Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, měli byste prosím někdo nějaké osvědčené tipy na výlety a jakokoli zábavu v okolí Ústí nad Orlicí? Jedem tam na týden na dovolenou…
Hrady, zámky, zříceniny, aquaparky si dohledám sama na mapách, tak uvítám spíš upozornění na to, co se v mapách hledá hůře nebo nedohledá. Máme rádi hlavně přírodu, zvířata, ale i kulturu, památky, podzemí, technické památky…prostě ledacos.
(Děti jsou 9 let a 1,5 roku, takže je to stejně vždycky o kompromisech)
Díky moc!!
Letohrad - muzeum řemesel, tvrz Orlice, výstava hraček
Králíky - vojenské muzeum + spousta bunkrů z 2.světové v okolí (např. pevnost Bouda); nevím, kdy jedete, ale v polovině srpna bude akce Cihelna
Suchý vrch - rozhledna, obora s jelenem + mají mláďátko
Kozlov - rozhledna, restaurace a hned u toho hřiště
poblíž České Třebové je asi neolitický „skanzen“ - pár nadšenců tam staví příbytky „pralidí“. Bohužel si teď nevzpomenu na název
Dolní Morava - kapitola sama pro sebe, spoustu atrakcí, ale doporučuju návštěvu spíše ve všední dny, než o víkendech
Vysoké Mýto - karosářské muzeum + výstava Radek Pilař dětem
Litomyšl - UNESCO
je tu spoustu rozhleden
záleží kam jedete, kdyžtak doporučím i něco v okrese RK
daleko to není ani do Polska - doporučím městečko Miedzygorze a Ogorod Bajek
kdyby tě zajímalo něco konkrétního, napiš…
@brutusnikki moc děkuju!!
jedeme už pozítří (k mému velkému překvapení, ještě ve 3 odpoledne jsem myslela, že máme pobyt od soboty
)
budeme v Libchavách, takže vyloženě hned vedle Ústí n/O.
není problém udělat nějaký vzdálenější výlet, ale obecně bych to chtěla plánovat tak do 20km kolem, protože jinak je chlap nasr…, že tráví dovolenou v autě a taky nejmladší by nám to dal pěkně sežrat
Takže třeba ty Králíky, Suchý vrch a tak už je na hranici únosnosti, z toho bych vybrala tak 1 výlet. (ale bunkry mám ráda, možná něco prosadím
)
Můžeš mi prosím něco napsat nebo dát nějaký odkaz na tu Dolní Moravu…? Něco mi to říká, ale vůbec teď netuším, o co jde…?
Neměla bys náhodou tip vyloženě na nějakou záživnou procházku po přírodě? (chlap pořád hledá brouky a když netrávíme pár hodin někde v přírodě, tak je nesvůj
) Když plánuji nějakou přírodu, tak jsou to většinou skalní města, vodopády, vyhlídky nebo naopak údolní kaňony…prostě nějaké pěkné scenérie…ať je na co se dívat…nenapadá tě nějaký pěkný okruh 3-10km tady v okolí?
A ještě - ta Zemská brána - jak to event. nejlépe pojmout? Kde nechat auto, odkud kam jít atd.?
a poslední - je lepší aquapark v Ústí nebo v Žamberku?
Nebo někde úplně jinde?
děkuju, děkuju… ![]()
@vulpes píše:
@brutusnikki moc děkuju!!
jedeme už pozítří (k mému velkému překvapení, ještě ve 3 odpoledne jsem myslela, že máme pobyt od soboty![]()
)
budeme v Libchavách, takže vyloženě hned vedle Ústí n/O.
není problém udělat nějaký vzdálenější výlet, ale obecně bych to chtěla plánovat tak do 20km kolem, protože jinak je chlap nasr…, že tráví dovolenou v autě a taky nejmladší by nám to dal pěkně sežratTakže třeba ty Králíky, Suchý vrch a tak už je na hranici únosnosti, z toho bych vybrala tak 1 výlet. (ale bunkry mám ráda, možná něco prosadím
)
Můžeš mi prosím něco napsat nebo dát nějaký odkaz na tu Dolní Moravu…? Něco mi to říká, ale vůbec teď netuším, o co jde…?
Neměla bys náhodou tip vyloženě na nějakou záživnou procházku po přírodě? (chlap pořád hledá brouky a když netrávíme pár hodin někde v přírodě, tak je nesvůj) Když plánuji nějakou přírodu, tak jsou to většinou skalní města, vodopády, vyhlídky nebo naopak údolní kaňony…prostě nějaké pěkné scenérie…ať je na co se dívat…nenapadá tě nějaký pěkný okruh 3-10km tady v okolí?
