se všichni přiklání v podstatě k novému…ale co bude s tou chalupou?
@ALIPELI píše: Více
Zbourat nebo postupně zrekonstruovat na vejminek a na stáří se tam odstěhovat. To už nebude potřeba podkroví.
Už jsem do o půlku menší 100let staré chalupy nacpala skoro dva mega a furt je to stará hujda… Mám to tu ráda, prostředí, krátký 10minut dojezd do práce/města/byt, psi tu jsou na volno ok, ale kdybych to věděla, tak za ty prachy co to celkem stálo, mám tehdy normální menší zánovní domek
do čehokoliv kopnu, vše je průšvih, od komínů po odpady
jako fakt to tu mám ráda, ale pohrávám si s myšlenkou to na důchod vyměnit za apartmán v jižním Španělsku, stačí 2kk s pěknou terasou, a bylo by všem asi líp, uvidím
Ne, fakt sto let starý dům skýtá tolik průšvihů, že už bych do toho nešla.
Určitě bych se poradila s někým, kdo s tím má zkušenost. Nemyslím firmu. Myslím člověka, co je šikovný a má s rekonstrukcemi zkušenosti. Můžou být dva domy postavené ve stejnou dobu a každý může být v úplně jiném stavu. Důležité jsou jak základy, tak střecha, tak i to, zda je dům v zimě obýván a vytápěn. Dneska taky na všechno je potřeba projekt, pozor na to. A realita každé budovy musí souhlasit se zakreslením v katastru. Myslím, že pokud se dáte na cestu rekonstrukce, máte co dělat hezkých pár let a připravte si hezkou sumičku. Naše rodina chalupaří v objektu, postaveném mezi 1920 až 1930 od konce osmdesátých let. Doteď do toho cpeme peníze. A už bych do toho nešla. Chatu se zahrádkou maximálně. Jenomže za tu dobu nám to přirostli k srdci a nikdo z nás by to nedokázal prodat. Bohužel ceny všeho, práce i materiálu před covidem byly třikrát nižší, než jsou teď…Chce to se rozhodnout hned na počátku. Barák, kde se nic nedělalo dvacet třicet let je opravdu danajský dar. My se tam už opravdu nadřeli a třeba s terasou a zídkou kolem, s plotem a vraty, jedeme druhé kolo. Protože to má za těch cca třicet pět let prostě odslouženo. Chalupa je bezedná studna na peníze.
Pokud to nebudete dělat svépomocí, tak se na 100 % do 5 mega nedostanete.
Jestli nemáte z reko zkušenosti, je pro Vás lepší nový dům. Nepřemýšleli jste, že byste starý dům shodili a postavili nový? Vím, že dotace z NZÚ jdou i na demolice/novostavba (nebo aspoň do roku 2023 šli, nevím, jak teď), tak možná se poptat i na tohle. A ten rozpočet na nový jste vzali z čeho? Nějaká typová dřevostavba? Nebo přes známé? Ať pak taky nejste překvapeni, že to bylo více.
Opravila jsem dům z roku 1925 a vlastně proto, že bych neměla najednou pět mega na nový. Jenže pořád se na tom něco sype a je to práce tak na doživotí. Mám ráda staré věci, ale dispozice už dnešku nevyhovuje, nové zdi se trhají od starých, na zateplení vlhkostí praská omítka a spousta takových drobnosti. Pokud můžete, postavte si nový. Ty technologie jsou už úplně někde jinde a s tím starým to nepasuje, pokud nezůstanou jen suché obvodové zdi. Navíc vám jeden dům zbyde pro děti, na pronájem nebo na důchod a to se vždycky hodí.
@Janli píše: Více
Tak v tom případě bych to rovnou zrekonstruovala. Stejně do toho budete vrazet peníze…
Miluju staré domy se stodolou, takže u mě by byla volba jasná 😎. My dělali kompletní rekonstrukci domu, kromě střechy a za třičtvrtě roku bydleli. Záleží hlavně na tom kolik máš známých
.
Nás čeká teď podobná rekonstrukce. Dům je asi z roku 1927. Ale původní stavení bylo určitě starší. Dům teda kupujeme. Každopádně tam proběhla před dvaceti lety za mě povedená rekonstrukce. Dispozice domu se nám vevnitř líbí. Má z části klenuté stropy. Celkově je to taková výzva vymyslet vše tak, aby to bylo hezké a praktické. A mě se to líbí. Moc se na to těším.
Každopádně my už máme nějakou rekonstrukci za sebou. Trochu víme do čeho jdeme. Manžel je šikovný. Dost si toho udělá i sám. Elektřina, voda rekonstrukcí prošli. Omítky vypadají až na jednu místnost pěkně. Předchozí majitel se o dům neuvěřitelně staral. Ale problém jsme našli hned při první prohlídce. Musí se bohužel opravit střecha - krov. A to bude drahé. Zase už se připraví základ na podkroví. Ve dvou místech asi půjdou dolů stropy. Musí se vykopat podlaha a udělá se podlahové topení. Topit budeme zřejmě kotlem na tuhá paliva. Vyměníme okna. Kuchyň bude zřejmě IKEA. Nějaký nábytek chci renovovat. Celkově nechceme dělat z domu moderní bydlení. Nevadí nám křivé stěny. K tomu domu to patří. Zateplovat nebudeme. Dům má metrové zdi. Úplně by jsme ten vzhled domu zničili. Pak budeme dělat čističku a musíme připojit vodu. Předchozí majitel používal jen studnu. Odhad rekonstrukce máme cca dva miliony. Je nám jasné, že takový dům je projekt na celý život. Každopádně ségra má novostavbu a tím, že si skoro vše dělají svépomocí tak to je taky takový projekt
my oproti ní budeme mít moc pěknou zahradu vlastně okamžitě. Prostě záleží co se vám víc líbí. My novostavbu prostě nechtěli.