Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je někdo, kdo zažil něco podobného, popřípadě, jak se s tím vypořádal? ❤️ Jsem ve 36. týdnu těhotenství a před týdnem me v noci začala mravenčit noha, následně šíleně bolet, pořad se to zhoršovalo, přestala jsem ji i cítit.. Bolest byla opravdu šílená, manžel zavolal tedy záchranku, která mě odvezla do nemocnice, kde jsem byla hospitalizovaná a cely den na kapačkách. Druhy den se mi ulevilo, nakonec mě pustili domů s tím, že mám výhřez ploténky a jak je to zlé se asi dozvíme až po porodu. Pořád ale moc necítím nohu, bolí mě opravdu hodně, mravenčí, pálí a nemůžu normálně vůbec fungovat.. Paní doktorka, která mě propouštěla mi řekla, ze je přirozený porod úplně v pohodě možný, že v tom nevidí problém. Jiná paní doktorka (neurolozka) mi však v nemocnici říkala, ze bude určitě nutný císařský rez, ze bych tu bolest nezvládla, nemohla bych ani tlačit a ze porod klasicky možný určitě nebude… vůbec nevím, co si myslet..? Jsem z toho hodně smutná, protože opravdu nevím, co mám čekat… 🫣 Navíc mám doma 10ti měsíční miminko a mám ho zakázané úplně brát a cokoliv zvedat, takže jsem teď doma vlastně úplně nepoužitelná a je mi strašně líto, ze ho nemůžu vlastně ani vzít z postýlky, sama nakrmit, nic.. u všeho musí být manžel..
Chtěla jsem se zeptat, jestli jste některá měla něco podobného? Jaký jste měla porod? Kdy jste byla schopna normálně fungovat a přestane noha vůbec někdy bolet? 🫣 Omlouvám se za tolik otázek, ale jsem opravdu hodně zoufalá a mám velký strach..
V těhotenství jsem ji neměla, ale můžu ti říct pár věcí.
Já ji měla vyhřezlou tak, že jsem 3 měsíce byla uvězněna na lůžku.
Chodili mi denně píchat injekce, protože na kapačky byla čekací doba pár týdnů..
Záleží ale, jak hodně to máš.
Nicméně : stůj si za porod Císařem, neumím si představit s tím rodit.
A taky si zajisti nějakou pomoc, kdyby se to nezlepšilo, protože o 2 malé miminka se s vyhřezlou ploténkou postaráš horko těžko.
Držím palce, aby si to neměla v takové míře.
Porod rozhodně císařem, věřila bych neuroložce, vyhřezlá ploténka utlačuje i nervy v pánvi. Zbytek uvidíš až po porodu. Soucítím, já to řešila neťehotná a stálo to za houby. Nicméně deset měsíců po výhřezu už o plotýnce nevím.
Výhřez mám od 22 let, rodila jsem dvě děti spontánně, ale bylo to s nějakým odstupem, takže ne v akutní fázi.
Teď je mi skoro 60, zatím jsem na operaci nemusela. Některé sporty nemohu dělat (například squash), jiné bez problémů. Jinak mi ale problémy přivodí třeba jízda autem po špatné silnici apod. ![]()
Ohledně porodu tedy asi nejsou moje zkušenosti relevantní, ale pokud se týká běžného fungování, nebála bych se, že tě bude bolet pořád. A kdyby to opravdu nedělalo dobrotu, operace pomůže (mám několik lidí v okolí, kteří to takto řešili, všichni spokojeni).