A ještě - ta Zemská brána - jak to event. nejlépe pojmout? Kde nechat auto, odkud kam jít atd.?a poslední - je lepší aquapark v Ústí nebo v Žamberku?
děkuju, děkuju…Nebo někde úplně jinde?
no nevím jestli to nazývat aquaparkem, je to obyčejné větší koupaliště ![]()
@Pam12 píše:
no nevím jestli to nazývat aquaparkem, je to obyčejné větší koupaliště
za poslední 2 roky jsem celkem asi 20 min plavala v jednom hotelovém bazénku…pro mě už je aquapark všechno nad 10m s aspoň jednou klouzačkou
![]()
@brutusnikki tak tu Dolní Moravu jsem si už našla!!! Už jsem si vzpomněla, že jsem na to narazila před rokem, když jsem vybírala dovolenou babičce…a říkala jsem si, že nemám ani páru, že takový areál existuje.
To vypadá výborně, to si návštěvu asi zaslouží. Myslíš, že ve všední den tam bude k hnutí?
Budete to mít ještě kousek na hrad Potštejn, tam když necháte dole auto, tak se jde přírodou cca 4 km k tomu hradu, to by manžel mohl přežít, je to čistou přírodou
nebo zřícenina hradu Litice
krásný je také zámek Nové Hrady - je tam i přírodní bludiště a nějaká zvířátka
ta dolní morava je super - cesta v oblacích, bobovka, lanový park…manžel tam určitě nějaké brouky potká taky ![]()
@vulpes píše:
za poslední 2 roky jsem celkem asi 20 min plavala v jednom hotelovém bazénku…pro mě už je aquapark všechno nad 10m s aspoň jednou klouzačkou![]()
![]()
@vulpes omlouvám se, že píšu až teď… jindy než večer poslední dobou nestíhám…
Nejdříve k Dolní Moravě. Dle mě to bude během týdne lepší než o víkendu. Ale jestli se vám zdá daleko Suchý vrch či Králíky, tak tohle je už taky dál (cca 5 km od Králík)
pokud budete v Libchavách, tak doporučuje ještě Potštejn - na kopci zřícenina, ve městysu zámek s parkem (cca před dvěma lety byly v zámeckém parku hezké domečky pro děti, jestli tam jsou ještě teď, netuším, nicméně budu tušit v sobotu
) jinak v zámku je krom klasické prohlídky ještě Pohádkov a Bubákov (tam teda ať jde spíš tatínek se starším). Potom je možné z Potštejna jít pěšky do Litic na hrad - nádherná procházka kolem Divoké Orlice. Není teda nutné to brát podle značené turistické trasy… ta vede přes Brnou do Litic, je sice kratší, ale ne tak hezká. Spíš bych to z Potštejna vzala přes Modlivý důl a teprve pak se napojila na turistickou značku (jestli máte mapu, tak tam vše najdeš). Jinak pokud třeba do Potštejna dojedete autem a pak byste šli pěšky do Litic, tak zpět se dostanete vlakem (nebo přes kopec chlum, ale to už by malá asi musela být v krosně). Ještě teda výlet z Potštejna do Litic není pro kočárek vhodný.
Pak mě ještě napadá labyrint v Brandýse nad Orlicí, je v přírodě (nebyla jsem, neznám, ale sestřenka teď dávala fotky na FB a vypadá to dobře
)
Z Libchav se dá třeba ještě do Doudleb - krom zámku tam je i „babiččin dvoreček“ - prostě pár domácích zvířat
hezká procházka je třeba z Rychnova k Ivanskému jezírku.
kdyby mě ještě něco napadlo, napíšu další příspěvek ![]()
Ještě k tomu koupališti… ústecké neznám… Žamberk je super, ale dost lidí a spíš než na plavání, tak na blbnutí. Ale dětem se tam bude líbit - 2 tobogány pro staršího a vyhřívané brouzdaliště pro mladší. Jsou tam i houpačky, obří pískoviště a možná ještě něco. Zázemí také ok. Jinak dost lidí si chválí koupaliště v Písečné a v Letohradě - hlavně tam asi bude méně lidí… V Žbk je fakt, hlavně o víkendu, dost narváno. Jezdí tam hodně Poláci.
@brutusnikki Zkusím psát do tvého textu barevně, ju…snad to klapne ![]()
@vulpes omlouvám se, že píšu až teď… jindy než večer poslední dobou nestíhám…
Nejdříve k Dolní Moravě. Dle mě to bude během týdne lepší než o víkendu. Ale jestli se vám zdá daleko Suchý vrch či Králíky, tak tohle je už taky dál (cca 5 km od Králík) - nemyslím že to je úplně daleko, jen že takový výlet vidím tak jeden, max. 2, ale ne jezdit takhle daleko každý den,
pokud budete v Libchavách, tak doporučuje ještě Potštejn - na kopci zřícenina, ve městysu zámek s parkem (cca před dvěma lety byly v zámeckém parku hezké domečky pro děti, jestli tam jsou ještě teď, netuším, nicméně budu tušit v sobotu
) jinak v zámku je krom klasické prohlídky ještě Pohádkov a Bubákov (tam teda ať jde spíš tatínek se starším). Potom je možné z Potštejna jít pěšky do Litic na hrad - nádherná procházka kolem Divoké Orlice. Není teda nutné to brát podle značené turistické trasy… ta vede přes Brnou do Litic, je sice kratší, ale ne tak hezká. Spíš bych to z Potštejna vzala přes Modlivý důl a teprve pak se napojila na turistickou značku (jestli máte mapu, tak tam vše najdeš). dívám se na to, ale ten Modlivý důl je trochu bokem a nevidím moc cesty jak se pak napojit zpátky…to bych neriskovala s naším složením ![]()
Jinak pokud třeba do Potštejna dojedete autem a pak byste šli pěšky do Litic, tak zpět se dostanete vlakem (nebo přes kopec chlum, ale to už by malá asi musela být v krosně). Ještě teda výlet z Potštejna do Litic není pro kočárek vhodný. Ten vlak je dobrý nápad, díky za upozornění, to jsem málem přehlédla (nejsem z našeho bydliště zvyklá brát vlak vůbec v úvahu
) Ale po té červené značce přes Brnou by to s kočárkem nešlo? Vidím to značené jako cyklostezku, tak když to má zvládnout kolo, tak kočárek by měl taky, ne? My jsme teda v pohodě, jistím to nosítkem, tak snad zvládnem skoro vše..
Pak mě ještě napadá labyrint v Brandýse nad Orlicí, je v přírodě (nebyla jsem, neznám, ale sestřenka teď dávala fotky na FB a vypadá to dobře
)
Z Libchav se dá třeba ještě do Doudleb - krom zámku tam je i „babiččin dvoreček“ - prostě pár domácích zvířat -tohle mám v plánu…
hezká procházka je třeba z Rychnova k Ivanskému jezírku. - tak to vypadá úplně úžasně, díky ta tip!!!
kdyby mě ještě něco napadlo, napíšu další příspěvek ![]()
Ale po té červené značce přes Brnou by to s kočárkem nešlo? Vidím to značené jako cyklostezku, tak když to má zvládnout kolo, tak kočárek by měl taky, ne? My jsme teda v pohodě, jistím to nosítkem, tak snad zvládnem skoro vše..
S kočárkem opravdu ne… kolo to zvládne horský, ale i tak je to tam místy hoooodně kamenitý. Pokud budete tuhle trasu absolvovat, vezmi nosítko
. Takhle… ten blbej úsek je cca 1,5 km, ale i tak bych měla strach, že si na něm odrovnám kočárek. Jinak když bych měla zítra večer čas, tak bych ti do sz zkusila „vytrasovat“ cestu přes Modlivý důl, ale nic teda neslibuju…
Ještě k Dolní Moravě - pokud tam tedy pojedete, tak opravdu na celý den. Je tam fakt dost věcí - stezka v oblacích, mamutíkov, bobová dráha, lanový park, krásné hřiště u hotelu Vista (před dvěma lety tedy placené, teď nevím…). A když už budete na DM, tak to třeba můžete spojit s Králíkama a mrknout do vojenského muzea. Víc toho, myslím, za den nestihnete ![]()
@vulpes ještě mě napadá tip na celodenní výlet… Annenska pouť v Rokytnici v Orlických horách. klasicka pouť, řemeslny jarmark, různá divadla, historický šerm, hudba, skotské horalské hry. A v Rokytnici je i malé muzeum železnice a regionální muzeum-take pekne. Doporučuji jako sobotní výlet
a ze zkušenosti vím, že tam celý den strávis. A nedaleko je pevnost Hanička. A pokud se vám nechce jet autem, lze busem - trasa ústí nad orlicí-rokytnice. ale nevím, jak o víkendu busy jezdí… Omlouvám se, tento příspěvek píšu z mobilu, takže to podle toho vypadá…